Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Prematuur kindje, wat moet je weten?

Doorgaans kijken aanstaande jonge ouders negen maanden uit naar de geboorte van hun kindje. Zowel praktisch als emotioneel is dat een roerige, drukke maar ook mooie tijd van plannen maken, verlangen en toeleven naar de gezinsuitbreiding. Maar soms lopen de dingen niet volgens verwachting en word je onverwacht geconfronteerd met complicaties. Ook dat hoeft niet voor problemen te zorgen. De medische wereld kan je hier vaak prima in begeleiden. Echter is en blijft het krijgen van kinderen een wonder van de natuur. En dat wonder wil soms toch dat de verwachting wordt bijgesteld.

Vroeggeboorte is één van die onverwachte gebeurtenissen. Er zijn vele reden waardoor dit kan ontstaan en gelukkig kan een vroeggeboorte ook vaak nog voorkomen worden. Maar wat te doen als een vroeggeboorte jullie toch echt overkomt? Wanneer spreken we over een te vroeg geboren baby? En wat is prematuur precies? Allemaal dingen waar je waarschijnlijk tijdens de zwangerschap niet over nadenkt. Ik vertel je er graag meer over.

Wanneer praten we over een vroeggeboorte of prematuur?

Een gemiddelde zwangerschapsduur bedraagt 38 weken vanaf de dag van bevruchting en 40 weken vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Natuurlijk weten we het moment van bevruchting niet exact. Daarom wordt er over vroeggeboorte gesproken bij een duur korter dan 37 weken.

Een zwangerschapsduur van korter dan 32 weken wordt doorgaans benoemd als extreem prematuur. Vanaf 26 weken zijn er echter wel overlevingskansen voor je baby bij een vroeggeboorte. Natuurlijk groeien die kansen met elke dag dat je kindje niet te vroeg geboren wordt. 

Wat is prematuur?

De letterlijke vertaling van prematuur is “voor de rijpheid”. Je kindje wordt dus geboren voordat het volgroeid is. Ook te vroeg geboren kindjes zijn “compleet” met alles erop en eraan. Dat proces wordt al vroeg in de zwangerschap voltooid. De rijping is een langer proces. Vooral in de laatste weken bestaat die rijping uit het aanleggen van babyvet, rijpen van de longen, lever en darmen.

Naast het onvolgroeid zijn hebben prematuur baby’s nog geen sterk immuunsysteem en kunnen ze zich ook nog niet goed op temperatuur houden. Al met al behoorlijk wat uitdagingen voor zo’n kleintje. Want klein en kwetsbaar, dat zijn prematuur geboren kindjes zeker.

Tips voor ouders van een te vroeg geboren baby

Een vroeggeboorte overvalt je vaak en past meestal niet in het plaatje waar je op voorhand naar uit hebt gekeken. Het is dus even bijstellen van alle verwachtingen. Vaak ligt je kindje voor een bepaalde tijd in het ziekenhuis in een couveuse of aan apparatuur om de gezondheid goed te kunnen monitoren. Dat beperkt natuurlijk de bewegingsvrijheid tussen jullie en je kindje en roept vaak ook meer bezorgdheid op. Maar ook van deze onverwachte situatie kan je iets moois maken. Hier wat tips.

1) Vier de geboorte

Natuurlijk is er bezorgdheid en onzekerheid na de geboorte, maar jullie zijn wel ouders geworden van jullie kindje. Het vieren van nieuw leven is altijd de moeite waard, met of zonder zorgen verdient een geboorte om gevierd te worden.

2) Kangoeroeën

Geborgenheid is juist voor de allerkleinsten van groot belang. Kangoeroeën, huid op huid contact met een dekentje eromheen, kan een mooi evenwicht brengen in geborgenheid vinden versus kwetsbaar en teer afgezonderd in een warme veilige couveuse liggen. Het blote huidcontact, de warmte, lichaamsgeur en jouw hartslag dragen bij aan de binding met jou als ouder en het ervaren van veiligheid.

3) Zorg goed voor jezelf en vraag hulp

Een bevalling en het ontzwangeren zijn op zich al uitputtend en dan komen daar de vele ziekenhuisbezoekjes nog bij. Het is dus heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Goed eten en op tijd rusten zijn essentieel, maar ook ontspanning zoeken hoort daarbij. Des te beter kan jij er ook voor je kindje zijn. Vergeet daarbij zeker ook niet om hulp te vragen. Voor een ander is hulp kunnen bieden vaak een fijne manier om iets voor jullie te kunnen betekenen en mee te kunnen leven. Lees hier meer over in deze blog: Zelfzorg na de bevalling

4) Borstvoeding

Als je je hebt voorgenomen borstvoeding te willen geven, hoef je dat voornemen zeker niet over boord te gooien. Met kolven kan je als nog je kleintje de beste voeding geven waar moeder natuur in voorziet.

5) Maak herinneringen met foto’s

Ook bij vroeggeboortes zijn er mijlpalen te vieren. Het is een bijzondere tijd waar je ooit nog eens naar terug wil kijken als alles achter de rug is. Vergeet dus niet samen herinneringen te maken en deze vast te leggen.

6) Zoek lotgenoten

Praten over de uitzonderlijke situatie waarin jullie je bevinden kan helpen bij de verwerking en kan je steun bieden als je er even helemaal doorheen zit. Vraag eens in het ziekenhuis of er nog meer ouders zijn die in eenzelfde soort situatie verkeren als jullie.

7) Neem de tijd

Zowel voor jezelf, je partner, je gezin als je kleintje is het van belang de tijd te nemen om alles een goed plekje te geven. Zelfs na de ziekenhuistijd, waarin jullie vaak worden geleefd, is de kans groot dat je het soms moeilijk hebt. Ook je kindje heeft veel te verwerken. Probeer dus samen met elkaar de tijd en ruimte te vinden voor verwerking en het vinden van vertrouwen.

Zou je graag wat geholpen worden bij de uitdagingen die je hebt op het gebied van voeding, kleding en verzorging van jouw prematuur kindje, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je baby!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog