Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

De Klimfase: hoe zorg je dat jouw kindje veilig de wereld ontdekt?

Van het kastje naar de muur... en weer terug via de tafel en de trap. Zo zal het er bij je in huis aan toe gaan als je kleintje de leeftijd van 8 maanden bereikt. De ontdekfase staat voor de deur. De box wordt te klein en je huis is eigenlijk nog te groot voor jouw kindje. De nieuwe wereld buiten de box is een interessante ontdekplek maar er schuilen ook vele gevaren in. Eerst zal je kleintje zich gaan optrekken in de box. Dat is nog te overzien, maar zodra dit onder de knie is zal je kindje gaan kruipen en klauteren. Eén knietje omhoog om toch op dat trapje te komen of op dat tafeltje. En wat als je dreumes uit het ledikantje klimt?

Klimmen is van groot belang voor de motorische ontwikkeling. Het ontwikkelt evenwicht en coördinatie wat later weer goed van pas komt bij het leren lopen. Ook leert je kleintje weer andere spieren gebruiken. Al met al een grote stap voor jou en je kindje.

Waarom klimmen kinderen? Hoe kan je je kindje veilig laten klimmen? Hoe help je een klimmende peuter? Ik vertel je er graag meer over.

Waarom klimmen kinderen?

Het antwoord op de vraag “Waarom klimmen kinderen?” is vrij eenvoudig. Het zit in onze natuur. Ons fysiek voortbewegen en de wereld om ons heen verkennen zijn wat je noemt instinctieve ontwikkelingen. Vroeg of laat leren we het allemaal als we daarvoor de kans en ruimte krijgen. Het is daarbij natuurlijk wel van belang dat het ontdekken en leren veilig kan.

Klimmen maakt ook dat je kindje de wereld van uit een ander perspectief gaat bekijken. Er ontstaat boven en onder, hoog en laag, hier en daar, maar ook zelfvertrouwen en spanning gaan meedoen in de ontwikkeling. Je kindje gaat in vrijheid eigen ontdekkingen doen en komt zo los van de omgeving en van jou. Natuurlijk allemaal nog in een overzichtelijke omgeving. Je zal zeker een oogje in het zeil moeten en willen houden. Je kan je daarbij laten helpen door een traphekje waarmee je ruimtes kan afzetten en doorgangen kan blokkeren. Lees hier meer over in de blog Waar moet je op letten als je een traphekje koopt?

Hoe kan je je kindje veilig laten klimmen?

We zijn natuurlijk allemaal heel zuinig op onze dreumesen en zijn geneigd ze te beschermen tegen de grote onveilige wereld en zichzelf. Toch heeft je kindje in deze fase van ontdekken en klimmen juist vertrouwen en ruimte nodig. Laat je kindje z’n eigen gang gaan in een omgeving waarvan jij weet dat die veilig is. Je kan zo’n ruimte op vele manieren en met vele hulpmiddelen veilig maken. Ook kan je je kindje van een afstandje observeren. Al snel zal je de favoriete klim- en klauterplekjes van je dreumes herkennen. Je kan deze dan op voorhand al veilig maken voor jouw klimmende peuter.

Veilig klimmen is niet hetzelfde als niet vallen. Bij ontdekken en ontwikkelen hoort vallen en opstaan. Probeer dan ook niet te voorkomen dat je kindje valt. Daar leert je kindje namelijk ook veel van. Probeer wel alles te doen om pijn en verwondingen te voorkomen. Jouw peuter kan de gevolgen van de eigen acties nog niet overzien en is daarbij dus afhankelijk van jou.

Hoe help je een klimmende peuter?

Naast dat je je klimmende peuter kunt beschermen of behoeden voor gevaarlijke situaties, kan je je kindje ook juist stimuleren. Niet alle kindjes zijn natuurlijk even grote waaghalzen. Waar de ene dreumes wat afgeremd mag worden, verdient een andere dreumes juist aanmoediging. Je kan dan denken aan bemoedigende woordjes van jou, beloningen bij een overwinning tijdens het klimmen of het aanbieden van klimspeelgoed. Deze laatste groep speelgoed is speciaal ontwikkeld om jouw kindje te helpen en te stimuleren bij de ontwikkeling van de grove motoriek, coördinatie, balans en kracht.

Nu je kindje er toch zelf ook voor heeft gekozen de wereld te gaan ontdekken, is de stap naar buiten zeker ook een aanrader. Buiten op straat of in een speeltuintje om de hoek is ook veel te ontdekken. Veel speeltuintjes zijn voorzien van klimrekken waar je al spelenderwijs samen een andere manier van klimmen en klauteren kan ontdekken. In het begin klim jij met je kleintje, na verloop van tijd zal je dreumes het allemaal zelf willen gaan doen. Zo maak je samen ook nog leuke herinneringen en haal je een frisse neus.

In ieder geval heb jij zelf de keuze hoe je deze intensieve periode beleefd. Het is een tijd van handen binden en ogen in je achterhoofd. Maar probeer er ook het plezier van in te zien. Jouw kindje maakt zich klaar voor zijn onafhankelijkheid en zijn wereld. En jij mag de weg wijzen. Geniet ervan. Ze zijn zo groot.

Heb je nog vragen?

Voor vragen over veilig klimmen, dan raadpleeg je natuurlijk eerst je vriendinnen, moeder of het consultatiebureau. Daarnaast beschikken wij bij MamaLoes ook over een sterk team aan (ervarings)deskundigen. Mocht je dus nog vragen hebben die onbeantwoord zijn gebleven of vragen hebben over je producten die jou en je zwangerschap of baby kunnen ondersteunen, neem gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je baby!

Liefs, MamaLoes

Terug naar de blog