Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Warm en comfortabel op pad met je kleintje: welke voetenzak heb ik nodig?

Als ouders van een (pasgeboren) baby of peuter wil je toch niks liever dan een lekker warm en comfortabel plekje voor je kindje. De eerste maanden ligt je kindje veel in bed, in de box of bij jou op de arm. Maar je wil ook wel eens op pad. Hoe kan je nu datzelfde behaaglijke gevoel voor je kleintje creëren als je onderweg bent? Natuurlijk is er de kinderwagen met een fijn matrasje en een warm dekentje. Maar we gaan steeds meer op pad met de auto en een makkelijke buggy of wandelwagen achterin. Ons mobiele leven vraagt om een multifunctionele oplossing. En dat is de voetenzak.

Wat is een voetenzak?

Het woord voetenzak doet eigenlijk te kort aan de functie van dit artikel. Natuurlijk zit je kindje ook met de voetjes in deze zak, maar het doet zoveel meer.

Een voetenzak is een soort van zacht, warm en comfortabel nestje wat eenvoudig te plaatsen is in een autostoeltje, wandelwagen of buggy. Meestal is het nestje gemaakt van een zachte stoffen binnenkant, water afstotende buitenkant en een warme vulling daar tussen in.

Een voetenzak bestaat meestal uit 2 delen die met ritsen aan elkaar worden bevestigd. Het onderste deel heeft openingen voor de gordeltjes van de autostoel, buggy of wandelwagen. Je kindje ligt op het onderste deel lekker zacht en comfortabel in de gordeltjes. Het bovenste dekje wordt met de rits vastgemaakt aan het onderste deel waardoor de voetenzak lekker warm afsluit. Het bovenste dekje sluit vaak tot net onder het kinnetje waardoor je kindje natuurlijk nog gewoon lekker frisse lucht kan inademen.

Wanneer gebruik je een voetenzak?

De twee belangrijkste functies van een voetenzak zijn het comfortabel liggen en lekker warm toegedekt worden. De eerste weken gebruik je eigenlijk altijd een voetenzakje in je maxi cosi autostoeltje. Je kindje kan zich zeker in die eerste maanden zelf nog niet goed op temperatuur houden waardoor het eenvoudig kunnen toedekken een must is. Dat kan natuurlijk ook met een dekentje. Maar een voetenzakje heeft ook nog het voordeel van een comfortabele lig. Zeker in het begin is een maxi cosi vaak veel te ruim voor jouw pasgeboren baby. Het onderste deel van de voetenzak verkleint die ruimte zodat je kindje lekker zacht en comfortabel ligt.

Hetzelfde geldt voor latere leeftijd als je al wandelend op pad gaat met je baby of peuter. Een buggy of wandelwagen is vaak ook ruim en stelt je kindje bloot aan de temperaturen van buiten. Natuurlijk is het toedekken van je kindje tijdens de zomer niet nodig. Enkel comfortabel liggen is dan het voordeel van het gebruik van de voetenzak. Bij een buitentemperatuur lager dan circa 16 graden is het gebruik van het bovenste dekje zeker aan te raden. Natuurlijk kan je tijdens de wandelingen, afhankelijk van de temperatuur en het zonnetje, ook beslissen het dekje er ter plaatse op of af te doen. Openritsen kan namelijk op elk moment.

Voor elke toepassing is er een voetenzak

Tot een leeftijd van circa 3 jaar zal je met enige regelmaat gebruikmaken van een voetenzak.

De voetenzak voor maxi cosi gebruik je de eerste 9 tot 12 maanden. Dit is een klein formaat voetenzakje welke openingen voor de gordeltjes heeft die precies overeenkomen met de bevestigingen van de gordeltjes in de maxi cosi. De meeste merken autostoeltjes bieden bijpassend gekleurde voetenzakjes aan. Maar er zijn ook universele voetenzakjes. Deze passen in iedere autostoel en zijn vaak neutraal van kleur en materiaal.

De voetenzak voor de kinderwagen gebruik je vaak vanaf 6 maanden. Zodra je kindje uit de reiswieg van je kinderwagen groeit. Deze voetenzak is iets groter en zal met je kindje meegroeien naar de buggy en dus tot een leeftijd van circa 3 jaar te gebruiken zijn. De voetenzak voor de wandelwagen en voetenzak voor de buggy zijn dus van hetzelfde formaat en model.

Vaak bieden de merken van de kinderwagens of buggy’s ook bijpassend gekleurde voetenzakken aan. Maar ook hier zijn er veel universele modellen te verkrijgen welke vaak aantrekkelijker zijn geprijsd.

De gemakken van een voetenzak

Doordat een voetenzak gevormd is voor de autostoel of de wandelwagen blijft deze vaak goed op z’n plekje zitten. Je hebt geen losse dekentjes die je kwijt kan raken en hebt dus altijd iets lekker warms en comfortabels bij de hand voor je kleintje. Een voetenzak is niet alleen gevormd naar de zit van de autostoel of wandelwagen, deze is vaak ook aan de bovenzijde van het onderste deel te vormen tot een cocon welke het hoofdje heerlijk inpakt tegen de kou. De rits zorgt ervoor dat je het dekje eenvoudig kan weghalen zodra je ergens binnenkomt waar het aangenaam is.

Nog een belangrijk gemak van een voetenzak is dat je je kindje niet helemaal dik hoeft aan te kleden als je naar buiten gaat. Alle kleertjes en dan nog een jasje, sjaaltje of muts maakt je kleintje vaak tot een klein opgepropt hoopje stof waardoor er weinig vrije beweging meer is. In een voetenzakje is het niet nodig je kindje dik aan te kleden. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de temperatuur buiten hoeveel en wat voor kleding je je kindje aangeeft en natuurlijk speelt ook de kwaliteit en de dikte van de vulling van de voetenzak hierbij een rol. Informatie over de TOG waarde kan je hier zeker ook bij helpen. Lees daarvoor de blog TOG-waarde: lekker slapen, niet te warm en niet te koud.

Samen lekker eropuit is het mooiste wat er is. Lekker een frisse neus halen, samen op bezoek bij vrienden of familie, of een lekkere wandeling op het strand of in de bossen. Met een voetenzak maak je het jezelf makkelijk en je kindje comfortabel. Mocht je nu wat meer specifieke vragen hebben over de eigenschappen van een voetenzak en het gebruik ervan, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog