Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Hoe kies ik een kinderstoel?

De eerste tijd van zwangerschap of zo net na de geboorte denk je eigenlijk alleen maar aan flesjes of borstvoeding. Het lijkt nog ver weg voordat je kindje met jullie mee aan tafel zal eten, maar de tijd gaat sneller dan je denkt. Mede door de ontwikkelingen op het gebied van kinderstoelen kan je kindje al vrij snel aanschuiven bij jullie aan tafel. Natuurlijk is eten wat de pot schaft pas echt van toepassing na circa 12 maanden. Maar de eerste hapjes in de kinderstoel zijn vaak al na een paar maanden aan de orde.

Hoe kies je dan een kinderstoel? Welk materiaal en welke gemakken kent een kinderstoel? En op basis waarvan is het verstandig je keuze voor de juiste kinderstoel te maken? Ik vertel je er graag meer over.

Wat is een kinderstoel?

In de volksmond wordt gesproken over een kinderstoel in de vorm van een kinderzitje, autostoel, kinderfauteuil of eetstoel. Allemaal stoelen waar kinderen in zitten. Binnen het babyvakjargon wordt gesproken over een kinderstoel als een stoel waar een baby of peuter veilig en op hoogte aan de tafel kan zitten. Een kinderstoel is dus op de eerste plaats een veilige stoel, meestal voorzien van gordeltjes en vaak in hoogte verstelbaar. Gedurende de eerste jaren van je kindje biedt deze stoel de mogelijkheid om mee te groeien met je kleintje en voor elke leeftijd een veilige en comfortabele plek te bieden om met het gezin mee aan tafel te gaan.

Vanaf welke leeftijd gebruik je een kinderstoel?

Zodra je kindje zelfstandig kan zitten is het gebruik van een kinderstoel verantwoord. Te lang in een zithouding terwijl het lichaam van je kindje daar nog niet klaar voor is kan te vermoeiend zijn en ongemakken veroorzaken. Vaak ligt het moment van zelfstandig kunnen zitten en je kindje dus sterk genoeg is ergens tussen de 6 en 9 maanden.

De eerste hapjes krijgt je kindje vaak al ergens rond de 4 maanden. Deze hapjes geef je op schoot of in een wipstoeltje. Maar er zijn ook accessoires die het mogelijk maken je kindje al voor de 6 maanden op een verantwoorde manier de hapjes te geven in de kinderstoel. Zo zijn er kinderstoelen waarvan de rugleuning versteld kan worden in een ruststand of kinderstoelen die uitgebreid kunnen worden met een extra zitje voor de eerste maanden. Ook kan je een kinderstoel zitting eenvoudig verkleinen of voorzien van een comfortabele zit door een stoelverkleiner erin te plaatsen.

Waarvoor gebruik je een kinderstoel?

Een kinderstoel gebruik je dus voor aan tafel. Voor de maaltijd of voor andere momenten die je samen aan tafel doorbrengt. Maar een kinderstoel kan je ook op zichzelf staand in de kamer of buiten plaatsen. De meeste kinderstoelen zijn eenvoudig verplaatsbaar waardoor je kindje ook makkelijk een fijne zitplaats kan krijgen buiten of in de keuken terwijl jij kookt.

Welke soorten kinderstoelen zijn er?

Er zijn vele soorten kinderstoelen met ieder op zich unieke eigenschappen, verschillende materialen en in diverse vormen uitgevoerd. Omdat een kinderstoel vaak de eerste 2-3 jaren van je kindje dienst doet, is het van belang dat voor elke leeftijdsfase de kinderstoel veilig en comfortabel is. De kinderstoelen worden vaak gemaakt van metaal of kunststof. Maar we zien steeds meer ook aluminium of houten kinderstoelen. Deze “traditionele” kinderstoelen hebben vaak een afneembaar eetblad, zijn in hoogte verstelbaar en soms is ook de rugleuning verstelbaar zodat er naast een zithouding ook een rusthouding aangenomen kan worden.

Een ander veel gezien model kinderstoel is de meegroeikinderstoel. Dit zijn kinderstoelen die wel tot 8 jaar of zelfs tot volwassen leeftijd gebruikt kunnen worden. De vaak houten kinderstoel is verstelbaar in vele hoogtes. Zowel de zitting als het voetenplankje kan je precies op de juiste hoogte afstellen naar gelang je kindje groeit. Zo is de stoel dus altijd veilig, comfortabel en op maat. Deze meegroei kinderstoel is meestal voorzien van een valbeugel waardoor je kindje niet uit de kinderstoel kan vallen of klimmen. Voor de echte klauteraars kan het verstandig zijn naast de valbeugel ook nog gebruik te maken van een tuigje. Deze zijn soms ook al verwerkt in de kinderstoel en dus standaard meegeleverd. In een latere fase, als je kindje zelf prima veilig en alleen op de stoel kan zitten, kunnen de valbeugel en het tuigje worden weggelaten. Er ontstaat dan een vrij normale stoel die gemakkelijk aan tafel aan te schuiven is.

Naast deze twee meest gekochte modellen kinderstoelen zijn er ook nog andere unieke modellen. Zo heb je de inklapbare kinderstoelen. Vaak klein en compact te maken en dus handig voor op reis of om op te bergen. Maar ook kinderstoelen gecombineerd met swingfunctie en kinderstoelen die met een uitbreidingsset al direct vanaf de geboorte gebruikt kunnen worden.

Om het zitten in de kinderstoel wat vermakelijker te maken kan je kiezen voor een speciaal kinderstoel speeltje. Deze zijn voorzien van een zuignap aan de onderkant waarmee het speeltje eenvoudig bevestigd kan worden op het eetblad.

Voor de wat grotere kinderen kan je op een bepaald moment de overstap maken naar een stoelverhoger. Dat is een stoeltje wat je op een reguliere stoel plaatst waardoor je kindje wat hoger zit. Al met al is er voor ieder wat wils.

De keuze voor de perfecte kinderstoel voor jou en je kindje maak je dus op basis van leeftijd, wijze van gebruik en de beschikbare ruimte. Wil je graag voor langere tijd je kindje op een passende stoel mee aan tafel nemen, kies dan voor de meegroeistoel. Maar als je wat minder ruimte hebt kan een inklapbare kinderstoel juist beter passen bij jouw situatie. Als het voor jou handig is alle verschillen eens goed door te lopen alvorens je een keuze maakt, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog