Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Baby Tandjes

Babytandjes, alles wat je moet weten!

De lieve tandeloze lachjes van onze kleintjes zijn onvergetelijk. Lieve mondjes perfect voor melk en fruithapjes. Maar na een aantal maanden komt daar verandering in. Er dient zich een melkgebitje aan en dat gaat bij de meeste baby’s niet zonder slag of stoot. Wanneer krijgen baby’s tanden? Wat kan je verwachten en wat kan je doen tegen de symptomen van doorkomende babytandjes? Vragen die je misschien wel bezighouden in een vaak onrustige tijd voor jou en je kleintje. Ik vertel je er graag meer over.

Wanneer krijgen baby’s tanden?

Doorgaans komen de eerste melktandjes zo rond de 6 maanden opzetten. Het melkgebit wordt al tijdens de zwangerschap gevormd onder het tandvlees. Zo zitten de tandjes daar al te wachten tot het moment waarop ze mogen doorkomen. De ene baby is natuurlijk niet de andere. Zo zijn er kleintjes die al na 3 of 4 maanden hun eerste tandje krijgen en andere na de eerste verjaardag pas. Vaak dienen de snijtandjes in de onderkaak zich als eerste aan gevolgd door de snijtandjes in de bovenkaak. Dit is het begin van een reeks van 20 tanden en kiezen van het melkgebit welke zich om beurten zullen gaan laten zien. Gemiddeld is bij elke peuter van 3 jaar zijn gehele melkgebit doorgekomen.

Hoe merk je dat jouw baby tandjes gaat krijgen?

Vaak gaat het doorkomen van de eerste tandjes en kiezen niet zonder slag of stoot. Ook niet gek natuurlijk als je je bedenkt dat ze letterlijk door het tandvlees moeten breken. Symptomen van doorkomende tandjes zijn vaak eenvoudig te herkennen. Echter kunnen deze in hevigheid per kind erg verschillen. Ik som er hier een aantal voor je op.

  1. Huilerig en prikkelbaar
  2. Kwijlen
  3. Op alles bijten en kauwen
  4. Opgezwollen tandvlees
  5. Moeilijk slapen
  6. Moeilijk of niet willen eten
  7. Veel met de handjes aan wang of oor zitten

Wat kan je doen tegen de symptomen van doorkomende babytandjes?

Natuurlijk is het niet fijn om je kleintje te zien vechten tegen de ongemakken van de doorkomende tandjes. Gelukkig kunnen we een handje helpen en voor verlichting zorgen. Het belangrijkste daarbij is natuurlijk jouw liefde en begrip voor het feit dat je kleintje de ongemakken zelf niet in de hand heeft en zelf ook niet weet wat er aan de hand is. Troosten en aandacht geven maakt dan al een groot verschil.

Daarnaast kunnen we onze kleintjes ook helpen bij het verlichten van de pijn bij het doorkomen van de tandjes. Enkele voorbeelden van pijn verlichten bij doorkomende babytandjes zijn:

  • Kauwen op een bijtring
    Laat je kleintje op een bijtring kauwen. Deze zijn er in vele verschillende vormen en materialen. Kijk wat bij jouw kleintje past. Een koelbijtring is zeer geschikt omdat deze naast tegendruk geven ook zorgt voor een verlichting van de pijn door verkoeling. Deze met water gevulde bijtring bewaar je doorgaans in de koelkast.
  • Laat je kindje op jouw vinger kauwen
    Was natuurlijk je handen goed van te voren. Je kan daarbij een pijnstillende gel gebruiken op je vinger.
  • Masseer het tandvlees van je baby
    Je wrijft dan voorzichtig over de gevoelige opgezwollen plek.
  • Zorg voor koud eten of drinken
    Verkoeling verlicht de pijn!
  • Paracetamol
    Als laatste redmiddel kan je je kleintje ook een paracetamolzetpil geven. Ben hier voorzichtig mee natuurlijk. Het kan wel net voldoende zijn op het hoogtepunt of om toch die nacht door te komen.

Moet ik babytandjes ook poetsen?

Gemiddeld is je kleintje tussen de 6 en 8 jaar als de melktandjes gewisseld gaan worden. Ze gaan dan wiebelen en loszitten. Het is dus van belang dat de melktandjes die jaren goed verzorgd worden. Het zijn echt tijdelijke tandjes, maar staan wel direct in contact met het tandvlees, de kaak en het volwassengebit wat later gaat doorkomen. Alle reden dus om te zorgen dat ook het melkgebit gezond blijft.

Vanaf het moment dat het eerste puntje van de eerste melktand zich laat zien, is het raadzaam dat je 1 maal per dag gaat tandenpoetsen. De melktandjes hebben nog een zacht laagje glazuur wat kwetsbaar is en nog moet uitharden. Goed poetsen beschermt de kwetsbare melktandjes en gebruik van speciale baby- en peutertandpasta helpt daarbij.

Je kan poetsen met een speciale babytandenborstel van siliconen, vingertandenborstel of een peutertandenborstel met haartjes. Je maakt die keuze afhankelijk van de voorkeuren van jouw kleintje. Het is belangrijk dat je poetst en dat je er een feest van maakt! Zo went je kindje aan het poetsen en wordt het prille gebit al vanaf het eerste begin verzorgd.

Heb je nog vragen?

Voor vragen over doorkomende babytandjes raadpleeg je natuurlijk eerst het consultatiebureau. Echter beschikken wij bij MamaLoes ook over een sterk team aan (ervarings)deskundigen. Mocht je dus nog vragen hebben die onbeantwoord zijn gebleven of vragen over de producten die jou en je kleintje kunnen ondersteunen, neem gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je baby!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog