Navigatie

Bespaar flink met Budget DEALS!

×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

fopspeentjes-kiezen

Hoe kies je de juiste fopspeen voor jouw kleintje?

Baby’s hebben van nature een sterke zuigbehoefte, met name bij vermoeidheid en bij het slapengaan. Het zuigen op een fopspeen geeft je kleine een gevoel van rust en veiligheid. Je zult er al snel achter komen dat het aanbod van fopspenen enorm is en dat er heel veel verschillen zijn. Maar hoe kies je de juiste fopspeen voor jouw kleine? In deze blog zetten we de grootste verschillen voor je op een rij, zodat we kunnen helpen met het vinden van en goede fopspeen voor jouw kleine!

De verschillende vormen fopspenen

Fopspenen zijn er in verschillende vormen. Zowel de vorm van de speen zelf als de vorm van het schildje kunnen heel verschillend zijn bij de verschillende merken. De speen zelf kent drie verschillende vormen: rond, tepelvormig en plat.

tepelvormige-platte-speen
Ronde speen
Een ronde speen, ook wel kersvorm, is eigenlijk de meest simpele speen. Deze is vooral gericht op het bieden van comfort voor je kleintje, waardoor hij/zij gerustgesteld zal worden.

Tepelvormige speen
Een tepelvormige speen bootst de vorm van de borst na, waardoor deze speen ideaal is om te gebruiken in combinatie met borstvoeding. Door de vorm zal de speen gemakkelijk geaccepteerd worden door je kindje. MamaLoes heeft tepelvormige spenen van verschillende merken in haar assortiment, waaronder fopspenen van Bibs, de Physio fopspenen van Suavinex en de Natural fopspenen van Difrax.

Platte speen
Een platte speen sluit perfect aan op het gehemelte van je kindje en helpt bij de ontwikkeling van tong- en kaakspieren. Deze vorm van de speen is ontwikkeld in samenwerking met verschillende tandartsen. Deze speen wordt ook wel Ortho, Dental of Anatomisch genoemd.

Sommige merken voegen nog extra functies toe aan de vorm van de speen. Zo hebben de fopspenen van Dr. Brown’s een platte of ronde speen, maar zijn allen uitgerust met een suction-free luchtkanaaltje. Hierdoor wordt de druk op het gehemelte van je kindje verminderd en zal de fopspeen weinig invloed hebben op de kaak en het gebit van het kind.
Naast de verschillende vormen spenen zijn er ook verschillen in de vorm van het schildje. Alle schildjes van fopspenen zijn voorzien van kleine ventilatiegaatjes, zodat je kindje geen last zal hebben van huidirritatie onder de neus en rondom de mond. MamaLoes heeft verschillende vormen schildjes in haar assortiment, waaronder een ronde, vlindervormige en symmetrische.

speentjes-bibs-babyono
Een rond schildje
Een rond schildje, zoals de fopspenen van Bibs, ligt niet om de volledige huid van de mond van je kleine, waardoor huidirritatie voorkomen wordt.

Een vlindervormig schildje
Een vlindervormig schildje, zoals de fopspenen van Difrax, heeft een neusuitsparing, waardoor je kindje altijd vrij kan ademen door de neus.

Een symmetrisch schildje
Een symmetrisch schildje, zoals de fopspenen van Dr. Brown’s, heeft als grote voordeel dat deze geen onder of boven heeft. Het maakt dus niet zoveel uit hoe je de speen aan je kleine geeft.
Er is geen goed of fout in het kiezen van de beste speen voor jouw kindje. Het hangt van verschillende factoren af. Zo speelt de vorm van de speen een grote rol of je kind de speen zal accepteren, maar ook het materiaal kan een grote invloed hebben.

 

speentje-dupini


De verschillende materialen fopspenen

De fopspenen die MamaLoes in haar assortiment heeft zijn gemaakt van veilige materialen die niet schadelijk zijn voor de baby of het kind. Bij MamaLoes vind je fopspenen van siliconen of latex, ook wel natuurrubber.

Fopspenen van siliconen
Een fopspeen die is gemaakt van siliconen is wat stugger dan een fopspeen van rubber, maar daardoor wel steviger. De speen voelt glad aan, als een soort kunststof. Een siliconen fopspeen zal niet gauw scheuren. Een siliconen fopspeen kan, meer dan latex fopspenen, druk uitoefenen op de kaak of het gebit van je kindje.

Fopspenen van latex
Fopspenen van latex of natuurrubbeer zijn te herkennen aan de bruin/gele kleur. Latex is een natuurlijk materiaal, wat het een duurzame en milieuvriendelijke keuze maakt. Latex voelt wat stroever aan en lijkt daardoor qua structuur wat meer op de huid. Dit vinden sommige kindjes fijner, omdat het herkenbaar is. Het voordeel van latex is dat het zeer soepel materiaal is. Het nadeel daarvan is dat deze sneller zal scheuren dan een fopspeen van siliconen (bij vervanging binnen de aanbevolen 4 tot 6 weken komt dit vrijwel niet voor).
Sommige latex fopspenen zijn gemaakt uit één stuk rubber, zoals de fopspenen van Dupini. Deze spenen hebben geen naden, waardoor er ook geen vuil onder kan komen. Heel hygiënisch dus!
Voor ieder gebruik van de fopspeen dien je de speen te controleren op scheurtjes. Om te voorkomen dat je kleine stukjes siliconen of latex binnenkrijgt, kan je de speen het beste weggooien als er scheurtjes in te zien zijn. Bij normaal gebruik dien je een fopspeen daarnaast iedere 4 tot 6 weken te vervangen.


Fopspenen voor verschillende leeftijden

Je kan je natuurlijk voorstellen dat een fopspeen voor een pasgeboren kindje anders is dan een fopspeen voor een kindje van 2 jaar oud. De spenen voor kindjes die nog geen tandjes hebben (0-6 maanden) zijn wat dunner. Zodra de tandjes doorkomen (6+ maanden) wordt het materiaal wat dikker en semi-gevuld, om te voorkomen dat je kindje zomaar de speen kapot bijt. Bij kindjes vanaf 18 maanden is de speen massief gevuld. Buiten het materiaalverschil voor de verschillende leeftijden wordt ook de speen bij elke leeftijdsgroep iets groter, om de pasvorm goed te laten aansluiten. Bij MamaLoes vind je fopspenen voor verschillende leeftijden en zelfs fopspenen voor premature kindjes.

Fopspenen combineren met accessoires

Je hebt de ideale fopspeen voor jouw kleintje gevonden, maar je wil hem graag hygiënisch bewaren of vooral niet kwijtraken. Daarvoor zijn er handige en leuke accessoires! In een fopspeendoosje kan je de fopspeen van je kleine hygiënisch bewaren en door een speendoekje, speenknuffel of speenkoord te gebruiken raak je de fopspeen van je kleine niet zomaar kwijt.

Hulp nodig?
Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste fopspeen voor je kindje. Als je vragen hebt of advies wil over de verschillende soorten fopspenen kan je contact opnemen met onze klantenservice. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in een van onze winkels. We helpen je graag verder!

Terug naar de blog