Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Wat is het verschil tussen i-Size en ECE R44 autostoeltjes?

Tijdens de zoektocht naar een veilige autostoel komt er veel informatie op je af. Verschillende modellen, verschillende leeftijdsgroepen en natuurlijk de vraag wat is veilig? Op die zoektocht ga je ergens ook de termen i-Size, R129 en ECE R44 keuring voorbij horen komen. Eenvoudig omschreven zijn dit de Europese regels die de ondergrens borgen voor een veilige autostoel. Maar wat is i-Size en wat is het verschil tussen i-Size en ECE R44? Is ECE R44 nog veilig en tot wanneer mag een autostoel nog verkocht worden? Allemaal vragen waar ik je graag meer over vertel.

Wat is i-Size?

I-Size is een Europese norm die in 2013 is geïntroduceerd. Deze norm geeft met duidelijke regels en uitgebreide veiligheidstesten een veilige ondergrens aan waaraan autostoeltjes voor kinderen moeten voldoen voor nu en in de toekomst. Tot op heden volstaat de R44 03 of 04 keuring als veilige norm. Deze ECE keuring zorgt al sinds vele jaren voor een aanduiding die het voor jou als consument inzichtelijk maakt dat een autostoel voldoet aan alle gestelde voorwaarden en dus veilig is. De i-Size norm is na jarenlange ontwikkeling en overleg tot stand gekomen en geeft op een nieuwe manier invulling aan de voorwaarden van een veilig gebruik van een autostoeltje voor kinderen tot 150 cm.

Wat is het verschil tussen i-Size en ECE R44?

De overeenkomst tussen i-Size (ook wel R129 genoemd) en ECE R44 is makkelijk. Het zijn beide normen waaraan autostoelen moeten voldoen om veilig te zijn en verkocht te mogen worden binnen Europa. Het verschil daarentegen behoeft wat meer uitleg. Het verschil tussen beide vind je op 3 verschillende punten.

  1. Maatvoering: de maatvoering, ofwel bepaling van de categorie waarbinnen een autostoel valt, gaat bij ECE R44 over het gewicht van het kindje terwijl i-Size werkt met de lengte. Zoals je in onderstaande maattabel (tabel 2) kan zien start je met een Autostoel Groep 0 bij de geboorte. Je kindje is dan tussen de 40 cm en 85 cm. Naarmate je kleintje groeit zal je op basis van de lengte overstappen naar een volgende categorie. Heel eenvoudig en overzichtelijk dus.

  2. Rijrichting: autostoeltjes die gekeurd zijn volgens de ECE R44 norm worden doorgaans tot 9 kg tegen de rijrichting in gebruikt. Deze norm staat het toe dat een kindje vanaf 9 kg met de rijrichting mee geplaatst mag worden. Bij de i-Size norm is dat 15 maanden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het achterwaarts vervoeren van je kindje in de auto het meest veilig is. Achterwaarts vervoeren verlaagt voor de allerkleinsten de kans op letsel met maar liefst 80%. Dat is toch wel een serieus verschil.

  3. Zijwaartse bescherming: 80% van de auto-ongevallen zijn zijwaartse botsingen. Het is dus extra belangrijk dat je kindje in die gevallen ook goed beschermd is. De i-Size norm is daar ten opzichte van de ECE R44 norm extra op toegespitst. Door met Q-dummy’s meer en beter te testen op zijwaartse botsingen worden er hogere eisen gesteld aan de autostoelen wat een betere bescherming voor jouw kindje betekent.

Tabel 1: verschillen ECE R44/04 en i-Size

Kenmerk ECE R44 i-Size
Test op impact van voor- achter- en zijkant - Frontale aanrijding
- Aanrijding van achter
- Frontale aanrijding
- Aanrijding van achter
- Zijwaartse aanrijding
Testdummies P-dummy: 4 sensoren geven gedetailleerde resultaten over de impact bij een botsing Q-dummy: 32 sensoren geven meer geavanceerde resultaten om de veiligheid te bevorderen
Rijrichting Plaatsing met de rijrichting mee mogelijk vanaf 9 kg (ca. 9 maanden) Achterwaarts vervoeren verplicht tot 15 maanden
Installatie in de auto Met ISOFIX (i.c.m. autogordel, top tether of steunpoot) of autogordel Met ISOFIX (i.c.m. autogordel, top tether of steunpoot) of autogordel
Indeling in categorieën Indeling op basis van gewicht (kg) van je kindje Indeling op basis van lengte (cm) van je kindje

Tabel 2: indeling ECE R44 en i-Size

ECE R44 groep ECE R44 gewicht i-Size categorie i-Size lengte
Groep 0+ 0-13 kg Baby 0 - 85 cm
Groep 0+/1 0-18 kg Baby en peuter 0 - 105 cm
Groep 1 9-18 kg Peuter en kind 61 - 105 cm
Groep 2/3 15-36 kg Kind 100 - 150 cm

Belangrijk om te weten is dat autostoelen voorzien van één van beide normen veilig zijn en sinds 2013 naast elkaar verkocht mogen worden in de winkels. 

Tot wanneer mogen autostoeltjes met ECE R44 04 keuring nog verkocht en gebruikt worden?

Bij de introductie van de i-Size norm in 2013 was al bekend dat er een dag zou komen dat deze norm de ECE R44 keuring zou gaan vervangen. Gelukkig voor iedereen gaan daar meestal vele jaren overheen. Zo kunnen fabrikanten en consumenten wennen aan het idee en zich erop voorbereiden. De komst van de i-Size norm zegt ook niet dat de huidige norm niet veilig is. I-Size R129 is als het ware de norm van de toekomst. Gedurende 2024 zullen de autostoelen met ECE R44 keurmerk geleidelijk aan uit de winkelschappen gaan verdwijnen. Na september 2024 mogen autostoelen met dit keurmerk niet meer verkocht worden binnen Europa en gaan we dus met z’n allen definitief over op de i-Size norm.

Kan ik mijn autostoeltje met ECE R44 keuring nog veilig gebruiken?

Jazeker. De regelgeving op veilige autostoelen is al jaren van zeer hoge kwaliteit binnen Europa. En dat is maar goed ook. Zo worden al onze kleintjes al jaren goed beschermd. Een nieuwe norm brengt daar niet ineens verandering in. De andere maatvoering of ander soort testen waaraan de autostoeltjes met de i-Size norm worden blootgesteld leggen de lat voor de toekomst opnieuw weer erg hoog. Dit gegeven maakt dan ook dat de autostoeltjes met een ECE R44 keurmerk niet vervangen hoeven te worden en nog jaren veilig gebruikt kunnen en mogen worden.

Is een autostoel met ECE R44 03 of 04 keuring nog wel veilig?

Zolang een autostoeltje voorzien is van een oranje ECE R44 04 sticker, niet betrokken is geweest bij een ongeval, onbeschadigd en dus intact is, is deze veilig en klaar voor gebruik. Let er op dat het van groot belang is dat het stoeltje op de juiste wijze bevestigd wordt in de auto en dat je de gebruiksvoorschriften nauwlettend opvolgt.

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van beide keurmerken en zijn de verschillen helder en duidelijk. Mocht je alsnog vragen hebben of graag hulp willen bij de aanschaf van het juiste autostoeltje voor jouw kindje, neem dan gerust contact op met onze klantenservice of bezoek één van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

 

Bekijk ons assortiment i-Size autostoeltjes

Terug naar de blog