Navigatie
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Is een 360º draaibare autostoel iets voor jou en je kindje?

Je kindje wordt natuurlijk elke dag wat groter en zwaarder, dan is het fijn dat het gemakkelijk blijft om je kleine in en uit de autostoel te tillen. Met een 360º draaibare autostoel hoef je je niet meer in moeilijke bochten te wringen. Je draait de autostoel gewoon naar je toe!  Is een 360º draaibare autostoel iets voor jou en je kindje?

Een draaibare autostoel heeft de mogelijkheid om te draaien wanneer deze zowel achterwaarts als voorwaarts geplaatst is. Hierdoor is de autostoel geschikt voor langdurig gebruik. Je draait de autostoel in achterwaartse rijrichting totdat je kindje 80 cm lang is. Vanaf deze lengte mag je de autostoel met de rijrichting mee plaatsen.

Hoe bevestig je een draaibare autostoel?

Er zijn verschillende manieren voor het bevestigen van een 360º draaibare autostoel in de auto:

  1. De autostoel heeft isofix en een top tether
  2. De autostoel heeft isofix en een steunpoot
  3. De autostoel heeft alleen isofix. In dat geval zet je de autostoel ook met de 3-punts autogordel vast

bevestiging-autostoel
Als een autostoel geen top tether of steunpoot heeft moet hij met de isofix haken en autogordel vast worden gemaakt. Nog niet bekend met het isofix bevestigingssysteem? Lees hier onze blog over isofix autostoeltjes.

Wanneer is een 360º autostoel wel/niet draaibaar?

In groep 0+ (t/m 80 cm) zet je de autostoel altijd tegen de rijrichting in. In deze positie is een draaibare autostoel draaibaar.
De 360º draaibare autostoelen zijn niet draaibaar als je de stoel met de rijrichting mee met de 3-punts autogordel bevestigd in groep 1 (tot 100 cm). De autogordel moet dan namelijk door de rugleuning van de stoel vastgezet worden.
In groep 2 en 3 (100-150 cm) is de stoel wel draaibaar. Je kindje zet je in de stoel en draait deze weer met de rijrichting mee. Vervolgens zet je de stoel en je kindje samen vast. Wanneer de autogordel vastzit kun je de stoel niet meer draaien. In de groep 2 en 3 is je kindje vaak wat groter en stapt hij of zij zo zelf in de stoel. Daardoor zul je in deze fase minder gebruik maken van de draaibare functie.

Is de autostoel wel of niet draaibaar met top tether?
Als je de autostoel tegen de rijrichting in plaatst en vastzet met een top tether, dan kan je de stoel wel draaien. Plaats je de autostoel in groep 1+ (80-105 cm) met de rijrichting mee en maak je deze vast met een top tether, dan kan je de stoel niet draaien.

Is de autostoel wel of niet draaibaar met een steunpoot?
Als een draaibare autostoel een steunpoot heeft is de stoel altijd draaibaar. De steunpoot zorgt namelijk voor de stevigheid en daarmee is het zitje vrij om te draaien. Dit zie je bijvoorbeeld goed bij de Cangaroo Admiral autostoel.

cangaroo-admiral-autostoel

Waarom geen ligstand na groep 1+?

In groep 1+ (80-105 cm) zit je kindje vast met de 5-punts veiligheidsgordel. In deze gordel zit een tussenbeenstuk bevestigd waardoor je kleine in een ligstand niet onder de gordel uit kan glijden. Je kleine zit dan goed vast in de stoel. In een groep 2 en 3 autostoel zet je je kindje vast met een 3-punts veiligheidsgordel. Wanneer je een botsing maakt in deze fase kan je kindje onder de gordel glijden, ook wel het submarine effect genoemd. Het is daarom niet veilig om in groep 2 en 3 de autostoel in een ligstand te plaatsen. Volgens de veiligheidsnormen plaats je je kindje alleen in ligstand in de groep 0+ en 1+.

Alles op een rijtje
Om alles een stuk overzichtelijker te maken, vind je hieronder een schema met daarin duidelijk aangegeven in welke groep je de autostoel voor of achterwaarts plaats, welke installatietechniek je gebruikt en of een stoel dan nog draaibaar is:

schema-draaibare-autostoel

Bij MamaLoes hebben we een breed assortiment aan 360º draaibare autostoelen.  Al onze autostoelen voldoen aan de Europese veiligheidseisen en zijn uitvoerig getest. Bekijk alle verschillende draaibare autostoelen hier!

Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan gerust contact met ons op via telefoon, chat, e-mail of een van onze social media kanalen. Je bent natuurlijk ook welkom in een van onze winkels!