Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

kinderwagen-kopen-waar-op-letten

Een kinderwagen kopen: waar moet je op letten?

Als je een kindje verwacht, komt er heel veel op je af… Nadenken over leuke babynamen, doktersafspraken en natuurlijk moet je je huis helemaal ‘babyproof’ maken. Alles wordt in het werk gesteld om klaar te zijn voor de komst van de kleine. Daar komt stiekem ook best een lange ‘boodschappenlijst’ bij kijken. Omdat een kinderwagen één van de grotere investeringen is, geven we je graag tips!

Kinderwagen, buggy/wandelwagen, of combiwagen?

Je wilt op pad met je kindje, maar waar neem je hem of haar in mee? Een kinderwagen (ofwel een frame met een reiswieg erop) is bedoeld voor baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten. In een reiswieg ligt je kindje plat, ideaal om lekker in te slapen. Je gebruikt een reiswieg tot je baby zelfstandig kan gaan zitten, vanaf de geboorte tot ongeveer 6 tot 9 maanden. Daarna kun je het beste overstappen op een buggy of wandelwagen. Veel kinderwagen frames bieden de mogelijkheid tot bevestiging van zowel een reiswieg als een wandelwageninzet, of zelfs een autostoel! Een complete kinderwagenset van reiswieg en wandelwagen wordt vaak ook wel combiwagen genoemd. Je kunt een combiwagen lekker lang gebruiken, namelijk tot je kind een jaar of 4 is.

Het is slim om vooraf goed te bepalen wat je met je kinderwagen wilt doen en hoelang je hem wilt gaan gebruiken. Als je kindje net geboren wordt, gebruik je natuurlijk het frame met de reiswieg. Ga je vaak op pad met de auto? Dan is het wellicht makkelijk als je een kinderwagen kiest waar je ook een Groep 0 autostoeltje op kunt bevestigen. Een wandelwagen is fijn als je kindje wat groter is. Voor ‘even snel tussendoor’ kun je je combiwagen eventueel nog aanvullen met een buggy, die zijn vaak compacter (inklapbaar), lichter en hebben kleinere wielen. Ideaal voor korte tripjes. Voor lange tripjes adviseren we toch een wandelwagen; die zijn vaak wat minder compact, maar wel stabieler, met meer vering en mede daardoor ook comfortabeler voor jou en je kindje.

soorten-kinderwagens

Verschillende soorten wielen

Vooral in de eerste maanden zul je waarschijnlijk aardig wat meters maken met je kleine in de kinderwagen. Fijne wielen zijn dan belangrijk. Een kinderwagen kan verschillende soorten banden hebben, elke soort band heeft zijn eigen voor- en nadelen! De 3 meest voor komende zijn: luchtbanden, foam banden en massieve banden.

Luchtbanden

Voordelen: Goede demping voor je kindje, fijn voor oneven terrein zoals bos, vaak grotere banden dus stabieler, makkelijk vooruit te duwen, met fietspomp op te pompen.
Nadelen: Kunnen lek gaan, moeten regelmatig opgepompt worden.

Foam banden

Voordelen: Kunnen niet leg gaan, Verliezen geen luchtdruk.
Nadelen: Zwaarder, waardoor lastiger vooruit te duwen, zijn wat hobbeliger en dus minder comfortabel.

Massieve banden

Voordelen: Makkelijk vooruit te duwen op glad terrein zoals stad, kleine bandjes voor zijn erg wendbaar.
Nadelen: Weinig vering (niet fijn op bijv. bospaden), Kleine banden waardoor de wagen minder stabiel is.

De beste keus banden voor jou

Ben je van plan om veel op ruw terrein, zoals het bos te gaan wandelen (of hardlopen) kies dan voor luchtbanden. Deze zijn schok dempend en dus het meest comfortabel voor je kindje! Wil je wel vering, maar geen onderhoud? Kies dan voor Foam banden. Deze kunnen niet lek gaan. Ben je vooral van plan om in de stad de kinderwagen te gebruiken? Ga dan voor massieve banden. Deze kinderwagens zijn erg zwenkbaar en dus fijn op vlak terrein.

Comfort voor de kleine & voor jezelf

Voor zowel jezelf als ‘duwer’, als voor je kindje is comfort heel belangrijk. Voor je kindje kun je bijvoorbeeld kijken wat voor matrasje er in je reiswieg zit en hoeveel beschutting het dekje en de zonnekap bieden. Bij een wandelwagen kun je checken in hoeverre de zitting gewatteerd is en of er nog een zitverkleiner bijgeleverd wordt. Ga je een hele dag op pad? Dan is een (iets) verstelbare rugleuning heel comfortabel, dan kan je kleintje onderweg wat makkelijker een dutje doen.

