Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Help: ik krijg een tweeling!

Het zal je maar overkomen, tijdens de eerste echo klopt er niet één hartje, maar twee. Wat gaat er dan door je heen? Vanaf de zesde week in de zwangerschap kan via een echo gezien worden dat er twee vruchtjes aan het ontwikkelen zijn. Eén op de tachtig zwangerschappen is een tweeling. Heel bijzonder dus. Bijzonder mooi, maar het vraagt ook wel wat meer van jou en je partner.

Welke soorten tweelingen zijn er en hoe ontstaat een tweelingzwangerschap? Wat komt erbij kijken als je zwanger bent van een tweeling en hoe kan je daarmee omgaan? En natuurlijk wat tips die van jouw tweelingzwangerschap een dubbel feestje zullen maken.

Welke soorten tweelingzwangerschappen zijn er?

Je zal er vast al wel eens van gehoord hebben dat er eeneiige en twee-eiige tweelingen bestaan. Het woord zegt het natuurlijk al, het verschil zit in het voortkomen van de tweeling uit één eitje of uit twee. Al aan het begin, kort na de bevruchting kan de celdeling een afsplitsing geven waardoor één bevrucht eitje zich in twee afzonderlijke bevruchte eitjes splitst en zo verder ontwikkeld. Bij een twee-eiige tweeling is sprake van een dubbele eisprong en worden dus twee afzonderlijke eitjes los van elkaar bevrucht. Dat is dan ook de reden dat eeneiige tweelingen vaak als twee druppels water op elkaar lijken en altijd van hetzelfde geslacht zijn. Bij twee-eiige tweelingen is alles mogelijk en zullen de twee kindjes niet nagenoeg identiek zijn maar op elkaar lijken als elk ander broertje of zusje.

Tweelingzwangerschappen onderscheiden zich ook nog door de manier waarop deze in de baarmoeder ontwikkelen. Er zijn kindjes die de placenta delen en ook de vliezen, maar een eigen placenta of vruchtzak komt meer voor. Zeker bij de twee-eiige tweelingzwangerschap. Deze tweelingen hebben altijd hun eigen placenta en vruchtzak.

Wat kan je verwachten als je zwanger bent van een tweeling?

Zodra bekend is dat je zwanger bent van een tweeling zullen de controles overgedragen worden aan een gynaecoloog. Je zal wat vaker op controle gaan en die controles zullen doorgaans op het ziekenhuis plaatsvinden. Net als de uiteindelijke bevalling.

Omdat je natuurlijk een dubbele innesteling hebt in je baarmoeder is de kans op verhoogde of dubbele ongemakken wat groter. Zo is er een verhoogde kans op bloedarmoede en extra controle op je bloeddruk. In overleg met de gynaecoloog kan het goed voor je zijn om een extra dosering foliumzuur of ijzer in te nemen. Door de hogere hormoonspiegel in je lijf kan je ook misselijker worden van een tweelingzwangerschap. Verder draag je na een aantal maanden al wel een behoorlijk gewicht met je mee wat meer belastend is voor je lijf. Je rug en je grote gewrichten kunnen het daar zwaar mee hebben en gaan opspelen. Ook zorgen twee baby’s in je buik voor het sneller groeien van je buik wat de kans op striae natuurlijk vergroot. Al met al kan het een fysieke uitdaging zijn die jou vraagt het rustig aan te doen, lief te zijn voor je lijf en er goed naar te luisteren.

Voor de twee kleintjes in jouw buik is het ook heel bijzonder samen in jou te groeien. Zij zijn zich er niet van bewust, maar de beperkte ruimte zorgt natuurlijk voor een aanpassing op het gebied van ligging, maar ook kan het de groei beïnvloeden. Reden genoeg om de controlefrequentie wat op te hogen vergeleken met een gewone zwangerschap. De ontwikkeling op de voet volgen maakt het makkelijker om goed in te spelen op eventuele te verwachte uitdagingen.

Eén van die uitdagingen kan een vroeggeboorte zijn. De kans is groot dat je de zwangerschap niet tot de 40 weken zal volbrengen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Er wordt pas over een vroeggeboorte gesproken bij een geboorte voor de 37 weken. En dan nog kunnen je kindjes al sterk genoeg zijn. Lees hier meer over in deze blog.

