Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Voor de eerste keer zwanger, wat nu?

Vaak is een zwangerschap iets waar je al een tijdje naar uitkijkt. Het dromen en fantaseren over de periode van zwanger zijn, het aanschaffen van de babyuitzet en het worden van een gezin kan aankomende ouders vaak intens bezighouden. En dan komt die dag; je hebt een positieve zwangerschapstest. Gefeliciteerd! Je bent zwanger, en nu?

Het idee dat er nieuw leven in je groeit kan veel bij je losmaken. Blijdschap, onzekerheid, ongeduld en soms ook wel wat angst. Het hoort er allemaal bij. Vooral de eerste zwangerschap is er één van ontdekken en nieuwe ervaringen. Een beetje onzekerheid hoort daarbij, maar zorg dat je er vooral veel van geniet.

Zodra je zwanger bent, en soms ook al wel daarvoor, zijn er een aantal dingen waar je aan kan denken.

Allereerst moet het natuurlijk gevierd worden met je partner en dierbare naasten. Een zwangerschap maak je vaak maar een enkele keer mee in je leven. Daarna komen al snel de vragen. Hoe werkt het met voeding en bewegen? Wanneer bel ik de verloskundige? Hoe werkt het met controles en zwangerschap echo’s? Wat is goed om te doen en wat kan ik beter laten? En wat moet ik allemaal aanschaffen? Ik help je graag een beetje op weg.

Voeding, lijf en gezondheid

Al voordat je zwanger bent is het verstandig om te starten met het slikken van Foliumzuur. Vaak wordt hier na het stoppen met innemen van de anticonceptiepil direct mee begonnen. Foliumzuur is een vitamine (B11) welke helpt bij de opbouw van het centrale zenuwstelsel. Het advies is om Foliumzuur door te slikken tot en met de 10e week van je zwangerschap.

Natuurlijk is gezonde voeding voor iedereen van groot belang, maar voor een zwangere vrouw is het extra belangrijk. De groei van een bevrucht eitje tot een volwaardige baby vraagt natuurlijk heel veel bouwstoffen. Jouw eigen lijf vraagt voor al het harde werken ook veel van je. Je hoeft niet voor twee te eten, maar bewust eten is zeker wel iets waar je bij stil mag staan.

Ook zijn er gerechten die je beter even kan laten staan tijdens de zwangerschap. Rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kazen kunnen voor een voedingsinfectie (toxoplasmose) zorgen. Deze infectie kan leiden tot vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen. Ook het gebruik van alcohol of roken kan de gezondheid van je ongeboren kindje schaden. Ben dus bewust bezig met je voeding, je lijf en je gezondheid.

De verloskundige

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt kan je de verloskundige bellen. Een verloskundige zal je gedurende de gehele zwangerschap begeleiden en controles uitvoeren omtrent de voortgang en groei van je kindje. De eerste afspraak wordt meestal tussen week 8 en week 10 gepland. Dit kan gepaard gaan met de eerste termijnecho. In de eerste termijnecho wordt de exacte duur van de zwangerschap vastgesteld.

Deel je vreugde

En dan de vraag: wanneer breng je een zwangerschap naar buiten? Wanneer deel je dit met je omgeving? Wanneer mag je het echt gaan vieren? Veelal wachten aanstaande ouders tot het moment van 12 weken met het wereldkundig maken van dit grote nieuws. De kans op een miskraam is dan nog zeer klein. De keerzijde daarvan is wel dat je 12 weken aan voorpret moet verstoppen en niet kan delen met je omgeving. En ook als het misgaat binnen die 12 weken heb je weinig mensen waar je het mee kan delen. Voluit vieren, delen en samen genieten vanaf het eerste moment luidt dan ook mijn advies. Leuke en grappige kadootjes helpen je van dit moment een waar feest te maken.

Shoppen

Ook het samen winkelen en het klaarmaken van de babykamer is een feestelijk onderdeel van de zwangerschap. Samen met je partner of samen met jullie ouders kan je op zoek naar de mooiste babyspullen voor jouw kleintje. Je hebt 9 maanden de tijd om alles te verzamelen. Geen haast dus. Laat je goed informeren en overweeg samen wat je wel en wat je niet denkt nodig te hebben. Onze babyuitzetlijst kan je daarmee ook op weg helpen.

Geef hulp

Het is niet iedere moeder gegeven om zonder ondersteuning van de medische wereld zwanger te raken. Jij als zwangere vrouw kan hen helpen. Vanaf het moment dat je zwanger bent tot en met de elfde week kan je je aanmelden bij Moeders voor Moeders en je ochtendurine verzamelen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen waar geneesmiddelen van gemaakt worden om wensouder te kunnen helpen op weg naar een zwangerschap.

Werken tijdens je zwangerschap

En dan je werk. Soms voelt het wat ongemakkelijk om je zwangerschap op je werk te delen. Misschien ben je bang voor je contract of voor eventuele vooroordelen of gevolgen. Weet dat je wettelijk pas 3 maanden voor het einde van je zwangerschap de melding op je werk gedaan moet hebben. Toch is het in veel gevallen veel prettiger om het direct te kunnen delen. Je kan de voorpret samen met collega’s delen, hoeft geen ongemakkelijke momenten voor controles in te plannen of je buik te verstoppen. Een open gesprek aangaan omtrent de verwachtingen en consequenties van je zwangerschap en het toekomstige ouderschap zal je vaak ook helpen minder stress of onzekerheid te ervaren op je werk. 

Praktische zaken

Tegen de tijd dat je 3 maanden zwanger bent ga je aan de slag met kraamzorg en kinderopvang. Ben je niet getrouwd of geregistreerd partner met de toekomstige vader, denk dan ook aan het erkennen van je “ongeboren vrucht” door je partner. Dat kan al in de zwangerschap. Natuurlijk kan je partner jullie kindje ook na de geboorte erkennen.

Ontspannen en genieten

Als laatste de tip: blijf bewegen tijdens je zwangerschap maar zoek ook lekker de ontspanning op. Een goede balans tussen beide zal zorgen voor minder complicaties waardoor je de bevalling met vertrouwen tegemoet kan zien. Zwanger zijn is geen ziekte. Het is juist het vieren van het leven! Ga er nog lekker even samen tussenuit, geniet nog even van de rust, want voor je het weet staat je leven in het teken van jullie eerste kindje.

Mocht je toch met vragen zitten omtrent de zwangerschap, de verloskundige kan je op al je vragen antwoord geven. Mocht je vragen hebben over de aanschaf van de babyuitzet, denk aan kinderwagen, babykamer, wiegje, eerste kleertjes en andere benodigdheden, neem dan gerust contact op met onze klantenservice of bezoek één van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jouw kindje!

Liefs MamaLoes

PS Laat je me weten hoe jij je zwangerschap ervaart en hoe jij het grote nieuws naar buiten hebt gebracht? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en uitdagingen. 

Terug naar de blog