Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Niet Ongesteldheids Dag, wat is dat?

In de huidige tijd laten we ons vaak niet echt meer verrassen door een zwangerschap, we kiezen ervoor. Er zijn voldoende hulpmiddelen en voorlichting om ons niet te laten overvallen door een zwangerschap als we dat niet willen. Dit geldt natuurlijk al sinds enkele decennia. Echter is de NOD, wat niet meer betekent dan Niet Ongesteldheids Dag, wel een term van de laatste jaren. De betekenis ervan kennen we natuurlijk al vele generaties.

De Niet Ongesteldheids Dag is de dag waarop je menstruatie zich zou hebben aangediend volgens je cyclus. De eerste dag van een nieuwe menstruatiecyclus dus eigenlijk. Als je deze dag niet ongesteld wordt zou je dus zomaar zwanger kunnen zijn. Je bent 1 dag overtijd.

Voor veel vrouwen die uitkijken naar een zwangerschap is de NOD een spannende dag. Dat is niet iets van de laatste jaren. Al vele generaties kijken vrouwen (en hun partners) uit naar deze dag. Wat is nu de ideale dag voor een zwangerschapstest? Kan je de NOD berekenen? Wat als je toch vloeit op de Niet Ongesteldheids Dag? Allemaal vragen die “wanna be ouders” bezighouden. Ik vertel je er graag meer over.

Kan je de Niet Ongesteldheids Dag berekenen?

Het eenvoudige antwoord is ja. Je kan je NOD berekenen. Om dit te kunnen doen is het van belang dat je je menstruatiecyclus gaat bijhouden en in kaart gaat brengen. De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus van 28 dagen, maar 21 of 31 dagen en alles daartussenin is zeker ook mogelijk. Het is dus belangrijk om jouw cyclus en dus jouw lijf goed te leren kennen om de NOD te kunnen berekenen.

Het berekenen op zich is niet zo heel lastig. Als jij hebt kunnen vaststellen dat jouw cyclus 28 dagen duurt, tel je 28 dagen op bij de eerste dag van je laatste menstruatie. De dag waarop je uitkomt is dan de Niet Ongesteldheids Dag. En zo tel je 30 dagen op bij de eerste dag van je laatste menstruatie als je een cyclus hebt van 30 dagen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij een hele onregelmatige menstruatiecyclus hebt. Dan wordt het berekenen van de NOD wat lastiger. Toch kan je elk moment starten met het bijhouden van de cyclus om op een bepaald moment een voorspelling te kunnen maken op basis van een soort van patroon wat mogelijk in alle onregelmatigheid wel ontstaat.

Wat is de ideale dag voor een zwangerschapstest?

Niets is zo lastig als een brandend verlangen. Het uitkijken naar dát wat je het allerliefste wil, zwanger zijn. De onzekerheid en het wachten, het kunnen behoorlijke uitdagingen zijn. En dan is de Niet Ongesteldheids Dag in zicht. Wanneer weet je nu of je zwanger bent?

Dat is natuurlijk het moment waarop je zwangerschapstest positief is. Je kan deze test zelf thuis uitvoeren op de NOD. Op deze dag hebben de meeste prille zwangere vrouwen voldoende hCG in de urine waardoor de test positief zal uitslaan. Er zijn ook “vroege detectie zwangerschapstesten” die al betrouwbaar zijn zo’n 4 á 5 dagen voor de Niet Ongesteldheids Dag.

Negatieve zwangerschapstest, wat nu?

Heb je onverhoopt een zwangerschapstest gedaan die een negatief resultaat laat zien, betekent dat niet direct dat je niet zwanger bent. Dit in tegenstelling tot een positieve zwangerschapstest. Het kan bij een negatieve zwangerschapstest zomaar zijn dat jij net de uitzondering bent en niet voldoende hCG in je urine hebt. Wacht dus nog een paar dagen en test dan nog een keertje.

Zo kan het ook zijn dat je wel gaat vloeien op de NOD. Ook dan is er nog geen reden tot bezorgdheid of teleurstelling. In de eerste dagen en weken is het heel goed mogelijk dat je innestelingsbloedingen krijgt. Het is een bloedinkje dat ontstaat als een bevrucht eitje zich wil innestelen in de baarmoeder en daarbij een haarvaatje beschadigt. Ook in het geval van lichte bloedingen kan een zwangerschapstest dus uitsluitsel geven.

Eerste symptomen van een zwangerschap

Het is natuurlijk niet noodzakelijk om een zwangerschapstest te doen om erachter te komen dat je zwanger bent. Na verloop van tijd merk je dat vanzelf. Ook al in het allereerste begin zijn er duidelijke en minder duidelijke signalen van je lijf welke horen bij een zwangerschap. Als je je lijf goed kent zal je vrij snel kunnen opmerken dat er wat gaande is. 

Hier een opsomming van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen:

  • Uitblijven menstruatie
  • Innestelingsbloeding
  • Misselijkheid (meestal in de ochtend)
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Afkeer van geur en voedsel
  • Stemmingswisselingen
  • Vreetbuien

Aan de hand van deze symptomen die vaak al zo rond de NOD merkbaar kunnen zijn, zou je dus een sterk vermoeden van een zwangerschap kunnen krijgen. Als je het vermoeden toch graag bevestigd wil hebben, dan zit er maar één ding op en dat is testen. Overigens is dat ook het eerste wat een verloskundige doet als je voor het eerste consult komt.

Al met al is er dus nog heel wat te doen rondom het moment van de Niet Ongesteldheids Dag. Natuurlijk kan en mag iedereen daar op z’n eigen manier mee omgaan. De ene persoon wacht rustig af en ziet het allemaal wel aan terwijl de ander de dagen aftelt. Daar is geen goed en fout in zolang je er zelf maar een goed gevoel bij hebt. Geniet er vooral van. Het zijn zeldzaam mooie momenten in je leven.

Heb je nog vragen?

Voor vragen over de Niet Ongesteldsheids Dag raadpleeg je natuurlijk eerst je vriendinnen of je huisarts. Echter beschikken wij bij MamaLoes ook over een sterk team aan (ervarings)deskundigen. Mocht je dus nog vragen hebben die onbeantwoord zijn gebleven of vragen over je producten die jou en je zwangerschap of baby kunnen ondersteunen, neem gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je baby!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog