Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Steriliseren en verwarmen: tips voor het bereiden van de babyvoeding

Voor een goede en gezonde voeding is je kindje volledig afhankelijk van jou. Gelukkig voorziet de natuur in de meeste gevallen van de beste en meest passende optie, moedermelk. Toch is er een keuze die we mogen maken tussen borstvoeding en flesvoeding. Beide hebben veel voor- maar ook nadelen. Lees hier alles over in de blog Wel of geen borstvoeding, hoe maak ik een bewuste keuze?

Welke wijze van voeding je ook kiest, het moment van opwarmen, flesje geven en dus steriliseren en verwarmen zal zich een keer aandienen. Hoe werkt dat nu? Waarom steriliseren we en hoe verwarm je de babyvoeding op de juiste manier? Ik help je graag op weg.

Waarom flesjes en speentjes steriliseren?

Zolang je baby nog lekker warm en beschut in je buik zit is de leefomgeving veilig en steriel. Jouw lichaam beschermt en voedt je kleintje. Zodra je kindje geboren wordt verandert dat natuurlijk. Je kindje wordt direct blootgesteld aan bacteriën, virussen en andere invloeden van buitenaf door alles waar je kindje mee in aanraking komt. Het immuunsysteem van je baby draait overuren de eerste jaren. En dat is ook prima. Je kindje bouwt op deze manier een eigen afweersysteem op. Moedermelk ondersteunt dat proces van nature.

Het spreekt voor zich dat overmatig blootstellen aan deze natuurlijke triggers niet wenselijk is. Een bepaalde mate van hygiëne is dan ook zeker wenselijk voor je kindje. Op tijd in bad, visite handen laten wassen voordat er geknuffeld wordt en zieke visite vermijden natuurlijk.

Maar ook een goede voedingshygiëne helpt. Bij borstvoeding betekent dat schone tepels, bij elke voeding een schoon spuugdoekje en als je kolft ook extra aandacht voor de schoonmaak van de borstkolf. Sommige delen van de borstkolf kan je met een doekje of sopje afnemen. Voor andere delen is het nodig te steriliseren of uit te koken. Dat geldt in zijn geheel ook voor alle benodigdheden bij flesvoeding. Flesjes, flesspeentjes, mixertjes of bewaarbakjes. Flesjes steriliseren of babyflesjes uitkoken doodt de bacteriën die ongewenst achterblijven na het schoonmaken met een sopje. Op deze manier drinkt je kleintje dus zijn voeding uit een zo schoon mogelijk flesje.

Wat is steriliseren of uitkoken en hoe doe je dat?

Babyflessen steriliseren of flesjes uitkoken is dus het doden van ziektekiemen om besmetting te voorkomen. We kennen dat natuurlijk wel uit de ziekenhuizen of van de dokter. Maar thuis kunnen we dat ook eenvoudig.

Gekookt water wordt bij 100°C stoom. Bij deze temperatuur worden ook bacteriën en virussen gedood. Beide, kokend water en stoom, zijn dus in staat te steriliseren en de ziekmakers te doden. Dit kan je thuis op verschillende manieren doen.

  • Pannetje met water: breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en leg daar je flesjes in. Laat 10 minuten op laag vuur doorkoken. Voeg de laatste 3 minuten speentjes en doppen toe. Na 10 minuten de flesjes en toebehoren laten uitdruppen op een droogrekje. Pas op voor je vingers. Alles is natuurlijk kokend heet. Gebruik eventueel een tangetje.
  • Magnetron Sterilisator: dit is een kunststof bak die met een deksel af te sluiten is. Hier doe je een laagje water in en vul je vervolgens met je flesjes en/of speentjes. Deksel erop, in de magnetron en afhankelijk van het vermogen van je magnetron is alles bacterievrij na 5 tot 10 minuten.
  • Stoomsterilisatie Magnetronzakjes: deze zakjes werken volgens hetzelfde principe als de magnetron sterilisator. In plaats van een bak is het dan een afsluitbare zak.
  • Elektrische Sterilisator: ook dit principe werkt vergelijkbaar als de vorige 2 opties, echter zonder een magnetron maar volledig zelfstandig met een eigen stekker en dus op stroom. Soms heeft deze flessensterilisator zelfs een droogfunctie.

Veilig en verantwoord babyvoeding verwarmen

Net zo goed als het belangrijk is dat we schone en hygiënische flesjes hebben, is het ook van belang dat de voeding in de flesjes optimaal van kwaliteit is, dus de juiste samenstelling en de juiste temperatuur. Vanzelfsprekend wordt dat bij borstvoeding op natuurlijke manier voor jou geregeld. Je kindje krijgt de juiste bouw- en voedingsstoffen op de juiste temperatuur vanuit jouw voeding via de borst binnen. Maar ook als je kolft krijg je te maken met het verwarmen van de voeding. 

Hoe warm je moedermelk op?

Afgekolfde melk kan je zeker 3 dagen bewaren in de koelkast bij 4°C. Zorg dat het flesje, zakje of bakje waar de voeding in zit goed afgesloten is. Omdat de moedermelk normaal gesproken op lichaamstemperatuur gedronken wordt door je kleintje, zal gekoelde melk niet zo in de smaak vallen. Het heeft dan ook zeker de voorkeur de voeding op te warmen tot circa 35°C. Zodra je de gekoelde voeding wil gaan gebruiken kan je deze op meerdere manieren verwarmen.

  • Pannetje met water: plaats het flesje met voeding in een pannetje met warm water. Zorg dat de melk niet direct met het water in aanraking kan komen. Adviestemperatuur van het water is maximaal 40°C. Niet kokend dus. Als de melk te warm wordt, gaan er belangrijke voedingsstoffen verloren. Afhankelijk van de temperatuur van de gekoelde moedermelk zal het opwarmen 10-15 minuten duren. Hoe geleidelijker het opwarmen gaat, hoe beter dat voor de voeding is.
  • In de magnetron: moedermelk kan ook opgewarmd worden in de magnetron. Dat gaat wel snel, dus is niet het meest ideaal. Plaats het flesje in de magnetron en verwarm in 30 seconden 100ml op 600 watt. Roer de voeding goed door en laat de warmte zich kort nog even verdelen voordat je het flesje aanbiedt.
  • Flessenwarmer: is een apparaat wat, net als in een pannetje, water kan opwarmen om au bain-marie (40°C) te kunnen opwarmen. Een flessenwarmer is voorzien van een “bakje” precies groot genoeg voor een babyflesje of potje babyvoeding. Je vult het bakje deels met water, stekker in het stopcontact en plaatst het flesje met voeding erin. Binnen 10 tot 15 minuten is de voeding mooi op temperatuur voor je kleintje. Soms kan een flessenwarmer ook gebruikt worden om te steriliseren. Deze heeft dan de mogelijkheid voor het instellen van verschillende temperaturen. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

Hoe warm je flesvoeding op?

Flesvoeding, ook wel kunstvoeding genoemd kan je heel eenvoudig al op de juiste temperatuur bereiden. Je gebruikt kraanwater op lichaamstemperatuur of warmt water tot 35°C op in de magnetron of in een pannetje. Melkpoeder erbij en klaar is Kees. Maar soms loopt het toch anders. Soms is het handig om de voeding al van te voren gemaakt te hebben en dan wil je het eenvoudig kunnen opwarmen voor gebruik. In principe werkt het verwarmen van flesvoeding hetzelfde als het opwarmen van moedermelk. Je kan een pannetje met water gebruiken, de fles opwarmen in de magnetron of een flessenwarmer inzetten. Deze laatste is bij uitstek handig als je onderweg bent. Er zijn varianten die eenvoudig in de auto te gebruiken zijn.

Al met al komt er bij het steriliseren en verwarmen nog best wel wat kijken. Misschien is het allemaal wat veel informatie, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het een makkie. Mocht je meer informatie over de mogelijkheden omtrent steriliseren en verwarmen nodig hebben, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog