Navigatie

Shop hier: DECEMBER DEALS!

×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

i-size-autostoeltje

Wat is i-Size en wat zijn de gevolgen bij de aanschaf van een autostoeltje?

Bij de aanschaf van een autostoeltje let je op de prijs, de kleur, het design, maar vooral de veiligheid die het je kind biedt. Volgens de Europese wet moet een autostoeltje goedgekeurd zijn. Als sinds 1982 moeten autostoeltjes voldoen aan de ECE R44/04 norm, die de veiligheid van autostoeltjes waarborgt. In 2013 is er een nieuwe norm geïntroduceerd: de ECE R129, oftewel i-Size. Vanaf 1 september 2024 mogen R44 autostoeltjes niet meer verkocht worden en kom je alleen nog maar R129 (i-Size) autostoeltjes tegen in de winkel. Maar wat is i-Size eigenlijk en wat voor gevolgen heeft dit? In dit artikel lees je er alles over!

Nog even kort over de ECE R44/04 norm

Een autostoeltje moet altijd goedgekeurd zijn volgens de Europese wet. Lange tijd golden daarvoor de eisen van de ECE R44/04 norm. Deze norm verdeelt autostoeltjes in verschillende groepen aan de hand van het gewicht van je kind, van 0 tot 36 kg. Allereerst is het goed om te weten dat deze autostoeltjes met het ECE R44-label gewoon nog gebruikt mogen worden! De normen die gesteld worden met betrekking tot veilig vervoer zijn al jaren van zo'n hoog niveau dat bij juist gebruik ook de autostoeltjes met R44 keuring makkelijk nog jaren voldoende veiligheid bieden voor jouw kleintje.

Toch heeft de ECE R44 norm een aantal beperkingen die ertoe hebben geleid dat ook de i-Size norm ingevoerd is:

  • Kindjes worden te vroeg overgeplaatst naar voorwaartse autostoeltjes.
  • Er is geen verplichte zijdelingse botsproef en dus ook geen regels voor bescherming tegen botsingen van opzij.
  • De ECE R44-norm is vrij onduidelijk in de eisen voor bevestiging van autostoeltjes. Onjuiste installatie is helaas één van de grootste obstakels voor veilig gebruik van een autostoeltje.

Wanneer op een autostoeltje het oranje ECE-label bevestigd is, is het stoeltje goedgekeurd volgens de Europese veiligheidseisen, en mag het dus binnen Europa gebruikt worden.

Wat is i-Size en waarom is het veiliger?

Uit Brits onderzoek is gebleken dat bijna driekwart van de kinderen niet juist in de auto zit. Ofwel door een onjuist geïnstalleerd autostoeltje, of het autostoeltje past niet goed (genoeg) bij het kind of de auto. De i-Size autostoeltjes worden volgens een strengere norm gekeurd dan de autostoeltjes met het ‘oude’ ECE R44-label.

Indeling op lengte en leeftijd

In tegenstelling tot de indeling op gewicht, worden i-Size autostoeltjes ingedeeld op lengte en leeftijd van je kind. Iedere lichaamsklasse is gedefinieerd met minimale binnenmaten voor het autostoeltje. Op deze manier is het duidelijker wanneer je over kan stappen op een volgende autostoel. Met name te vroeg overstappen naar een volgende autostoel kan risico’s bieden voor de veiligheid van je kindje.

Langer achterwaarts vervoeren

De i-Size regels zijn gebaseerd op actueel onderzoek over veiligheid voor kinderen in de auto. Uit onderzoek is onder andere naar voren gekomen dat achterwaarts rijden voor kleine kinderen veel veiliger is dan voorwaarts vervoer. De verhoudingen van het lichaam van een baby zijn anders dan die van een volwassene: baby's hebben een relatief groot hoofd en de nek van een baby is tot 15 maanden nog niet voldoende ontwikkeld om het relatief zware hoofd te ondersteunen bij een klap of onverwacht hard remmen. Bij achterwaarts vervoer worden het hoofd en de rug van een kind in de zitting van het autostoeltje gedrukt in geval van een botsing. Hierdoor worden de krachten door het autostoeltje opgevangen, en niet door het kwetsbare nekje van het kind. Daarom worden baby’s volgens de i-Size norm langer achterwaarts vervoerd, ten minste tot een leeftijd van 15 maanden.

Verbeterde bescherming bij zijwaartse botsing

Een andere belangrijke eis van de i-Size norm is de bescherming bij een zijdelingse aanrijding. Hoewel consumentenbonden en autoverenigingen wel tests uitvoeren met zijwaartse botsingen, is dit geen onderdeel van de oude ECE norm. Vanaf nu kan je dankzij de i-Size norm makkelijk zien of een autostoeltje voldoende bescherming biedt bij een zijdelingse aanrijding.

Eenvoudiger correct installeren

Ten slotte is er voor de i-Size norm goed gekeken naar de bevestiging van autostoelen in de auto. Het blijkt dat veel mensen moeite hebben met het correct bevestigen van een autostoel, voornamelijk met de autogordel. Wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt, biedt het autostoeltje minder of zelfs geen bescherming. Daarom is het voor i-Size autostoelen verplicht dat ze gemakkelijk en eigenlijk niet verkeerd in de auto te bevestigen zijn.

