Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Hoe kun je een voorkeurshouding bij baby's voorkomen?

Iedereen kent dat misschien wel van zichzelf, een favoriete houding in bed om in slaap te vallen. Misschien lig je graag op je zij of juist op je buik. Dat noemen we een voorkeurshouding. Wij als volwassenen hebben dat, maar baby’s hebben dat ook al. Zelfs tijdens de zwangerschap in de buik hebben bijna alle baby’s zo hun voorkeuren. In de buik komt dat ook vaak door het ruimtegebrek, maar na de geboorte speelt dat geen rol meer natuurlijk. Toch zien we dan nog dat 1 op de 6 baby’s de voorkeurshouding vasthoudt.

Wat is een voorkeurshouding bij baby’s?

Men spreekt over een voorkeurshouding bij baby’s als deze liggend te vaak dezelfde kant op draait met het hoofdje en zo ook blijft liggen. Te vaak kan ook aangeduid worden als meer dan 75% van de tijd. Een voorkeurshouding op zich is niets mis mee natuurlijk. Echter kan een voorkeurshouding gevolgen hebben voor de vorm van het schedeltje en de ontwikkeling van de spieren in de nek.

Sinds de buikligging in de ban is vanwege verhoogde kans op wiegendood, is het percentage kinderen met voorkeurshouding toegenomen. Op de rug liggend heeft je kleintje meer ruimte om de voorkeur te ontwikkelen. Je kindje kan vrij gemakkelijk het hoofdje van links naar rechts draaien en zo de houding aannemen welke het prettigst is.

De gevolgen van een voorkeursligging op hele jonge leeftijd zijn met name verhoogde kans op afplatting van de schedel en ongelijke ontwikkeling van de spieren in de nek.

Wat is afplatting van de schedel?

Omdat de schedel op hele jonge leeftijd nog dun en zacht is, is deze makkelijk te vervormen. Dat heeft zo z’n voordelen tijdens de bevalling natuurlijk. Ook heeft het voordelen voor de groei van de schedel. Echter is de combinatie van voorkeurshouding met een dunne zachte schedel niet ideaal. Door het hoofdje veel op dezelfde kant te belasten door het liggen, kan de voorkeurskant afplatten. Een gelijkmatige belasting en dus een afwisselende lighouding voorkomt dus afplatting.

Op zich is afplatting geen ziekte of afwijking. Het is slechts een cosmetische verandering welke in versterkte mate ook zichtbaar kan zijn in het aangezicht en een ongelijke stand van de oren. Dit is over het algemeen niet wenselijk en dus zal tijdens de controles op het consultatiebureau ook naar de voorkeurshouding en afplatting gevraagd en gekeken worden.

Wat kan je doen aan een voorkeurshouding?

Elke oplettende ouder zal vrij snel allerlei soorten voorkeuren van hun kindje opmerken. Dat loopt uiteen van voorkeuren in dagritme en voeding als spelen en slapen. Je merkt dus vaak al vroeg op of er een voorkeur is voor een bepaalde slaaphouding. Hoe vroeger je dit opmerkt, hoe eerder je al kan aansturen op afwisseling van houding. Tijdens het slapen heeft je kindje vrij spel natuurlijk, maar zodra je kleintje wakker is kan jij bewust kiezen voor de afwisseling.

Hier een aantal tips voor het afleren van de voorkeurshouding.

1) Leg je kindje bewust naar de niet voorkeurskant 

Kies er bewust voor om het hoofdje naar de niet voorkeurskant te leggen. Begin met 3 x per dag 1-5 minuten en blijf bij je kindje. Het is fijn om wat te kletsen en zo je kleintje ook gerust te stellen bij het liggen in een houding die misschien nog niet zo comfortabel voelt. In het begin mist je kindje nog de kracht om het hoofdje op te tillen of te draaien. Jouw woordjes kunnen dan geruststellen en afleiden. 

2) Krachtoefeningen 

Na verloop van tijd krijgt je kindje meer kracht in de nekspiertjes en kan de echte krachtoefening beginnen welke ook goed is voor de nek. Leg je kindje ook nu in de box of op een speelkleed op de buik. Je kindje zal het hoofdje optillen. Blijf ook hierbij opletten dat niet de voorkeurhouding als vanzelf wordt aangenomen. Daag je kindje uit juist ook voor die andere houdingen te kiezen of leidt af met speelgoed. Je zal merken dat je kleintje steeds sterker wordt en dat je de tijd op de buik langzaam kan opbouwen tot 5 keer per dag een half uurtje. Maak er een fijn momentje samen van.

3) Tijdens het voeden afwisselen van houding

Tijdens het voeden kan je bewust afwisselen tussen de arm waarop je kleintje ligt. Wissel dit ook af met voeden vanaf je bovenbenen.

4) Zijligkussen of ergonomisch hoofdkussen

Ook voor tijdens het slapen zijn oplossingen voor afplatting. Zo kan je terwijl je kindje slaapt het hoofdje naar de niet-voorkeurkant draaien. Dit werkt natuurlijk slechts tot het moment dat je kindje het zelf weer terugdraait. Je zou ook gebruik kunnen maken van een zijligkussen of ergonomisch hoofdkussentje.

Een zijligkussen ondersteunt je kindje bij het slapen op de zij. Jij beslist welke zijde door de manier waarop je dit kussentje in bed legt. Het kussentje voorkomt dat je kindje door kan rollen op rug of buik.

Een ergonomisch hoofdkussentje is gevormd naar het hoofdje waardoor de druk op het hoofdje evenredig wordt verdeeld. Vaak is dit kussentje gemaakt van een ademend en zacht materiaal. Zo kan je kindje toch fijn en comfortabel op de rug slapen zonder risico op afplatting.

Wanneer wordt een voorkeurshouding een probleem?

Een voorkeurshouding zal pas in extreme vormen leiden tot een probleem. Er is echter voldoende tijd, kennis en aandacht in de eerste maanden om die extremen te voorkomen. Tot een leeftijd van circa 6 maanden groeit een babyhoofdje erg hard. Pas als het hoofdje van je kindje rond die tijd niet helemaal rond is zou je op zoek kunnen gaan naar een specialist. Deze kan je adviseren om te kiezen voor een helmpje, ook wel helmredressie-therapie genoemd. Een speciaal helmpje dwingt het schedeltje dan om in een bepaalde vorm te groeien. Dit gaat dus altijd in overleg met een specialist of kinderfysiotherpeut.

Heb je nog vragen?

Voor vragen over voorkeurshouding bij baby’s raadpleeg je natuurlijk eerst het consultatiebureau. Echter beschikken wij bij MamaLoes ook over een sterk team aan (ervarings)deskundigen. Mocht je dus nog vragen hebben die onbeantwoord zijn gebleven of vragen over je producten die jou en je kleintje kunnen ondersteunen, neem gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je baby!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog