Navigatie

Bespaar flink met Budget DEALS!

×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

isofix-autostoel

Wat zijn ISOFIX autostoeltjes? Alles over het ISOFIX bevestigingssysteem

Je ziet het steeds vaker terug in moderne autostoelen: het ISOFIX bevestigingssysteem. In dit artikel lees je alles over het ISOFIX systeem en ISOFIX autostoeltjes.

Wat is ISOFIX?

ISOFIX is een internationaal systeem voor de bevestiging van autostoelen. De autostoel wordt met ISOFIX bevestigingshaken direct vastgezet aan de carrosserie van de auto. De auto moet dan wel beschikken over ISOFIX bevestigingsbeugels. Deze beugels zijn geplaatst tussen de rugleuning en het zitvlak van de achterbank en in sommige gevallen ook de passagiersstoel. Op de ISOFIX autostoel zitten grijphaken die eenvoudig vastgeklikt kunnen worden op de bevestigingsbeugels in de auto. De voordelen van ISOFIX op een rijtje:

  • Kans op correcte installatie is bij isofix stoeltjes vele malen groter dan bij niet-ISOFIX stoeltjes (94% tegenover slechts 30%)
  • Sterke bevestiging aan de ISOFIX bevestigingsbeugels
  • Geen autogordels nodig voor installatie
  • Het autostoeltje staat altijd stevig vast in de auto, ook wanneer je kind er niet in zit
  • Het aantal ISOFIX autostoeltjes blijft groeien waardoor je tegenwoordig voor elke groep een ruime keuze ISOFIX autostoeltjes hebt.

Universele ISOFIX autostoeltjes

Je vindt zowel universele als niet-universele ISOFIX autostoeltjes. De universele ISOFIX autostoeltjes hebben niet alleen 2 ISOFIX haken aan de onderkant van het zitje, maar ook nog een extra bevestigingspunt aan de bovenkant van de stoel. Dit wordt de top tether aansluiting genoemd en is geschikt voor een extra gordel. Het bevestigingspunt van de top tether aansluiting kan op verschillende plaatsen in de auto zitten. Met de gordel kan je deze aansluiting makkelijk op het bevestigingspunt aansluiten. Het voordeel van de top tether aansluiting is dat bij een frontale botsing het zitje niet naar voren kan vallen. Op deze manier voorkom je extra belasting op het lichaam van je kind.

Voorbeelden van een top tether aansluiting

Niet-universele ISOFIX autostoeltjes

Naast de hierboven genoemde universele ISOFIX autostoeltjes bestaan er ook autostoeltjes die geen top tether aansluiting bevatten. Bij dit soort stoeltjes wordt er vaak door middel van een extra steunpoot aan de voorkant van het stoeltje voorkomen dat het autostoeltje naar voren valt bij een frontale botsing. Deze poot steunt op de bodem van de auto waardoor het onmogelijk is dat het stoeltje naar voren valt. Helaas is het niet in elke auto mogelijk om een dergelijk autostoeltje te installeren. Wanneer je bijvoorbeeld een bagagevak met deksel onder de vloer van de auto hebt loop je het risico dat de poot door de deksel heen duwt.

Welke auto’s zijn geschikt voor ISOFIX autostoeltjes?

Alle nieuwe auto’s beschikken over het ISOFIX systeem. Vanaf november 2014 is het namelijk verplicht dat alle nieuwe auto’s die verkocht worden ISOFIX en top tether bevestigingspunten hebben. Oudere auto’s met ISOFIX hebben overigens niet altijd top tether bevestigingspunten. Voor deze auto’s kan je dan ook alleen de niet-universele ISOFIX autostoeltjes gebruiken.

Hoe weet je of jouw auto ISOFIX bevestigingspunten heeft? In veel gevallen wordt dit door middel van labeltjes op de plek van de bevestigingspunten aangegeven. Bij oudere modellen is dit echter nog niet altijd het geval. De beste oplossing is om het op te zoeken in de handleiding van je auto of na te vragen bij de fabrikant of dealer van je auto. Ook is het bij bepaalde auto’s zonder ISOFIX mogelijk om de bevestigingspunten in te bouwen. Ook dit kan je het beste navragen bij je dealer.

Wil je meer informatie of advies over het aanschaffen van een ISOFIX autostoel? Dan helpen wij je graag persoonlijk verder en kun je vrijblijvend contact met ons opnemen, of kom langs in één van onze winkels!

Terug naar de blog