De bevestigingswijze bij i-Size autostoelen geeft een groot stuk duidelijkheid en verkleint het risico op foutieve installatie, waarbij in de meeste gevallen ISOFIX bevestiging wordt gebruikt. Auto’s van na 2013 worden zelfs standaard uitgerust met ‘i-Size ready zitplaatsen’. Die zijn uitgerust met drie vaste aansluitingspunten die in principe hetzelfde werken als een ISOFIX aansluiting. Vrijwel alle ISOFIX aansluitingen in auto's zijn geschikt voor gebruik met een i-Size kinderzitje. Dit werkt trouwens ook andersom: heb je al een ISOFIX autostoeltje? Dan is deze over het algemeen ook op de nieuwe i-Size aansluitpunten te gebruiken.

Er bestaan daarnaast ook i-Size autostoelen voor wat oudere kinderen die goedgekeurd zijn om met de 3-punts autogordel vast te zetten. Dit kan vervolgens maar op één manier, zodat de bevestiging ook in deze fase eigenlijk niet fout kan gaan. 

Kort samengevat:

  • I-Size autostoeltjes worden volgens een strengere norm gekeurd dan de ECE R44/04 autostoeltjes
  • Indeling op lengte en leeftijd van je kind in plaats van op gewicht
  • Op basis van de lengte van je kind bepaal je makkelijker wanneer je kind toe is aan de volgende autostoel, dit zorgt voor meer comfort en veiligheid
  • Langer achterwaarts vervoeren (verplicht tot 15 maanden) voor meer veiligheid
  • I-Size test verplicht op bescherming bij een zijdelingse aanrijding
  • Het is bijna onmogelijk om een i-Size autostoel verkeerd in de auto te bevestigen

Waar komt die naam i-Size eigenlijk vandaan?

Producten met de toevoeging ‘i’ worden in het algemeen beschouwd als intelligent, praktisch en goed doordacht. Dit zijn ook de kenmerken van deze nieuwe veiligheidsnorm. Het woord ‘Size’ wordt in de naam gebruikt omdat een kinderbevestigingssysteem gekozen wordt op basis van lengte van het kind in plaats van leeftijd of gewicht.

i-Size autostoeltjes voor kinderen van 100 tot 150 cm

Hierboven hebben we het vooral gehad over i-Size autostoeltjes voor kinderen tot 105 cm, dus de i-Size 'tegenhanger' van de ECE R44 Groep 0 en 1 autostoeltjes. Ook zijn er i-Size autostoeltjes voor kinderen van 100 tot 150 cm. Ook in deze categorie zal de groepenindeling verdwijnen, maar wordt de indeling op lengte in centimeters doorgetrokken. Zo kunnen ouders makkelijker kiezen voor het juiste autostoeltje. Net als het geval is bij de 0-105 cm i-Size autostoelen, zijn de testen en criteria aanzienlijk verbeterd ten opzichte van R44/04. Zo is één van de nieuwe regels dat je pas een zitverhoger of boosterseat zonder rugleuning mag gaan gebruiken als je kindje minimaal 125 cm lang is, oftewel 5 – 6 jaar oud. Volgens de R44/04 norm mag dit vanaf 15 kg, wat in de praktijk al ongeveer 2,5 – 3 jaar is!

R44/04 vs. R129

Voorlopig blijven beide veiligheidsnormen R129 (i-Size) en ECE R44/04 naast elkaar bestaan. Het is dus niet verplicht om je autostoeltje direct te vervangen, de stoeltjes mogen nog steeds worden gebruikt. Je kunt de ECE R44/04 autostoeltjes zien als ‘veilig’ (mits op de juiste manier gebruikt) en de R129/i-Size autostoeltjes als ‘extra veilig’. In de winkels mogen ECE R44/04 autostoeltjes echter niet meer verkocht worden vanaf 1 september 2024.

tabel-i-size-ece-r44

 

Wel of geen i-Size?

Als je nou op het punt staat een nieuwe autostoel aan te schaffen, is het dus niet meer de vraag óf je voor een i-Size autostoel kiest, maar voor welke. Je dient hier vooral te kijken naar de bevestigingswijze van de autostoel en of dit bij jouw auto past. Er bestaan namelijk zowel i-Size autostoeltjes die met Isofix bevestigd moéten worden, maar ook i-Size stoelen die goedgekeurd zijn om met de autogordel vast te zetten. Dit kan je terugzien in de handleiding van de stoel. 

Wanneer je al een autostoel met ECE-label hebt, kan je deze gewoon veilig blijven gebruiken. Het ECE-label garandeert een veilig autostoeltje, terwijl het i-Size label net dat beetje extra veiligheid garandeert. Kijk bij de aanschaf van een nieuwe autostoel ook altijd naar de testresultaten van de Consumentenbond of de ANWB, zo weet je zeker wat je in huis haalt.

Voor welke autostoel je dus kiest is geheel afhankelijk van je budget, je voorkeuren en onafhankelijke testresultaten, want deze zeggen uiteindelijk nog het meest.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een beter beeld van wat i-Size precies is en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een autostoel. Maar uit ervaring weten we dat het soms lastig kan zijn de perfecte stoel voor jouw situatie te vinden. Wil je meer informatie over i-Size autostoelen of kun je wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot de beste keuze voor jou en je kleintje!

Liefs MamaLoes

 

Bekijk ons assortiment i-Size autostoeltjes

Terug naar de blog