Navigatie

Bespaar flink met Budget DEALS!

×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

veilig-achterwaarts-vervoeren-kindje-baby

Veilig achterwaarts vervoeren in de autostoel

Voor de beste bescherming in de auto is het erg belangrijk om je kindje zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren in een autostoeltje. 

Waarom achterwaarts gerichte autostoeltjes?

Aan het begin van de jaren ’60 was men in Zweden al bezig met de kwestie van achterwaarts vervoer voor kinderen. De aanleiding hiervan waren Amerikaanse astronauten die tegen de richting van de versnelling in zaten, zodat ze minder last hadden van de acceleratie kracht. Omdat men bang was dat kinderen die achterwaarts vervoerd worden wagenziek zouden worden, heeft het lang geduurd tot er met dit idee wat gedaan werd. Uiteindelijk is er een aantal jaren geleden onderzoek gedaan naar achterwaarts vervoer voor kinderen. Uit dit onderzoek bleek dat het risico dat kinderen tussen 0 en 4 jaar gewond raken of omkomen bij voorwaarts vervoer vijf keer zo groot is dan bij achterwaarts vervoer. Reden genoeg voor de invoering van achterwaarts gerichte autostoelen.

Wanneer achterwaarts vervoeren?

Vervoer je kindje zo lang mogelijk achterwaarts in een autostoeltje. De kleinste kinderzitjes (groep 0) zijn geschikt voor baby’s van 0-13 kg. Dit is een leeftijd van 0 maanden tot ongeveer één jaar. Deze autostoeltjes zijn standaard geschikt voor achterwaarts vervoeren. Er zijn echter ook autostoeltjes die voldoen aan de nieuwe i-Size norm die achterwaarts vervoer langer ondersteunt. In deze autostoeltjes laat je je kindje zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren. Dat wil zeggen totdat je kind te zwaar is of het hoofd van je kind boven het stoeltje uitkomt. Let er bij de plaatsing op de bijrijdersstoel wel op dat de airbag uitgeschakeld is!

i-Size en achterwaarts vervoeren

Vanaf juli 2013 is er naast de bestaande R44/04 standaard voor autostoeltjes de i-Size standaard bijgekomen. Deze i-Size standaard is strenger dan de R44/04 norm, waardoor je bij autostoeltjes met het i-Size label gegarandeerd bent van maximale bescherming. Eén van de grote voordelen van i-Size autostoelen is dat ze verplicht tot 15 maanden achterwaarts vervoer moeten ondersteunen. Bij de R44/04 norm ligt deze grens op 9 kg, wat een leeftijd van ongeveer 9 maanden is. Met een i-Size autostoel is langdurig achterwaarts vervoer dus gegarandeerd.

Nadelen achterwaarts vervoeren

Hoewel de voordelen (lees: veiligheid) van achterwaarts gerichte autostoelen de nadelen makkelijk overtreffen, zijn deze laatste toch het vermelden waard. Zo is voor kinderen die bijna aan groep 2 autostoelen toe zijn (vanaf 15 kg) de beenruimte bij achterwaarts vervoer beperkt. Gelukkig bestaan er ook autostoeltjes die zowel achterwaarts als voorwaarts gemonteerd kunnen worden. Een ander nadeel is het installeren van achterwaarts gerichte autostoeltjes. Omdat deze stoeltjes meer ruimte innemen is het aan te raden om voor aanschaf te testen of het stoeltje wel in de auto past. Omdat beide bovengenoemde nadelen te voorkomen zijn, is het altijd aan te raden om je kind tot minimaal 2 jaar achterwaarts te vervoeren.

Bekijk hier een video met uitleg waarom zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren het beste is!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen over het achterwaarts vervoeren, neem dan gerust contact met ons op of kom langs in één van onze winkels!

Terug naar de blog