Navigatie

Bespaar flink met Budget DEALS!

×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

baby-badje-wassen

Heerlijk badderen met je pasgeboren baby. Tips voor het eerste badje!

Samen met Baby Ono hebben we allerlei handige tips voor je op een rijtje gezet om ervoor dat zorgen dat je baby een heerlijk eerste badje beleeft! 

Het eerste badje is een belangrijke ervaring voor jou en je kleine. Stress, huilen en gebrek aan ervaring zorgen dan ook niet bepaald voor een aangenaam eerste bad. In dit artikel lees je allerlei handige tips voor een baby's eerste badje!

De 3 belangrijkste regels:

  • Luister naar je baby. Als je baby moe of hongerig is, zal hij of zij ook niet ontspannen zijn in bad.
  • Hoe georganiseerder de dag is, hoe eerder je baby gewend is aan de dagelijkse rituelen. Let op: je baby zal niet gelijk een week na de geboorte gewend zijn aan het ritme. Dit heeft langer de tijd nodig.
  • Zorg voor een fijne omgeving. Let op de water- en luchttemperatuur, maar ook op het licht in de omgeving waar je badje in staat. Dit mag namelijk niet te fel zijn. Zorg er ook voor dat het badje altijd in de zelfde ruimte blijft staan.

Wat heb je nodig?


Vanaf wanneer mag je baby in bad?

De meeste baby’s hebben hun eerste badje op de tweede of derde dag na de bevalling. De kraamverzorgster zal aangeven wanneer zij denkt dat je voor het eerst jouw baby in bad kan doen. Het wordt ook aanbevolen om de baby niet eerder in bad te doen. Dit komt omdat hij dan nog een beschermlaagje op de huid heeft zitten. Dit laagje heet vernix caseosa. Het is beter om deze er nog niet meteen vanaf te wassen.

Hoe lang mag je kleine in bad?

De huid van een baby is nog heel gevoelig. Daarom zijn lange bad tijden niet aan te raden. Een lang bad kan namelijk de beschermende laag van de huid beschadigen. Een bad van 5 tot 10 minuten is daarom lang genoeg! Het beste is ook om je baby’tje ’s avonds in bad te doen op een vast tijdstip. Zo kan je baby’tje aan een bepaald ritme wennen. Door je kleintje ‘s ochtends in bad te doen, is de kans op verkoudheid groter.

baby-in-bad-wassen

Hoe vaak moet een baby’tje in bad?

Baby’s hoeven in het begin nog niet iedere dag in bad. Teveel in bad gaan kan er namelijk voor zorgen dat de huid uitdroogt. Veel ouders kiezen ervoor om hun kleintje om de dag in bad te doen. Toch is dit bij iedereen verschillend. Kijk wat je baby het prettigst vindt en wat het best in jullie ritme past.

Hygiëne is erg belangrijk. Als je niet iedere dag baddert met je kleintje, is het natuurlijk wel belangrijk om in de gaten te houden of je kindje schoon is. Vooral op de plekjes waar spuug of melk geknoeid kan worden.

Wat moet je doen voordat je baby in bad kan?

Het is erg belangrijk om er voor te zorgen dat de kamer waarin het badje staat lekker warm is. Een kamertemperatuur van 24 graden is perfect. Dit zorgt ervoor dat je baby niet te veel warmte verliest als hij/zij uit bad komt.

Voor de meeste pasgeborenen adviseren we een watertemperatuur van 37/38 graden. Dit komt omdat zij een wat hogere lichaamstemperatuur hebben. Als de baby wat ouder is, is het beter om water van 35/36 graden te gebruiken. Hiervoor is het heel handig om een badthermometer te gebruiken.

Leg van te voren de kleertjes en een schone luier klaar. Zorg ook voor een mutsje of hoedje. De temperatuur van het hoofdje bepaalt namelijk de temperatuur van de rest van het lichaam. Met een mutsje blijft het hoofdje na het bad warm.

Je baby in bad

Nadat je de temperaturen juist geregeld hebt en alle kleertjes hebt klaargelegd, mag je kleine eindelijk in bad! Zorg ervoor dat je het nekje constant ondersteund tijdens het badderen. Houd je baby zo vast, dat hij of zij het water kan zien.

Om ervoor te zeggen dat je baby’tje gewend raakt aan het water, kun je het beste beginnen met de voetjes in het water te doen en daarna geleidelijk de rest van het lichaampje. Ook kun je ervoor kiezen om je kleintje in een hydrofiele doek te wikkelen en hem/haar hier rustig mee in het water te leggen. Deze doek zorgt er namelijk voor dat je kleintje zich veiliger en meer geborgen voelt.

Geef bij het wassen van je baby vooral aandacht aan de okseltjes, beentjes en billetjes. Was natuurlijk ook goed achter de oortjes en tussen de vingers en teentjes van je kleine. Gebruik hiervoor alleen badproducten die geschikt zijn voor baby’s. Denk hierbij aan zeepvrije wasgel, babybadolie enz. Om je baby na het badje af te drogen, kun je het beste een hydrofiele doek of badcape gebruiken.

babyono-baby-wassen-badje

We hopen dat jij en je kleine door deze handige tips een fijne eerste ervaring in bad beleven!

Klik hier om ons gehele assortiment babybadproducten in onze webshop te bekijken.  

Hulp nodig?
Wil je graag advies op maat of heb je vragen over een van onze producten. Neem dan gerust contact op met ons, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Team MamaLoes staat met liefde en plezier voor je klaar!

Terug naar de blog