Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Zwemmen met je baby

In de eerste maanden van het ouderschap draait bijna alles in de basis om je baby. Eten, slapen en een beetje spelen. Dat spelen wordt steeds leuker naarmate je kleintje zich gaat ontwikkelen en gaat reageren op de buitenwereld. De wereld om hem of haar heen groeit en je kan er samen steeds meer op uit. Vanaf maand drie kan je gaan denken aan een uitje babyzwemmen. Zwemmen is niet alleen leuk en gezond, het is ook goed voor de motoriek en de sociale ontwikkeling. Het stimuleert psychische en fysieke ontwikkeling en versterkt de band tussen ouder en kind.

Waar moet je allemaal rekening mee houden en wat neem je mee? Ik vertel je er graag meer over.

De eerste maanden waterpret met je baby

Vanzelfsprekend kan je thuis beginnen met de waterpret. Bij uitstek ideaal voor baby’s die wat angstig zijn of juist geen genoeg krijgen van het spelen met water, te vroeg geboren of gewoon omdat het thuis altijd kan. Thuis start je vanaf dag 1 natuurlijk met het dagelijkse bad ritueel. In eerste instantie is dat voor de hygiëne, maar je kan hier gedurende de weken ook een fijn speelmoment van maken. De geluiden van druppelend water, kleine spettertjes laten voelen en liedjes zingen maken de waterpret thuis zeker ook tot een momentje waar naar uitgekeken kan worden.

Ook kan je kleintje al direct vanaf de geboorte met je mee onder de douche. Het huid-op-huid contact maakt dit tot een fijn en intiem momentje samen. Sommige jonge ouders vinden het douchen met een pasgeboren baby wat spannend. Het kan natuurlijk wat glibberig zijn. Een douchehandschoen, de Shower Glove, is de perfecte oplossing hiervoor. Een zachte handschoen waar je kleintje fijn op kan liggen en jou grip geeft. Het douchen is een mooie eerste stap in het wennen aan water en spettertjes en het ontdekken van waterpret.

Wanneer kan ik starten met babyzwemmen?

Naast dat jijzelf vaak nog herstellende bent van de bevalling heeft je kleintje de eerste prille maanden na de geboorte alle kracht nodig om goed te eten, groeien en op temperatuur te blijven. De overgang van de beschermde veilige omgeving in de buik naar de wereld erbuiten is een flinke stap. Die eerste maanden bouwt je kleintje immuniteit op en leert wennen aan prikkels van buiten. Eerst veilig binnenshuis de geluiden en aanrakingen en natuurlijk ook langzaamaan met visite, met speelgoedjes of buitenshuis.

Het moment waarop je kindje fysiek toe is aan babyzwemmen is op z’n vroegst vanaf 3 maanden. Maar of dat ook voor jouw kindje het juiste moment is, hangt van meerdere factoren af. Niet ieder kindje vindt water van nature fijn. Dat merk je vlug genoeg tijdens het badje of onder de douche. Kijk daarbij goed naar eventuele spanningen die je dan bij je kindje voelt. De babykamer of de badkamer is een beschermde vertrouwde omgeving, een zwembad biedt die bescherming wat minder. Maar als het badderen thuis een feest is zou het zomaar eens kunnen zijn dat de tijd is aangebroken om samen het babyzwemmen te gaan ontdekken. Normaal gesproken zal dat moment ergen tussen de 3 en 6 maanden liggen.

Wat kan ik verwachten tijdens het babyzwemmen?

Voor babyzwemmen kan je individueel een zwembad bezoeken samen met je kindje, echter biedt een speciaal babyzwemprogramma in een groep vele voordelen. Zo zal de temperatuur van het zwemwater rond de ideale temperatuur van 33 graden liggen tijdens de “lessen” en word je begeleid bij de activiteiten. Gaandeweg leer je onder begeleiding samen met je kindje spelenderwijs om te gaan met water. Er worden liedjes gezongen, met druppels water gespat en leert je kleintje ontspanning te vinden tijdens het drijven. Dit alles draagt bij aan de gewenning met water, ofwel “watervrij voelen”, de band tussen ouder en kind en het vertrouwen wat je kleintje opbouwt met jou. Natuurlijk kan je in een groep ook leuke contacten leggen met andere jonge ouders en hun kleintjes.