Is er een (groot) lengteverschil tussen jou en je partner? Check dan of de duwstang eenvoudig te verstellen is. Veel kinder- en wandelwagens hebben een verstelbare duwbeugel, maar probeer het liefst ook even uit of het voor jou lekker werkt. Dat geldt niet alleen voor de duwbeugel, maar ook voor de manier van inklappen. En daar is veel variatie in te krijgen: vouwsystemen, schuiftechnieken of zelfs ‘volautomatisch’. Vaak geldt dat je het na een paar keer proberen wel in de vingers hebt, maar toch een leuk dingetje om rekening mee te houden in de aanschaf!

Afmeting en gewicht

Heeft je auto een kleine kofferbak, heb je een krappe bocht in je gangetje achterom, of wil je de kinderwagen als je ‘m een tijdje niet gebruikt toch echt in die ene kast op zolder kwijt kunnen? Let er dan op dat je kinderwagen compact inklapbaar is. Woon je in een appartementengebouw zonder lift? Let er dan ook op dat je kinderwagen niet te zwaar is.

kinderwagen-wandelwagen-buggy

De ‘looks’

… Het valt niet te ontkennen: ook het uiterlijk is erg belangrijk! Je moet er toch mee over straat ;-) Kies jij voor een stijlvolle retro kinderwagen, of juist voor een moderne stroller met een strak design? Waarschijnlijk wil je ook voorkomen dat je hier ruzie over krijgt met je partner; jij vindt misschien die fuchsia wagen of bloemetjesbekleding helemaal hip, maar de kans is aanwezig dat jouw partner het niet helemaal ziet zitten om daar ook mee gezien te worden…

Accessoires

Schrik je bij het zien van de prijs van een kinderwagen(set)? Controleer dan wat je allemaal mag verwachten voor dat bedrag. Gaat het ‘alleen maar’ om een onderstel met reiswieg? Of zit er ook meteen een wandelwageninzet bij? Je kunt je (combi)wagen dan al meteen een stuk langer gebruiken. Misschien wordt er zelfs een bijpassende Groep 0 autostoel meegeleverd? Of adapters om je Maxi-Cosi autostoeltje op het onderstel te bevestigen?

Je kunt natuurlijk eigenlijk ook niet echt vertrouwen op het Nederlandse weer… Krijg je bij je splinternieuwe kinderwagen misschien een matchende voetenzak? En hoe zit het met een regenhoes, (XL) zonnekap en een klamboe? Bij sommige wagens krijg je zelfs een bijpassende luiertas om handig al je babyspulletjes in mee te kunnen nemen, of een bekerhouder voor je broodnodige portie cafeïne.

kinderwagen-accessoires

Prijs

De markt puilt uit van de kinderwagens… Heb jij niet zo veel geld te spenderen? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Bij kinderwagens van bekende merken betaal je natuurlijk ook mee voor de marketing en dat soort dingen. Denk er over na of je dat wel wilt. Geloof ons: voor een goede kinderwagen hoef je heus niet altijd de hoofdprijs te betalen!

Voorbereid shoppen

Dus… Ga je shoppen voor een kinderwagen, hou dan de genoemde punten in je achterhoofd. Misschien hecht je aan het ene punt wat meer waarde dan aan het andere, maar als je dat al voor jezelf bepaald hebt ga je in ieder geval voorbereid naar de winkel! Tip: Bij de aanschaf van een kinderwagen is het fijn om met eigen ogen in een 'echte winkel' te gaan kijken, proberen en voelen. Zo krijg je een beter idee bij de systemen, materialen en gebruiksvriendelijkheid.

Ruime keus kinderwagens bij MamaLoes

Bij MamaLoes vind je – zowel in de winkels als online – een ruim assortiment kinderwagens en kinderwagen accessoires. De artikelen op de website hebben een uitgebreide omschrijving die je een aardig eind op weg zou moeten helpen, soms kun je ook een handig filmpje bekijken. Voor extra persoonlijk advies kun je altijd contact met ons opnemen.

Hopelijk helpen deze tips je om de perfecte kinderwagen te kiezen die bij jou en jouw situatie past!

combi-kinderwagen-rose-zwart

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over de ideale kinderwagen voor jou en je kleine, of wil je graag advies op maat? We helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice, of kom langs in een van onze winkels. Team MamaLoes helpt je graag verder. 

Terug naar de blog