Navigatie

De OPRUIMING barst los!

×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

slaapzakjes-kindjes

 

TOG-waarde: lekker slapen, niet te warm en niet te koud

Met de seizoenswisselingen schommelt de temperatuur binnens- en buitenshuis. Hoe maak je een verantwoorde keuze in de wirwar van dekentjes en lakentjes en stop je je kindje lekker in? In deze blog lees je alles over de TOG-waarde, om ervoor te zorgen dat je kleine het niet te warm of te koud heeft tijdens het slapen of onderweg.

Slaap kindje, slaap

Voor een veilige en gezonde nachtrust is het belangrijk dat het babykamertje overdag goed kan ventileren en dat het ’s nachts niet te warm en niet te koud is. De ideale temperatuur voor de babykamer is tussen de 16 en 20ºC. Veel babyfoons hebben tegenwoordig een temperatuurmeter, zodat je de kamertemperatuur in de gaten kunt houden. Is het bedje te koud? Verwarm het dan voor met een warme kruik. Zet in ieder geval nooit de verwarming aan op de babykamer en gebruik geen elektrische deken! Het beste is een combinatie van laagjes kleding, slaapzakje en dekentje. Maar hoe weet je nou welke combinatie de juiste is?

TOG-waarde

Als kersverse ouder kun je hier behoorlijk onzeker van worden. Zelf ben je volwassen en als je het te warm of te koud hebt dan weet je wat je moet doen. Je gooit je deken aan de kant of trekt een warme pyjama aan. Een baby kan je niet vertellen hoe hij zich voelt. Maar wat doe je dan? In ieder geval goed kijken en voelen. Sowieso controleer je altijd in het nekje van je baby de temperatuur. Te fris? Laagje erbij. Vochtig of klam? Laagje uit. De laatste tijd zie je steeds vaker de afkorting TOG staan bij producten zoals babydekens en slaapzakjes. Wat is het nou precies en waarom willen we dit weten?

TOG staat voor Thermal Overall Grade. Het is een technisch hulpmiddel dat werkt met een puntensysteem voor de isolerende kwaliteit van bedtextiel. Het is dus een maat om aan te geven in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, kleding, etc. lichaamswarmte vasthouden. De TOG-waarde kan van belang zijn omdat warmtestuwing bij baby’s een wetenschappelijk bewezen risico van wiegendood is. Het is dus heel belangrijk om te weten of je je baby niet te warm in bedje stopt en aankleedt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe lastiger lichaamswarmte door de stof kan verdwijnen. Hoe lager de TOG-waarde, hoe meer verlies van warmte. Om dit goed op elkaar af te stemmen kun je de TOG-waarden van kleding en beddengoed bij elkaar optellen. Als hulpmiddel, niet als wet!

De TOG-waarde is alleen geldig bij kamertemperatuur. Bij een temperatuur van 16-18ºC kun je een maximum TOG-waarde van 4.0 aanhouden om je kindje verantwoord te laten slapen. Wat moet je je daar nou bij voorstellen? We hebben het voor je op een rijtje gezet:

Gemiddelde TOG-waarden*  
Rompertje zonder mouwen 0.2 TOG
Rompertje met mouwen 0.5 TOG
Boxpakje     1.0 TOG
Laken     0.2 TOG
Deken (1 laag) 1.5 TOG
Deken (2 lagen) 2.0 TOG
Dunne slaapzak 0.3 - 1.0 TOG
Dikke slaapzak 2.5 - 3.5 TOG


*Bron: consumentenbond, British Textile Technology Group

Op basis van de waarden die diverse fabrikanten afgeven, gelden de volgende waarden voor babyslaapzakken: 0.3 – 1.0 TOG voor een zomerslaapzak en 2.5 – 3.5 TOG voor een winterslaapzak. Je kan ook kiezen voor een handige vier seizoenenslaapzak met afritsbare mouwen. Als je je kindje inbakert gelden TOG-waarden tussen de 0.2 en 2.9. Kijk voor de exacte TOG-waarde altijd naar de verpakking of de handleiding van het product.

Eerder schreven wij in een blog een aantal richtlijnen over veilig slapen

Op een grote paddenstoel...

Naar buiten met je kleintje en ligt je kindje nog in de kinderwagen? Vergeet het mutsje niet! Zorg ervoor dat je baby meerdere laagjes kleding aan heeft. Dit is beter dan één dikke laag in de winter. Een handige vuistregel is om bij je baby één laag kleding meer aan te trekken dan jij zelf aan hebt, welk seizoen het ook is.

Zorg bij koud weer voor een lekker comfortabele voetenzak. Denk eraan dat je baby stil ligt en jij in beweging bent. Vergeet ook de wantjes en sokjes of slofjes niet.  Op koude dagen kun je de wandelwagen, net als bij het bedje, voorverwarmen met een kruik. Op warme dagen kies je voor een parasolletje of bijvoorbeeld voor een zonnekap, die ook beschermt tegen schadelijke UV-straling.


Winkel in, winkel uit

Hou je van shoppen? Let op voor de wisselende temperaturen als je winkels in en uit loopt. Maak de voetenzak even open als je een winkel binnengaat. Je baby kan door de warmte binnen gaan zweten. Op het moment dat je weer naar buiten gaat zorgt het vocht er voor dat je baby het koud krijgt. Dek je kindje dan weer toe en sluit de voetenzak. Populair zijn ook de wikkeldekens, makkelijk open en dicht te maken door middel van klittenband. 

kindje-maxi-cosi


Een wikkeldeken is een universeel dekentje dat niet alleen in de kinderwagen gebruikt kan worden, maar vaak ook openingen heeft voor de gordeltjes van een autostoeltje en gebruikt kan worden als lekker warm dekentje na het badje. Knuffelen maar!


Advies

Tot slot, volg je gevoel! Overleg met je consultatiebureau als je twijfelt. Alle informatie en waarden zijn alleen aanwijzingen en bedoeld voor baby’s die zichzelf op temperatuur kunnen houden. Elk kindje is anders en als ouder ontdek je zelf de ideale combinatie voor jouw baby. 


Heb je nog vragen?

Wij helpen je natuurlijk graag verder als je vragen hebt over TOG-waarden of als je graag wat meer informatie wil over specifieke producten. Je kan contact opnemen met onze klantenservice, of langskomen in een van onze winkels. We helpen en adviseren je graag!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog