Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Tips kraambezoek

Do's and don'ts als je op kraambezoek gaat

Eindelijk is het dan zover: jouw zus, vriendin, nicht of kennis is bevallen. Na al die maanden is het tijd om dit wondertje te gaan aanschouwen! Pril leven roept toch altijd weer die vertedering op en de nieuwsgierigheid naar dit nieuwe mensje en alle ervaringen die dit tot dusver met zich mee heeft gebracht. Vaak staan we te trappelen om op bezoek te gaan, maar is dat wel altijd direct een goed idee? Je wil natuurlijk niet tot last zijn. Hoe ben jij nu het ideale kraambezoek? Wat doe je wel wat kan je beter niet doen? Ik neem je er graag in mee.

Maak een afspraak

Voor iedereen die zelf al eens in de situatie heeft gezeten is het natuurlijk niet zo moeilijk om je te verplaatsen in de kersverse ouders. Alhoewel iedereen de kraamtijd wel weer heel anders ervaart, toch is deze tijd er over het algemeen één van onwennigheid, intimiteit en weinig slaap. Allemaal mooie ingrediënten waar onaangekondigd kraambezoek niet bij past. Het is daarom fijn als je je bezoek afstemt van tevoren. Ga dus niet onaangekondigd even langs, maar bel of app even voor een geschikt moment. De kersverse ouders kunnen dan zelf bepalen op welk moment binnen alle nog nieuwe ritmes van bijvoorbeeld rusten en voeden dit voor hen het fijnst aanvoelt. Kom dus ook op het afgesproken tijdstip. Zo voorkom je onnodige ongemakkelijke momenten. 

Help en denk mee

Over het algemeen is een kraambezoek ook vaak van korte duur. Vooral in de kraamtijd is rust nemen voor zowel moeder als kind heel wenselijk. Bezoek vraagt ook veel inspanning en dus energie. Je zou kunnen informeren of je kan helpen met het verzorgen van de drankjes of de beschuiten met muisjes smeren. De inspanningen van samen zitten en wat kletsen zijn voor sommige kraamvrouwen al inspannend genoeg. Ook voor de kleine is drukte in huis inspannend. Dus hou het bezoek kort of overleg wat wenselijk is.

Blijf thuis als je niet fit bent

Ga vooral niet op kraamvisite als jij of je eigen kindje niet helemaal fit zijn. Een klein ongemakje voor jou kan voor een pasgeboren baby toch groter uitpakken dan bedoeld. Het immuunsysteem van de baby moet in de eerste maanden nog op kracht komen waardoor onnodig in contact komen met ziekmakers kan leiden tot veel ongemakken. Met name koortslip en waterpokken brengen niet veel goeds, maar ook een simpele verkoudheid wil je natuurlijk niet overdragen. Was daarom ook altijd je handen voordat je de baby aanraakt of gaat vasthouden.

De ouders zijn de baas

Al heb jij jarenlange ervaring met jouw kinders waar jij alles over te zeggen had ooit, zo geldt dat natuurlijk voor alle prille gezinnetjes. De ervaring komt met de jaren maar de eigen keuzes maak je samen met je partner vanaf het eerste moment. Ongevraagde dingen doen kan tot ongemakkelijke situatie leiden tijdens het kraambezoek. Wat je wel eens ziet is dat de baby het fijn vindt om op de pink van de ouders te zabbelen. Dat wil niet zeggen dat ook jouw pink daarvoor geschikt is. Het zoeken en smakken van een kleintje vraagt misschien wel om een pink of speentje, maar dit soort keuzes ligt altijd bij de ouders. Zie je iets waarvan je denkt dat je er iets mee zou willen, vraag het dan dus eerst. Pak de baby ook niet zomaar op maar geef aan wat jij ziet of zou willen en kijk hoe hierop wordt gereageerd.

Geef geen ongevraagde adviezen

We kennen allemaal wel dat het moeilijk is om toe te kijken als iemand nog onervaren is terwijl jij wel weet hoe het allemaal zou moeten gaan. Toch is het in het geval van een pril nieuw gezin niet wat het lijkt. Het kan er allemaal wel wat onhandig uitzien, toch is dit gezinnetje al maanden in voorbereiding om te gaan ontdekken hoe ze dit allemaal samen willen gaan doen. Het geven van ongevraagde adviezen kan dan ook erg ongemakkelijk zijn. Veel jonge ouders voelen zich toch nog wel een beetje onzeker of onwennig en zijn nog op zoek naar hun nieuwe normaal. Hoe ga je om met een baby, de verantwoordelijkheid en met jezelf in deze nieuwe situatie? En ook al heb jij wel hele bruikbare adviezen, toch is het beter om te vragen of je die mag delen. Iedereen doet het op z’n eigen manier. Het best is het om daar respect voor te hebben dus.

Verwennen mag

Natuurlijk is de geboorte van een baby iets wat gevierd mag worden. Ook de moeder heeft een knappe klus geklaard waar wel wat verwennerij tegenover mag staan. Het is dan ook leuk om kadootjes mee te nemen als je op kraamvisite gaat.

Tips voor kadootjes voor de baby vind je in de blog Wat geef ik cadeau bij de geboorte? De moeder laat zich ook graag verwennen door lekkernijen die tijdens de zwangerschap niet gegeten of gedronken mochten worden of fijne producten voor het verzorgen van het lichaam wat al die maanden hard heeft gewerkt.

Ook voor de rest van het gezin verandert er veel bij de geboorte wat gevierd mag worden met leuke kadootjes. Denk daarbij dus ook aan broertjes of zusjes die het leuk zullen vinden even in het zonnetje gezet te worden of de vader die als de stille kracht steeds paraat staat.

Kraambezoek is dan een mooi moment om met presentjes iedereen eens goed te verwennen. Er zijn vele lieve, leuke, grappige en bruikbare kadootjes te bedenken. Mocht je hier vragen over hebben of gewoon geïnspireerd willen worden, dan kan dat. Neem gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je overladen met leuke ideeën en advies op maat geven. Samen komen we altijd tot de beste keuze!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog