Navigatie

Shop onze PRIJSDALERS hier!

×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Kinderwagen, wandelwagen, buggy.. Wat is het verschil?

Lekker eropuit met je kleintje. Trots pronken met je baby in de kinderwagen of vlug een boodschap doen met je peuter in de buggy. Een kinderwagen, wandelwagen of buggy maakt jouw ommetje een stuk aangenamer en makkelijker.

Tot het moment dat je kindje goed zelfstandig met je mee kan lopen zal je gebruik maken van een wagentje met wieltjes. Maar wat is nu het verschil tussen al die wagentjes? Door het grote aanbod en de diversiteit zie je mogelijk door de bomen het bos niet meer. En dat is meer dan begrijpelijk. Ik neem je graag mee in de wereld van de wieltjes.

Het verschil zit ‘m in comfort

Het verschil tussen kinderwagen, wandelwagen en buggy zit grotendeels in het comfort en gebruiksgemak. Als je kindje net is geboren en dus veel slaapt is een bedje op wielen misschien wel het meest comfortabel voor iedereen. Je kindje kan overal slapen en jij kan het dan slapend overal mee naartoe nemen of lekker mee gaan wandelen. Een kinderwagen heeft dus zowel een hoog ligcomfort voor je baby als een hoog wandelcomfort voor jou als ouder. Natuurlijk is er binnen de categorie kinderwagens ook nog veel verschil in luxe, maar in de basis is het verschil tussen een kinderwagen, wandelwagen en een buggy dus het comfort voor jouw baby en jou. 

Eigenschappen van een kinderwagen

Een kinderwagen bestaat meestal uit een onderstel met vering en stevige wielen, een reiswieg en een wandelwageninzet. Deze combinatie maakt dat je de kinderwagen direct vanaf de geboorte kan gebruiken tot het moment dat je kindje zichzelf makkelijk kan verplaatsen. Vaak kan het onderstel compact worden ingeklapt zodat je het makkelijk in de auto kan meenemen of eenvoudig kan opbergen.

Voor de eerste maanden plaats je een reiswieg op het onderstel. Je kindje ligt zacht op een matrasje waardoor het lekker kan slapen. Zodra je kindje wat beter kan zitten ga je gebruik maken van de wandelwageninzet. Gemiddeld zal dit na een maand of 6 zijn. Alle onderdelen passen dus op elkaar. Een enkele keer wordt een adapter als hulpstuk gebruikt zodat zowel de reiswieg als de wandelwageninzet op hetzelfde onderstel passen. Het comfortabele onderstel wordt dus voor beide opties gebruikt. 

2-in-1 combi kinderwagen

Soms kan je de reiswieg omvormen tot een comfortabele zitting. Dan spreken we over een 2-in-1 of combi kinderwagen. Het grote voordeel hiervan is vaak de prijs. Omdat je minder onderdelen nodig hebt ben je stukken voordeliger uit. Ook de flexibiliteit die de kinderwagen je biedt, omdat je alle onderdelen altijd beschikbaar hebt, is een enorm voordeel. Een laatste voordeel is dat je een 2-in-1 kinderwagen zeer compact kan opbergen.

En de autostoel dan?

Naast een onderstel, reiswieg en evt. wandelwageninzet zie je ook veel 3-in1 kinderwagens. Ofwel een kinderwagen die compleet met bijpassende autostoel wordt aangeboden. Deze autostoel groep 0 kan dan op het onderstel geplaatst worden waardoor je een makkelijke optie creëert na een autoritje. Je neemt namelijk eenvoudig de autostoel groep 0 uit de auto en plaatst deze, soms met een adapter, direct op je onderstel. Voor een boodschap erg handig, het maakt je mobiel. Echter voor een lekkere wandeling biedt de reiswieg natuurlijk veel meer comfort.