Verstandige keuzes als je zwanger bent van een tweeling

Natuurlijk wordt door het verloop van jouw zwangerschap en de mogelijke complicaties al een deel voor jouw bepaald welke dingen je beter wel kan doen en wat je beter kan laten. Maar ook zonder complicaties zijn er een aantal basisadviezen voor iedere zwangerschap in het algemeen maar voor een tweelingzwangerschap in het bijzonder. Daarbij staat vanzelfsprekend jouw gezondheid en de groei van de baby’s altijd op één.

Het aller belangrijkste is natuurlijk dat je goed naar je lichaam luistert. De zware taak welke jouw lijf te volbrengen heeft vraagt nogal wat. Luister dus naar de signalen van vermoeidheid en pijn en handel ernaar. Schakel op tijd hulp in voor eenvoudige zaken die iedereen kan doen. Denk dan bijvoorbeeld aan je huis poetsen of boodschappen doen. Werken en sporten kan je natuurlijk prima combineren met de zwangerschap. Maar bij een tweelingzwangerschap luidt het advies om het vanaf 20 weken wat rustiger aan te gaan doen en vanaf 26-30 weken te stoppen.

Ook heb je recht op 20 weken zwangerschapsverlof. 8-10 weken voor de bevalling en de overige weken na de bevalling. Maak hier verstandig gebruik van. Stop ook echt 10 weken voor de uitgerekende datum als je lichaam dat aangeeft. De meeste tweelingen worden voor de uitgerekende datum geboren, dus geniet nog even van de vrijheid en de rust.

10 Tips als je zwanger bent van een tweeling

1) Verdiep je in de wereld van prematuur

Jouw kindjes zullen naar alle verwachting kleiner zijn dan de gemiddelde baby. Koop dus kleine kleding bijv. in de prematuur maat 44.

2) Schaf een tweelingvoedingskussen aan

Een voedingskussen is handig voor tijdens de zwaardere zwangerschap ter ondersteuning van de buik bij het slapen. Na de zwangerschap kan je zo’n voedingskussen tijdens het voeden gebruiken.

3) Gebruik zowel geboorteverlof als ouderschapsverlof van je partner

Samen is alles makkelijker en leuker. Je partner heeft recht op 20 dagen geboorteverlof in totaal en voor beide kindjes recht op 26x het aantal uren per werkweek aan ouderschapsverlof, maal 2 dus.

4) Verdiep je in de wereld van tweelingspullen

Dubbele kinderwagen, grotere box of een wiegje aan bed voor 2. Past de kinderwagen wel door je voordeur, zijn er nog aanbiedingen 1+1 gratis of kan je van iemand nog iets overnemen?

5) Boven en beneden inrichten voor de verzorging van je kindje

Zowel boven als beneden inrichten voor verzorging maakt dat je altijd alles bij de hand hebt wat het voor jou een stuk makkelijker maakt.

6) Laat de boel de boel 

Geniet van de 2 kids, je kan je tijd maar één keer besteden dus geniet uit volle borst.

7) Vast ritme of schema

Probeer een vast ritme of schema aan te houden zodat je de ontspanningsmomenten voor jezelf veiligstelt. Het verzorgen van 2 baby’s tegelijk vraag nu eenmaal veel. Als je dat goed organiseert voorkom je dat je de hele dag bezig bent met voeden en verschonen en heb je dus nog wat tijd voor jezelf.

8) Activiteiten met beide kindjes tegelijk doen

Probeer activiteiten veelal met beide kleintjes tegelijk te doen. Ze zullen dan ook tegelijk vermoeid zijn en in slaap vallen. Zo heb jij even je handen vrij. Vraag gerust hulp bij die activiteiten of wacht tot je partner weer thuis is.

9) Vraag om hulp

Vraag om hulp bij de dagdagelijkse verplichtingen als opruimen, poetsen, wassen en boodschappen. Je zal versteld staan hoe graag je vrienden en familie jou willen helpen.

10) Maak tijd voor jezelf, je partner en de andere kinderen in het gezin

Je tijd en aandacht zal als vanzelf opgeslokt worden door de tweeling, dus ben je bewust van de keuze om ook met z’n allen leuke dingen te gaan doen.

Al met al een mooie maar drukke tijd gedurende de zwangerschap en ook na de geboorte van jullie tweeling. Maak het je daarbij zo makkelijk mogelijk. Wij proberen met ons aanbod te voorzien in die gemakken. Mocht je nog wat hulp nodig hebben bij het maken van de juiste keuze, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot de beste keuze voor jou en je kleintje!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog