Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Wanneer is het tijd voor een ander autostoeltje?

Eén van de meest gestelde vragen aan de MamaLoes klantenservice en in onze winkels gaat over de aanschaf van een autostoel. Wanneer is het tijd voor de overstap naar de volgende groep? Die vraag kan vanuit verschillende kanten worden belicht. Zo schrijft de wet een aantal regels voor, biedt de markt verschillende modellen aan, wil je als ouders graag het veiligste voor je kind maar moet dit ook allemaal nog praktisch en betaalbaar zijn. Maar wat is nu belangrijk voor een verantwoorde overstap? Er gaat toch niks boven de veiligheid van je kind!

Groep 0: het eerste autostoeltje

Doorgaans start iedereen met een groep 0 autostoel. In de volksmond ook wel Maxi Cosi genoemd. Dit model is als een kuipje en gebruik je direct vanaf de geboorte tegen de rijrichting in. Omdat je baby met dit autostoeltje samen in en uit de auto gaat, komt er een moment waarop het gewicht wat je steeds in en uit de auto moet halen je gaat opbreken. Voor je eigen gemak en fysieke belasting zou je soms al wel na enkele maanden een andere oplossing hiervoor willen. Het is goed om te weten dat uit onderzoek is gebleken dat de meest veilige manier van je kindje vervoeren in de auto tegen de rijrichting in is en omringd door een veilige kuip. Daar voorziet het autostoeltje groep 0 in de hoogst mogelijke veiligheid, net als de nieuwste i-Size norm ons in de toekomst van veilige autostoelen zal voorzien. Lees hierover meer in deze blog. Zolang mogelijk je kleintje vervoeren in een groep 0 autostoel is dus het beste advies. Vaak is een onderstel om je autostoeltje op te plaatsen een fijne verlichting van de fysieke belasting.

Wanneer overstappen naar een groep 1 autostoel?

De groep 0 autostoelen worden getest en veilig bevonden tot een lichaamsgewicht van 13kg. Daar ligt de uiterste grens dus. Daarnaast is de lengte van je kindje ook een indicator. De draagbeugel van de autostoel vormt samen met de hoofd- en voetzijde van het kuipje een soort van valbreker. Zolang het hoofdje van je kindje veilig binnen de lijn tussen hoofdzijde en draagbeugel blijft is er geen reden voor een overstap naar een groep 1 autostoel. Je zal merken dat de beentjes al veel sneller buitenboord gaan. Daarin vindt je kleintje de ruimte tot bewegen en strekken van de beentjes wat geen invloed heeft op de veiligheid/onveiligheid.

Kort samengevat is dus het moment van overstappen van een groep 0 naar groep 1 autostoel het moment waarop het hoofdje van je kindje niet meer binnen de veiligheidslijn valt en/of je kindje het gewicht van 13kg heeft bereikt.

Als je een andere reden hebt om al eerder te willen overstappen, betekent dat niet dat het onveilig is om de overstap te maken. Een groep 1 autostoel biedt vaak al vanaf een lichaamsgewicht van 9kg volledige veiligheid. Echter zijn er 2 redenen om een te vroege overstap te moeten willen voorkomen. De eerste is de rijrichting. Een groep 1 autostoel wordt vaak met de rijrichting mee in de auto geplaatst. En dat is bewezen niet de veiligste manier van vervoeren. Of je kiest bewust voor een autostoel groep 1 welke tegen de rijrichting in geplaatst kan worden. 

Daarnaast zit je kindje veel meer in een zithouding in dit soort autostoelen. De ligstand is vaak aanzienlijk minder horizontaal dan de groep 0 autostoel, wat maakt dat de rug van je kindje krachtig genoeg moet zijn om het gewicht van het hoofdje te kunnen dragen tijdens de autorit. Een lange autorit kan dan te belastend zijn. Rustig aan opbouwen met korte ritjes kan daar een oplossing voor zijn. 

Wanneer overstappen naar een groep 2/3 autostoel?

De overstap van groep 1 naar een groep 2 of 2/3 autostoel heeft wat meer speling. Ook kan het zijn dat je bij de eerdere overstap hebt gekozen voor een autostoel groep 1-2-3. Deze groep autostoelen kan op maat worden afgesteld en dus meegroeien met je kindje. Dan is een overstap niet meer nodig. Je autostoel voorziet in veilig vervoer totdat je kindje groot genoeg is om zelf in de autogordel vastgezet te worden. Tegen die tijd is je kindje 1,35m groot. Het blijft belangrijk veiligheid voorop te zetten. Vaak wil een kindje als het groter wordt niet vastgezet worden in de gordel of meer bewegingsvrijheid waardoor we geneigd zijn wat toegeeflijk te zijn. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Ben je daar altijd bewust van.

Ergens in de fase tussen 15kg en 18kg komt het moment dat de gordels wat krapper lijken te worden en je kindje wat meer bewegingsvrijheid wil. Je kindje wordt ook steeds sterker en kan vaak ook al zelf in- en uitstappen. Dat kan het moment zijn waarop de overstap naar de laatste groep wordt gemaakt. Groep 2/3 voorziet vaak in vele jaren veilig vervoer in de autogordel van je auto. In de eerste fase zit je kindje op een zitverhoger met een rug- en hoofdsteun. Met name die laatste maakt dat het hoofdje goed beschermt blijft bij een ongeval. Maar ook de gordelgeleiding van de rugsteun maakt dat de autogordel niet gaat snijden langs de hals van je kindje. Vanaf een lichaamsgewicht van 22kg mag je kindje ook alleen op de zitverhoger met je mee. Natuurlijk wel in de autogordel, maar je kindje is nu in de meeste gevallen groot en sterk genoeg. Ook worden deze losse zitverhogers zonder rug aangeboden. Booster worden ze dan vaak genoemd. Zie hier wat mogelijkheden.

Wanneer mag je kind zonder autostoel mee in de auto?

Na al die jaren veilig in een autostoeltje gezeten te hebben komt er een moment dat je kind groot en sterk genoeg is om beschermd te worden door de auto, autogordel en airbags. Hier wordt al vele tientallen jaren onderzoek naar gedaan en regels voor opgesteld. De laatst opgestelde regel is de i-Size veiligheidsnorm. Volgens deze norm is het veilig om bij een lichaamslengte van 135cm geen aparte autostoel meer te gebruiken. Je kindje is nu groot genoeg om beschermd te worden door de autogordel.

Tot slot

Als moeder van 5 kinderen weet ik als geen ander voor welke uitdaging je soms komt te staan met die doerakken. Toch is mijn advies om je bij de keuze voor een autostoel te laten leiden door veiligheid. In de basis is een autostoel daarvoor ontwikkeld en is bewezen daarin het verschil tussen leven of dood te zijn op momenten waar we allemaal liever niet bij stilstaan. In de tweede plaats is het heel belangrijk dat er ook ruimte is voor comfort, gebruiksgemak en de betaalbaarheid. Zolang deze criteria gerespecteerd worden zal de keuze verantwoord zijn. Daar ben ik van overtuigd. Het aanbod van autostoelen is zeer divers en er zal altijd een veilige, passende en betaalbare optie voor je zijn. Soms lijkt het een doolhof om tot de juiste keuze te komen. Mocht je dus vragen hebben of graag hulp willen bij de aanschaf van het juiste autostoeltje voor jouw kindje, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot de beste keuze voor jou en je kleintje!

Bekijk ons assortiment autostoeltjes

Terug naar de blog