Voordelen van een wandelwagen

Het enige nadeel van een kinderwagen is vaak de omvang. Het comfort vraagt wat van de wielen, van de vering en demping, van de vulling van stoffen en natuurlijk van het materiaal. Alles bij elkaar opgeteld maakt dit vaak dat een kinderwagen wat groter en zwaarder is. Een lichtere en eenvoudige variant voor wandelingen is dan de wandelwagen. Dit wagentje is een “all-in-one” variant van de kinderwagen. Geen reiswieg maar wel een comfortabele bekleding met een verstelbare rug. Hierdoor kan eenvoudig een ligpositie gecreëerd worden voor de allerkleinsten. Door gebruik te maken van een zachte en warme voetenzak of soft reiswieg kan zelfs een comfortabel nestje gecreëerd worden in de wandelwagen. Een wandelwagen kan dus ook vanaf de geboorte worden gebruikt tot het moment dat je kindje goed zelfstandig met je mee kan lopen.

Een ander belangrijk verschil tussen een kinderwagen en een wandelwagen is de omvang na het inklappen. Een wandelwagen vouwt doorgaans veel compacter in waardoor deze weinig ruimte in je kofferbak of in de hal in beslag zal nemen. Je levert dus wel wat in op het gebied van wandel- en ligcomfort, maar je krijgt er gebruiksgemak voor terug. Het verschil tussen een kinderwagen en wandelwagen is dus met name omvang en gewicht.

Wanneer stap ik over op een buggy?

Als je kindje wat groter wordt en al een beetje zelfstandig kan zitten wordt comfort vaak wat minder doorslaggevend voor de keuze. Lichtgewicht, compact en eenvoud zijn dan vaak de wens. Dan komen we op het punt dat we het moeten gaan hebben over het verschil tussen een wandelwagen en een buggy. Beide zijn lichter dan een kinderwagen en beide zijn ook compacter. Maar wat is dán het echte verschil tussen een wandelwagen en een buggy?

Een buggy is vaak nog lichter in gewicht, sterk wendbaar door de kleine wieltjes. In tegenstelling tot een wandelwagen die meestal in drie gelijke delen tot een vierkant pakketje inklapt, plooit een buggy in tot een langwerpig geheel zoals een paraplu. Hierdoor is de buggy in een lichtgewicht variant (max. 7 kg) goed mee te nemen op de fiets. Je gebruikt hiervoor een buggydrager die je achterop je fiets monteert.

Nog een verschil tussen een wandelwagen en een buggy is de zitting van de buggy. Deze is weer wat eenvoudiger dan die van de wandelwagen. Kan meestal niet meer helemaal plat in ligstand. Wel zijn de meeste buggy’s verstelbaar in een paar stappen tot een rustpositie. De zittingen zijn vaak gemaakt van een stevige maar enkele laag stof en hebben een wat kortere zit waardoor je kindje eenvoudig zelf in en uit kan stappen. Hierdoor is het zitcomfort wel wat minder dan dat van de wandelwagen, maar je kindje is dan ook al wel weer wat groter. Het verschil tussen een buggy en een wandelwagen is dus gewicht, comfort en wijze van inklappen.

Zodra er gezinsuitbreiding op komst is, werpt dat een nieuw licht op de mobiliteit. Met 2 kindjes op pad is toch weer een andere uitdaging. Afhankelijk van de leeftijd van je eerste kindje kies je voor een duowagen of misschien wel een meerijplankje.

Als je zwanger bent van een tweeling of je tweede kindje volgt binnen een jaar op je eerste, dan voorziet een duo kinderwagen je van het beste comfort en de meeste gemakken. Kan de oudste al een beetje lopen, dan kan je soms ook prima uit de voeten met een meerijplankje. Dit plankje kan je achter je kinderwagen bevestigen en geeft je oudste de mogelijkheid met je mee te rijden zonder zelf te hoeven lopen. Er bestaan zelfs meerijplankjes met een zitting zodat je oudste ook tijdens de rit even een pauze kan nemen.

Tot slot

Al met al dus veel wieltjes en veel oplossingen om er samen op uit te gaan. Samen op stap is het mooiste wat er is. Samen genieten van de natuur, van mooie steden en van elkaar. Een fijn hulpmiddel tijdens die tochtjes zal de pret alleen nog maar vergroten. Geniet ervan!

Mocht je na het lezen nog specifieke vragen hebben, schroom dan niet om het onze klantenservice te vragen, of kom eens langs in één van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en jouw kindje!

Liefs MamaLoes

PS Laat je me weten hoe jij er op uit trekt? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en uitdagingen.

Terug naar de blog