Zorg dat je kindje goed uitgerust is voor het zwemmen en voed niet meer kort van te voren. Dit verkleint de kans op spugen. Omdat je kindje zelf ook druk is met spartelen en bewegen is het babyzwemmen geen dagvullend programma. Door vermoeidheid en afkoeling duurt het babyzwemmen gemiddeld tussen de 15 en 20 minuten. Je kleintje is dan toe aan een flesje en een dutje.

Wat neem je mee naar het babyzwemmen?

  • Natuurlijk zwemkleding. Het is handig deze thuis alvast aan te doen onder gemakkelijk aan- en uit te trekken kleding. Bij het omkleden op het zwembad kom je vaak handen te kort.
  • Zwemluier voor je kleintje. Dit is een waterdicht zwembroekje welke gemaakt is om een plasje eenvoudig op te vangen. Er zijn wegwerpzwemluiers, maar ook uitwasbare zwemluiers om vaker te kunnen gebruiken.
  • Badcape om je kleintje in te kunnen wikkelen direct na het zwemmen
  • Grote hydrofiel doek om je kindje goed te kunnen afdrogen
  • Verzorgingsproducten voor je baby als luiers, billendoekjes, bodylotion tegen een droog huidje etc.
  • En natuurlijk de fles met voeding. Na het zwemmen zal je kindje als een roosje in slaap vallen. Een voeding voor deze meestal diepe slaap maakt je kleintje helemaal tevreden.

Heb ik zwembandjes nodig bij het babyzwemmen?

Tijdens het babyzwemmen ben jij steeds met je baby in contact. Jij begeleidt het zwemmen en het spelen waardoor zwembandjes nog niet nodig zijn. Buiten de “babyzwemlessen” om zwemmen met je baby kan vergemakkelijkt worden door een zwemring. Een zwembandje waar je kleintje in kan zitten. Je hebt daarbij je handen meer vrij.

Vanaf de leeftijd van 1 jaar is je kindje motorisch sterk genoeg aan het worden om ook zelf op onderzoek uit te gaan. Je kindje kan dan vaak ook al een beetje stappen waardoor je extra oplettend moet zijn in de buurt van water. Zwembandjes zijn dan zeker zinvol. Dit is ook de leeftijd dat het echte babyzwemmen meer peuterzwemmen gaat worden. Zwemmen met je peuter biedt meer ruimte voor interactie en spel. 

Waterpret thuis

Peuters vinden ook waterpret thuis een absoluut feest. Een klein laagje water in een babyzwembadje kan al leiden tot uren pret. Er zijn speciale zwembadjes voor baby’s en peuters. Klein van afmeting en met een lage rand voor eenvoudige instap. Zwembadjes voor baby’s die makkelijk in de badkamer passen of zwembadjes die je lekker buiten zet in de zomer. Let wel op en blijf in de buurt. Een ongeluk met water zit ook vaak in een klein hoekje.

Een zwembadje buiten zetten in de zomer kan ook leuk gecombineerd worden met de zindelijkheidstraining. Lees hierover meer in mijn blog Zindelijkheidstraining: Tips voor het zindelijk maken van je kindje!

Er zijn vele artikelen op de markt die bijdragen aan de waterpret. Denk aan badspeeltjes, strandspeelgoed, zwembandjes, zwembadjes, zwemringen en nog veel meer. Onze specialisten kunnen je adviseren over deze artikelen en al je vragen beantwoorden. Neem dus gerust contact op met onze klantenservice om te overleggen wat voor jouw situatie de beste keuze zou zijn of bezoek één van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

PS Hoe is het babyzwemmen bij jullie verlopen? Is jouw kindje dol op water of juist niet? Ik ben benieuwd naar jullie waterpret en jullie verhalen.

Terug naar de blog