Kan ik met mijn kindje in bed slapen?
Voor prille ouders zijn er veel onderwerpen waar openlijk behoorlijk wat meningsverschillen over zijn. Onderwerpen waar de geleerden van alles van vinden maar het kersverse ouderhart juist heel anders bij voelt. Samen slapen met je baby is één van die onderwerpen. Je kindje alleen op een kamer leggen voelt vaak niet goed terwijl samen in één bed slapen met je kleintje vaak wordt afgeraden. Hoe kan je nu je hoofd en je hart volgen? Wanneer is het veilig om met je baby samen te slapen? Welke manieren van samen slapen met je kindje zijn er en welke tips zijn er voor veilig samen slapen? Ik neem je er graag in mee.
Veiligheid voorop
Een onderwerp waar natuurlijk nooit discussie over zal komen is veiligheid. Veiligheid voor jezelf, elkaar en natuurlijk voor onze kleintjes. Die veiligheid voor de allerkleinsten borgen wij als ouders door verstandige keuzes te maken en oplettend te zijn. Dat geldt natuurlijk in het algemeen voor alles wat je kindje betreft, maar in dit geval veilig slapen in het bijzonder.
Alles over veilig slapen vind je in deze blog. Je leest hier over allerlei zaken die een rol spelen bij veilig slapen. Maar veilig samen slapen met je kindje vraagt toch nog wat meer aandacht.
De risico’s van samen slapen met je baby
Natuurlijk zijn er veel voordelen van samen slapen met je kindje. Je bent dichterbij waardoor je sneller kan inspelen op onrust en huilen. Voor het geven van de voeding hoef je niet het hele huis door en ook is samen slapen goed voor de hechting tussen ouders en kind. Maar er zijn zeker ook risico’s.
Misschien wel het meest besproken thema rondom veilig slapen is wiegendood. Wiegendood is het plotseling overlijden van een kerngezonde baby. Vaak in de slaap. Gelukkig is er steeds meer kennis beschikbaar over welke factoren een rol spelen bij wiegendood waardoor er nog circa 20 meldingen per jaar zijn. Maar elke melding is er één te veel. Beter voorkomen dus.
De bekendste factoren hebben met name betrekking op vrije ademhaling en warmteregulatie. Juist deze thema’s spelen ook een grote rol bij het samen slapen met je kindje. Tenminste als je je kindje binnen de eerste 6 maanden bij jullie in bed wil laten slapen. In die eerste maanden is je kleintje nog niet in staat of sterk genoeg om voldoende vrij te bewegen. Hierin schuilt het gevaar. Samen met jullie in bed is knus maar jullie zijn ook een extra kacheltje en kunnen door in je slaap te bewegen je kindje met je lijf, kussen of dekbed bedekken waardoor verstikkingsgevaar kan optreden. Voorbij de 6 maanden is dat gevaar veelal geweken. Het antwoord op de vraag “Kan ik met mijn kindje in bed slapen?” is dan ook ja als je de 6 maanden voorbij bent. Daarvoor wordt het sterk afgeraden en geadviseerd om een andere vorm van samen slapen te kiezen.
Welke vormen van samen slapen met je baby zijn er?
Voor de eerste maanden zijn er zeker voldoende andere opties die het veilig samen slapen met je kleintje mogelijk maken. Hier een aantal ideeën.
1) Wiegje op jullie slaapkamer
Het voordeel van een wiegje aanschaffen is dat het een mini-bedje is wat extra veilig voelt voor je kindje. Het is natuurlijk wel een extra aanschaf en dus extra kosten.
2) Ledikant op jullie slaapkamer
Je kan er ook voor kiezen het ledikantje tijdelijk niet op de babykamer maar op jullie kamer op te zetten. Na verloop van tijd verhuist het bedje dan vanzelf naar de babykamer.
3) Campingbedje op jullie slaapkamer
Voor tijdelijk is het gebruik van een campingbedje zeker ook een goed alternatief. Je kan zo proberen of samen slapen iets voor jullie is alvorens je extra werk of uitgaven gaat doen.
4) Co-sleeper aan jullie bed
Misschien wel de meest geziene optie is de Co-sleeper ofwel wiegje aan bed genoemd. Dit mini-bedje kan je bevestigen aan jouw bed waardoor je kindje wel direct bij je ligt maar niet in jouw bed.
8 Tips voor veilig samen slapen met je baby
Als je eenmaal de 6 maanden gepasseerd bent, is er nog steeds wel oplettendheid geboden natuurlijk. Je kindje blijft kwetsbaar, maar kan beter van zich laten horen en is veelal sterk genoeg om het eerste gevaar te trotseren. Toch is het goed om onderstaande tips ter harte te nemen.
1) Zorg voor een stevig matras zonder kuilen en kieren waar je kindje in vast kan komen te liggen
2) Maak het bed vrij van losse delen waar je kindje in verstrikt kan raken als bijv. kussens, knuffels en kleding
3) Leg je kindje op die plaats in het bed waar uit bed vallen niet mogelijk is of plaats een bedhekje
4) Informeer je partner voordat je je kindje bij jullie in bed legt. Zo komen jullie beide niet voor verrassingen te staan.
5) Neem nooit meerdere kinderen tegelijk bij jullie in bed. Kinderen slapen vaster en vaak ook onrustiger waardoor extra gevaar op de loer ligt.
6) Neem je kindje niet bij jullie in bed als er alcohol is gedronken of drug/slaapmedicatie is gebruikt. Je bent hierdoor minder alert en slaapt veel vaster.
7) Slaap nooit met je kleintje op de bank. De ruimte en het comfort is beperkt waardoor onveilige situaties bijna niet te vermijden zijn.
8) Kleed je kindje niet te warm aan. Samen slapen zorgt vaak voor extra warmte.
Vanuit onzekerheid, onwennigheid of gemak is slapen met je kindje helemaal zo gek nog niet. Volg gerust je hart hierbij, maar neem je verstand daar zeker in mee. Ook als jouw nachten door het onrustig slapen van jouw kindje steeds vaker gebroken zijn, mag je ervoor kiezen je kindje toch maar op de babykamer te laten slapen. Zowel aan het samen slapen als alleen slapen kleven voor- en nadelen. Handel dus naar eigen inzicht en overleg met elkaar wat voor jullie het best werkt. Maak het je daarbij zo makkelijk mogelijk. Wij proberen met ons aanbod te voorzien in die gemakken. Mocht je nog wat hulp nodig hebben bij het maken van de juiste keuze, neem dan gerust neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot de beste keuze voor jou en je kleintje!
Liefs MamaLoes