Navigatie

Winkels tweede paasdag geopend!

×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Tips bij het voeden van je baby

De eerste maanden van je baby staan in het teken van groeien. Door veel te slapen en goed te eten is dat vaak een makkie voor je kleintje. Maar wat als dat niet zo is? Wat als je onzeker bent over de voeding? Wanneer eet je kindje eigenlijk goed? Wat is de beste babyvoeding, borstvoeding of flesvoeding? Voed ik op verzoek of kies ik voor een voedingsschema? Deze vragen kunnen je soms behoorlijk bezig houden. Ik help je graag een eindje op weg.

Voeden op verzoek of voedingsschema voor je baby

Allereerst mag je vertrouwen op de natuur. Jouw kindje geeft van nature aan wanneer hij of zij honger heeft. Door te smakken, sabbelen op het handje of te zoeken naar een tepel laat je kindje merken dat het etenstijd is. Zeker in het begin is het goed om daar dan ook gehoor aan te geven, ook al is de vorige voeding nog niet zo lang geleden. Je kleintje gaat zo op zoek naar een eigen eetritme. Vaak komt dit dan uit op elke 2 à 3 uur een voeding. Dit noemen we “voeden op verzoek”. Wacht liever niet totdat je kindje huilt of overstuur raakt. Het kan zijn dat je kindje dan minder goed of minder rustig kan drinken.

Een ander bijkomend voordeel van voeden op verzoek, in het geval van borstvoeding, is dat de melkproductie en de behoefte van je kleintje op een natuurlijke manier op elkaar worden afgestemd waardoor de natuur optimaal z’n werk kan doen. De eerste dagen zal de vraag wat hoger zijn, zo’n 10 tot 12 keer per 24 uur. De maag van je kleintje is ook nog erg klein: ongeveer zo groot als een druif. Niet heel veel ruimte voor de broodnodige babyvoeding dus. Gelukkig is de eerste moedermelk, colostrum genaamd, wel voorzien van de meeste voedingsstoffen. Na een aantal weken zitten de meeste baby’s op 6-7 voedingen per etmaal.

Ook in het geval van flesvoeding kan je voeden op verzoek. Alhoewel hier vaker een richtlijn wordt meegegeven (150 ml per kilo lichaamsgewicht per etmaal) of een flesvoedingsschema wordt gebruikt. Toch bepaalt je baby zelf hoe vaak en hoeveel hij of zij wil drinken. Zolang je kleintje maar voldoende plast (circa 6 natte luiers per dag), goed groeit en levendig is, mag je erop vertrouwen dat het allemaal wel goed zit. Bij twijfel heb je ook altijd nog de signalen van je kindje welke aangeven dat deze voldoende heeft gedronken. Hoofdje wegdraaien, melk uit de mondhoekjes laten lopen, met de tong de speen wegduwen, zijn allemaal tekenen dat je kleintje voldaan is en voldoende voeding heeft gekregen.

Voedingsschema, hoe werkt dat dan?

In de drukke tijd waarin we leven wil het ons niet altijd lukken om ons over te geven aan de “eet grillen” van je kleintje. Het geeft niet altijd een fijn gevoel om klaar te moeten staan met voeding als je baby erom vraagt. Of de dag vraagt veel van je waardoor die flexibiliteit er even niet inzit. Een babyvoedingsschema kan dan uitkomst bieden. Het voordeel van een voedingsschema is dat je precies weet wanneer je gaat voeden en hoeveel voeding je aanbiedt. Ook kan je het voeden van je kindje hiermee wat makkelijker uit handen geven.

Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, een voedingsschema helpt je wat meer ritme te krijgen en meer grip op de voeding. Je verdeelt de voedingsmomenten over de dag, net als de benodigde hoeveelheid voeding. Dit gaat natuurlijk iets makkelijker bij flesvoeding. Echter kan je ervoor kiezen borstvoeding ook te kolven waardoor je het op de gewenste momenten in een flesje kan aanbieden aan je kindje.

Natuurlijk heeft je kindje ook met een voedingsschema nog aardig wat zeggenschap over de eigen voeding. Per slot van rekening zal deze toch echt zelf moeten willen eten. Een strak voedingsschema is dan ook niet wenselijk. Gebruik een voedingsschema meer als richtlijn en voor wat ondersteuning bij eventuele onzekerheid rondom de babyvoeding.

Om je een beetje een indruk te geven van de leeftijd, aantal en hoeveelheid babyvoeding hier een klein eenvoudig voedingsschema voor het eerste half jaar. De voedingstijden verdeel je geleidelijk over de dag zoals dat het beste past voor jou en je baby.

Leeftijd Aantal voedingen per 24 uur Hoeveelheid voeding
0-6 weken 6-7 keer per dag 100-120 ml
6-8 weken 5-6 keer per dag 120-150 ml
2-3 maanden 5 keer per dag 150-180 ml
4-5 maanden 5 keer per dag 150-180 ml en starten met pap, gepureerde groente en fruit

Ga samen met je kindje op zoek naar een fijn voedingsritme. Het is niet erg als dat wat tijd kost. Als je goed leert luisteren naar de signalen en wensen van je kleintje is dat een mooie basis voor de intensieve jaren die nog zullen volgen. Je zal merken dat de natuur verbluffend mooi in elkaar zit.

(On)regeldagen

Zo regelt de natuur samen met je kleintje de afstemming van de voeding door regeldagen in te lassen. Eigenlijk zijn het onregeldagen. Je kindje lijkt nergens tevreden mee en het ritme zoals het weken als vanzelf leek te gaan is ver te zoeken. Op dat moment is je kleintje op zoek naar de volgende stap. Het staat op het punt een sprongetje te maken. In het begin gaat dat vaak over meer voeding of minder voedingsmomenten. Later zal dit ook terugkomen bij de fysieke en mentale ontwikkeling. 

Op dat soort momenten speel je zelf natuurlijk ook een belangrijke rol. Jouw ouderinstinct, gezonde verstand en de onvoorwaardelijke zorg welke met de dag groeit, maken dat jij degene kan en mag zijn die opnieuw samen met je kindje op zoek gaat naar een nieuw ritme, het nieuwe normaal voor jou en jouw kleintje. En dat is ook nodig. Want alleen zo worden kleine kindjes groot. En dat is machtig mooi!

Tot slot

Als moeder van 5 kinderen heb ik alles wel zo’n beetje meegemaakt rondom voeding. Borstvoeding, flesvoeding, voedingsschema’s die werken en ook babyvoedingsschema’s die absoluut niet leken te werken. Jouw gevoel is je sterkste raadgever. Volg je hart en ben een team samen met je kindje. Samen kunnen jullie dit. Onzekerheid is hierbij heel normaal. Het is zelfs een belangrijk deel van de kwetsbaarheid van het ouderschap. Die kwetsbaarheid is zeker niet makkelijk maar is de basis van de onvoorwaardelijke liefde. Ben geduldig met en lief voor jezelf. Geef jezelf de tijd om vertrouwd te raken met misschien wel de belangrijkste rol in je leven.

Mocht je toch met vragen zitten omtrent voeding, dan kan het consultatiebureau je op al je vragen antwoord geven. Mocht je vragen hebben over het gebruik van flesjes, speentjes, kolven en andere benodigdheden, neem dan gerust contact op met onze klantenservice of kom eens langs in één van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jouw kindje!

Lief MamaLoes

PS Laat je me weten hoe jij je keuze hebt gemaakt? Voedingsschema of toch voeden op verzoek? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en uitdagingen. 

Terug naar de blog