Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Wat is Montessori speelgoed en wat zijn de voordelen?

Montessori klinkt misschien wat alternatief, maar deze term wint steeds meer terrein in de wereld van opgroeien en ontwikkelen. Maria Montessori was een Italiaanse dokter welke in het begin van de twintigste eeuw de Montessori methode heeft ontwikkeld. Deze methode heeft als motto: “Help mij het zelf doen”. Zij geloofde in het stimuleren van zelfstandigheid door de leeromgeving van kinderen zorgvuldig vorm te geven met speelgoed en hulpmiddelen en hen voldoende tijd te geven ongestoord te kunnen ontdekken.

Eén van haar lijfspreuken was: “Help kinderen nooit met taken die ze denken zelf uit te kunnen voeren.”

Wat zijn de voordelen van de Montessori methode?

Je kindje alles zelf laten doen is natuurlijk niet realistisch. Deze heeft jouw hulp bij heel veel zaken nodig. Toch zal je er versteld van staan hoeveel en hoe snel die kleintjes ook al dingen zelfstandig kunnen oppakken. Vanaf de geboorte observeren kindjes de omgeving en de handelingen van de mensen om hen heen. Dat observeren is natuurlijk al leren. Gedurende de tijd wil je kindje dat wat geobserveerd is natuurlijk ook wel eens in de praktijk brengen. Dat gaat met oefenen en proberen.

De Montessori methode is erop gebaseerd dat je je kindje de tijd, ruimte en hulpmiddelen aanbiedt welke optimaal aansluiten bij het oefenen en proberen, passend bij de leeftijd. Dit vraagt begrip en geduld van jou als ouder, maar het levert veel op.

Door kinderen zelfstandig taakjes uit te laten voeren welke ze ook graag zelf willen doen, leer je ze werken met hun eigen intrinsieke motivatie, ontwikkelen ze eigenaarschap, worden ze onafhankelijker, weerbaarder en zekerder van zichzelf. Je kindje leert functioneren in zijn eigen kleine praktische wereldje en werkt zo actief mee aan de eigen autonomie. 

Wat is Montessori speelgoed?

Montessori speelgoed is educatief speelgoed wat zelfstandig leren en experimenteren stimuleert. We noemen dit “open-end” speelgoed. Speelgoed waar met eigen invulling en eigen regels mee gespeeld kan worden. Vanuit de gedachte “Help mij het zelf doen” is dit speelgoed wat goed vastgehouden kan worden, waar voldoende ruimte is voor ontdekken en wat aanmoedigt om op onderzoek uit te gaan.

Educatief Montessori speelgoed is vaak van natuurlijke materialen gemaakt zoals hout en stof en overprikkelt niet. Het is doorgaans eenvoudig vormgegeven en (semi) realistisch waardoor het goed aansluit op het praktische kleine wereldje van je kindje. Met de rustige kleuren en eenvoudige vormen wordt er veel aan de eigen fantasie van je kindje overgelaten.

Voor elke leeftijd passend Montessori speelgoed

Vaak wordt educatief speelgoed in verschillende categorieën opgedeeld. 

  • Babyspeelgoed is geschikt voor kleintjes van 0-6 maanden. Denk dan aan een rammelaar, labeldoekjes, knisperboekjes etc. 
  • Peuterspeelgoed is een wat uitgebreidere categorie en wordt gebruikt tussen 6 en 36 maanden. De ontwikkeling van je kindje gaat dan door vele fases. Vooral de fijne motoriek, grove bewegingsmotoriek en praten staan centraal. Denk aan bijpassend speelgoed als ballen, boekjes, speelgoed om op te rijden of achter te lopen, muziekinstrumenten en rollenspel speelgoed.
  • Kleuterspeelgoed gaat al meer naar echt leren, buitenspelen en spelletjes doen. Denk hierbij aan buitenspeelgoed, balansborden en klimspeelgoed, loopfietsjes, puzzels en kinderspelletjes als memory.

Bewuste keuzes maken

Dag in dag uit maken we keuzes. Soms bewust en soms wat minder bewust. Mooie termen, slimme weetjes en wijze woorden komen in sneltreinvaart op je af als het om opvoeden en ontwikkelen gaat. Vanuit het consultatiebureau, je ouders, vrienden en natuurlijk via social media. Iedereen weet wat het beste zou zijn voor jouw kindje en voor jouw situatie. Toch zijn jij en je partner de enige die vanuit intuïtie de beste keuzes kunnen maken voor jullie kindje. Daar mag je op vertrouwen.

Elke ouder wil het beste voor zijn kindje. Liefde, aandacht, goede gezondheid, groei en ontwikkeling. Iedereen vormt bij deze aspecten een eigen beeld welke we naar ons beste kunnen invulling geven. De één gaat daar bewuster mee om dan de ander en maakt de keuzes ook heel bewust op basis van eigen overtuigingen.

Eén van die vele keuzes die gemaakt kunnen worden is het aanbieden van educatief speelgoed. Er is veel diversiteit en aanbod. Gelukkig helpt onze wet- en regelgeving een veilige ondergrens te trekken voor gewoon goed en verantwoord speelgoed. Echter kan je daarin zelf de keuze maken voor beter of het beste speelgoed voor de ontwikkeling van jouw kindje. Montessori speelgoed valt daarbij absoluut in de categorie beste speelgoed voor de ontwikkeling.

Mocht je nu wat meer specifieke vragen hebben met betrekking tot spelen, Montessori speelgoed en educatief speelgoed, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog