Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Zindelijkheidstraining: Tips voor het zindelijk maken van je kindje!

De ontwikkeling van onze allerkleinsten gaat de eerste 2-3 jaar erg snel. De eerste jaren staan bol van de mijlpalen. Ze groeien hard, leren praten en lopen, en zorgen met regelmaat voor het vieren van een mijlpaal. Eén van die mijlpalen is ook het zindelijk worden. Na zo’n slordige 5000 luierverschoningen komt er een dag dat je kindje klaar is om aan de zindelijkheidstraining te beginnen. Wanneer is het juiste moment voor de zindelijkheidstraining van je peuter en hoe pak je dat aan? Ik help je graag een eindje op weg.

Wat is het juiste moment om zindelijk te worden?

De ideale leeftijd om aan te vangen met zindelijkheidstraining is tussen de 18 en 20 maanden. Je peuter is erg nieuwsgierig en zit nog niet in de nee-fase. Een ideale combinatie om samen op ontdekking uit te gaan. Ben je ervan bewust dat je kindje dit zelf moet doen en jij bent zijn maatje.

Het ideale moment is ook afhankelijk van de omstandigheden in het leventje van je kleintje. Rondom grote gebeurtenissen als verhuizing, grote broer of zus worden, verandering van kinderdagverblijf etc, is er al veel wat je kindje bezighoudt. Dat zijn meestal niet de meest ideale momenten om te starten met zindelijkheidstraining. Een rustig moment in het jaar, vaak lekker richting het voorjaar of de zomer vergroot de kans op het ontspannen en succesvol zindelijk worden van je peuter.

Wat kan jij voor je kindje doen?

Het allerbelangrijkste in de maanden dat je samen met je kindje op weg bent naar een leven zonder luiers is een lekker sfeertje. Leren mag ontspannen en leuk zijn. Kies samen een leuk potje uit. Je peuter moet er graag op willen zitten. Het mag zelfs een pronkstuk zijn wat hij of zij aan iedereen die het maar wil weten kan laten zien. Zo blijft de zindelijkheidstraining heel de dag een feestelijk gespreksonderwerp.

Ga bewust om met de drinkmomenten. Wat je kleintje drinkt zal het ooit ook uitplassen. Elk kind heeft daar een eigen routine in. Sommige kindjes plassen tijdens het drinken en andere een korte tijd daarna. Mogelijk kan jij de routine van jouw kindje ontcijferen en zo aansturen op een succesmoment. 

Vier het succes!

Het vieren van zo’n succesmoment zal je kindje positief stimuleren en aanzetten tot een nieuwe poging tot succes. Belonen kan je door complimentjes, iets lekkers of iets leuks te delen. Vaak hoor je over beloningsstickers, maar een eigen persoonlijk klein beloningssysteem voor jouw peuter biedt natuurlijk het beste resultaat. Zo kan je een bezoekje aan het speeltuintje in de wijk eraan koppelen of een klein spelletje samen doen. Jij weet als de beste waar jij je kleintje het meest passend mee beloond.

Maak er zeker geen wedstrijd van. De meeste ouders delen hun ervaringen met elkaar. Dat kan erg handig zijn. Samen weet je toch altijd meer dan alleen. Maar er schuilt ook een gevaar in. Sommige kinderen pikken het allemaal sneller op dan anderen. Er bestaat geen vastgestelde termijn voor zindelijkheidstraining. Gemiddeld moet je denken aan meerdere maanden, maar het doel is op een ontspannen manier je kindje uit de luiers te helpen. De termijn is daar ondergeschikt aan.

Maak je kindje bewust van het zindelijk worden.

Zodra je kindje gaat snappen dat het samen met jou op weg is om iets te leren omtrent de zindelijkheid maak je stappen. Het helpt je kindje zich bewust te worden van dat wat zijn of haar lichaampje doet. Voorlezen uit boekjes die speciaal geschreven zijn voor dit grote moment kunnen daarbij helpen. Je kan de leesmomenten verdelen over de dag en je kindje dan op het potje laten zitten terwijl je voorleest. Deze momenten kan je ook gebruiken om je kindje te vertellen over zindelijk worden of vragen stellen daarover. Als je hier een soort van dagelijkse routine van maakt zal je kindje zich makkelijker bewust worden van alles wat samenhangt met het zindelijk worden. Neem je kindje ook gerust mee naar het toilet als je zelf gaat. Het maakt zindelijk worden tot iets van iedereen. Je peuter zal dat op een dag ook zelf gaan willen doen.

Vergeet niet ook je omgeving mee te nemen in de zindelijkheidsroutine. Het kinderdagverblijf of gastouderopvang zullen zo veel als mogelijk is ook bij willen dragen aan het zindelijkheidsproces. Kijk of het mogelijk is om het eigen potje mee te nemen en laat je peuter zelf vertellen waar het mee bezig is. Natuurlijk zal er aanvulling nodig zijn vanuit jou, maar maak dat het zindelijk worden van jouw peuter ook echt van hem of haar is.

Je taak als ouder

Je taak als ouder is die van het meedenken, aanmoedigen, uitleggen en heel veel geduld hebben. Leren gaat met vallen en opstaan en een ongelukje zit vaak in een klein hoekje. Maak van een ongelukje geen drama. Het kan de beste overkomen. Zorg voor makkelijke kleding zodat verschonen snel en eenvoudig kan. Zindelijkheidsbroekjes of oefenbroekjes kunnen erg handig zijn gaandeweg de zindelijkheidstraining. Deze werken als een onderbroekje maar vangen de eerste druppels van een aankomend plasje makkelijk op. Vaak helpen deze zindelijkheidtrainingsbroekjes later ook bij het zindelijk worden in de nacht.

In de zomer kan je je kindje ook in de blote billen laten lopen achter op de plaats. Dat maakt je kleintje extra bewust van het plasje tijdens een ongelukje.

Na een tijdje kan je van het potje overstappen op een toiletverkleiner. Deze toiletverkleiner plaats je op het toilet om de zitting wat meer op maat te maken voor je peuter. Sommige peuters vinden het toilet hoog, koud en/of eng. Een opstapje of zelfs een toilettrainer kan dan uitkomst bieden. Ook hier is het weer belangrijk je peuter de tijd te gunnen. Ontspannen aanmoedigen en met je meenemen naar het toilet als je zelf gaat helpt ook hier. Het is vaak gewoon een kwestie van wennen.

Tot slot

Al met al is het een ontdekkingsreis om samen veel te leren. Je kleintje over het lichaampje en jij over je kleintje. Samen zullen jullie mooie herinneringen maken en aan de zindelijkheidstraining ook lol beleven. Het is niet vreemd als je zo nu en dan ook eens behoorlijk gefrustreerd raakt. Alle ongelukjes op een dag kunnen tot bergen was leiden waar niemand zin in heeft. Toch doe je er goed aan die frustratie voor je partner te bewaren ;-) en je peuter altijd je volste vertrouwen te schenken. Je peuter zal jou daar op een dag ook voor belonen!

Probeer ervan te genieten en maak mooie momenten met elkaar. Het zijn de unieke momenten in onze levens waar je later nog veel aan terug zal denken. Veel succes samen met je kleintje. Jullie kunnen ‘t!

Mocht je na het lezen nog specifieke vragen hebben, schroom dan niet om het onze klantenservice te vragen of één van onze winkels te bezoeken. 

Liefs MamaLoes

PS Laat je me weten hoe het jullie is vergaan? Ik ben heel benieuwd naar jullie verhaal.

Terug naar de blog