Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Je kleintje krijgt een broertje of zusje, hoe vertel je dat nieuws?

De meeste jonge stelletjes dromen van een gezinnetje. Dat start natuurlijk bij een eerste kindje, maar een groot aantal gezinnen in Nederland kiest daarna nog voor een tweede of derde kindje. De beleving van een eerste zwangerschap is bijzonder omdat het de eerste keer is, maar ook omdat je deze zwangerschap nog maar alleen deelt met je partner. Daarnaast ben je niet alleen in verwachting van een baby. De blije verwachting gaat ook over een gezinnetje wat zal ontstaan.

Dat is dan ook direct een belangrijk verschil met de zwangerschap van een tweede kindje. Je hebt de ervaring van zwanger zijn en bevallen al opgedaan. Dat is niet nieuw. Maar het beleven vanuit een druk gezinsleven met een kleine handenbinder is natuurlijk wel nieuw.

Hoe vertel je nu dit blije nieuws aan een peuter? Hoe kondig je de komst van een grote broer of zus aan in je omgeving? En hoe betrek je je kleintje bij de zwangerschap? Ik denk graag met je mee.

Grote broer of zus worden, hoe kondig je dat aan?

Zodra je weet dat je zwanger bent, zou je het van blijdschap wel van de daken kunnen schreeuwen misschien. Of misschien ben je meer het type wat graag wacht tot de 12e week zodat je de eerste onzekere weken door bent. Hoe dan ook komt het moment een keer dat je de wereld wil laten weten dat er gezinsuitbreiding op komst is. Je kan dit op verschillende manieren delen natuurlijk. Klein en intiem, groots en uitbundig en alles daartussenin.

Het is daarbij goed om rekening te houden met de impact van de boodschap op andere kindjes binnen je gezin. Natuurlijk zal elke leeftijd en elk kind de boodschap anders oppakken, maar de komst van een broertje of zusje is natuurlijk wel ingrijpend.

Wat is het juiste moment om te vertellen dat je kindje een broertje of zusje krijgt?

Gezinsuitbreiding is natuurlijk in eerste instantie iets van je gezinnetje. Dus voordat je het met de buitenwereld gaat delen is het goed om het op één of andere manier al binnen je gezin te delen. Vaak is het juiste moment zo rond de 3 maanden als de onzekere weken voorbij zijn. Neem er de tijd voor en laat je kindje wennen aan het idee. Betrek het bij de zwangerschap en praat al regelmatig over de baby die gaat komen. Samen inkopen doen voor de baby of samen kinderboekjes lezen over de zwangerschap en grote broer of zus worden is ook erg leuk.

Ideeën voor de aankondiging van een tweede zwangerschap

Als jezelf en je gezinnetje een beetje gewend zijn aan de komst van nog een kindje, is de buitenwereld aan de beurt voor het grote nieuws. Maar hoe kondig je nu de komst van nog een broertje of zusje aan? Het is leuk om de andere kinderen de boodschap te laten overbrengen. Dat kan in woord natuurlijk, maar ook met een cadeautje of via de kleding.

Denk aan slabbers, rompers en truitjes bijvoorbeeld. Maar er zijn ook leuke cadeauartikelen voor opa en oma, oom en tante waarmee je de boodschap als een verrassing kan overbrengen. Bijvoorbeeld een echo in een lijstje, boekjes of kaarten. Samen met je kindje iets knutselen of een versje instuderen kan ook een leuke manier zijn om samen het leuke nieuws te brengen. Zolang je er maar een feest van maakt voor iedereen.

Hoe kan je je kindje bij de zwangerschap betrekken?

Als het grote nieuws is gedeeld met de wereld en de aankondiging van de komst van een broertje of zusje is gedaan, is het wachten tot de grote dag. Voor onze kleintjes kan dat erg lang duren. Een tijdsbestek van maanden is natuurlijk ook moeilijk in te schatten voor die ukkepukken. Natuurlijk kan je het wachten leuk maken door alles samen te beleven.

Zo zal de buik gaan groeien, de babykamer in orde gemaakt worden en ook de verloskundige zal met regelmaat bezocht worden. Bij alle gebeurtenissen kan je je kindje natuurlijk betrekken en misschien zelfs wel een rolletje geven. Belangrijk daarbij is natuurlijk wel dat je kijkt of jouw kindje daar behoefte aan heeft. Sommige kindje zouden het liefst alles laten zoals het is en zitten helemaal niet te wachten op een broertje of zusje. Heb daar begrip voor en geef je kindje dan gewoon wat tijd om te wennen aan het idee. Het gaat hoe dan ook gebeuren, maar jouw kindje heeft recht om daar wel of niet blij van te worden. Laat het er maar gewoon zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk dat niet alles in teken staat van de zwangerschap en de nieuwe baby. Jouw kleintje beleeft ook elke dag leuke nieuwe dingen. Heb daar zeker ook oog voor en maak de zwangerschap ook niet te groot. Verdeel dus je aandacht goed en ben je er bewust van dat je gezinnetje dat na de geboorte ook van je zal vragen. Zo kan je zelf ook al wat oefenen in het verdelen van aandacht.

Al met al een hele leuke tijd om samen te delen en te beleven. Maak er iets moois van met elkaar. En natuurlijk komen er momenten waarop een handenbindertje niet helemaal lekker samengaat met een zwangerschap of dikke buik. Weet dan dat je dit soort unieke momenten maar een enkele keer in je leven beleeft. Probeer er ook dan van te genieten.

Mochten onze klantenservice specialisten of winkelspecialisten je op één of andere manier kunnen helpen met de aanvulling van je babyuitzet of advies geven over een leuk aankondigingscadeau, dan horen wij het graag. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog