Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Hoe maak je goed het bedje van je baby op?

In de 9 maanden die je zwanger bent heb je uitgebreid de tijd om alles voor een warm welkom te verzamelen. Alles voor het badje, alles voor de voeding en natuurlijk ook alles voor het slapen. Maar wat is nu dat “alles voor het slapen” en hoe ga je daarmee om? Wat is veilig en hoe moet je een babybedje opmaken? Er komt veel op je af waar ik je graag mee op weg help.

Veilige slaapplek

Er is veel te doen omtrent veilig slapen voor onze allerkleinsten. Veilig slapen raakt het thema wiegendood. Een begrip wat al generaties lang symbool staat voor het vroegtijdig overlijden van een baby zonder aantoonbare reden. De angst van veel jonge ouders natuurlijk. Uit onderzoeken blijkt dat we wiegendood nooit helemaal zullen kunnen uitbannen, maar dat een veilige slaapplek zeker bijdraagt aan het terugdringen van het risico. Veilig slapen gaat over vrij kunnen ademen, goede vocht- en temperatuurregulering en een goed opgemaakt bedje.

Optimale omstandigheden

Het klinkt natuurlijk heel voor de hand liggend dat je kindje vrij moet kunnen ademen, maar wat staat dat nu in de weg? Het gaat dan bijvoorbeeld over de ligging van je kleintje. Rugligging wordt geadviseerd omdat je kindje het hoofdje vaak zelf nog niet goed kan draaien en op de rug het mondje en neusje het meest vrij is. Ook kunnen onnodige zaken in het bedje een vrije ademhaling in de weg staan. Denk aan bedbumpers, grote knuffels of juist het slapen bij jou in bed. Hoofdkussens of misschien wel jijzelf kan een vrije ademhaling tijdens de slaap onbedoeld belemmeren.

Een goede vocht- en temperatuurregulatie op de slaapkamer draagt bij aan een optimale luchtkwaliteit. Tips hiervoor zijn goed ventileren, geen verwarming en bijvoorbeeld meten van de luchtvochtigheid. Met een luchtbevochtiger kan je door de lucht te filteren en bevochtigen de kwaliteit verbeteren.

Maar ook de temperatuurregulatie van jouw kindje zelf is iets om oog voor te hebben. We stoppen de kleintjes graag warm toe. Dat vinden we zelf ook fijn. Maar wij zijn in staat de dekens van ons af te trappen of weg te schuiven als we het te warm krijgen. Dat kunnen de allerkleinsten nog niet. Het advies is dan ook om tot een leeftijd van 1 jaar geen dekbedje te gebruiken, je kleintje in dunne laagjes te kleden of een slaapzakje te gebruiken. Je baby heeft het warm genoeg als het nekje aangenaam voelt.

Het systeem van de TOG-waarde kan je helpen bij het op juiste temperatuur kleden of toedekken van je kindje. Lees hierover alles in mijn blog TOG-waarde: lekker slapen, niet te warm en niet te koud.

Zowel voor de vrije ademhaling als de vocht- en warmteregulering draagt een Aero matrasbeschermer bij aan de veiligheid. Dit is een matrastopper welke is voorzien van een 3D mesh structuur die optimale luchtdoorvoer stimuleert en vocht- en temperatuur reguleert.

Wat heb je nodig voor het opmaken van een babybedje?

Een matrastopper is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de babykamer en wordt zowel voor het opmaken van een ledikant als voor een wiegje gebruikt. Maar wat heb je nog meer nodig voor het veilig opmaken van een babybedje?

Je start natuurlijk met een goed matrasje. Lees hierover meer in mijn blog Hoe kies ik het juiste matras voor mijn baby?. Daarnaast heb je het volgende nodig:

Het advies is om van alles tenminste 2 stuks aan te schaffen zodat je bij een ongelukje het bedje snel en makkelijk kan verschonen. Meer kan natuurlijk ook als je van afwisseling houdt.

*Een bedzeiltje is een veel gebruikte, voordelige waterdichte matrasbeschermer welke niet vocht- en luchtdoorlatend is. Gebruik van een molton bedzeiltje is veilig maar vraagt extra oplettendheid.

Hoe werkt dat, een babybedje opmaken?

  1. Plaats het matras op de lattenbodem van je wiegje of babybedje. Let hierbij op dat je een stevig matras neemt en de juiste afmeting. Er mag wat ruimte voor instoppen zitten tussen het matras en de zijkant van de wieg of het ledikant. Echter niet meer dan 2 cm om te voorkomen dat je kindje tussen het matras en bedje klem kan komen.

  2. Over het matras plaats je ter bescherming van je matras een molton hoeslaken. Deze hoes beschermt je matras tegen invloeden van buitenaf. Denk aan vocht en stof. Daarbovenop leg je enkel ter hoogte van de billetjes van je baby het molton bedzeiltje. Deze laatste is niet luchtdoorlatend waardoor deze absoluut niet onder het hoofdje gelegd mag worden.
    Of
    Je kan in plaats van een molton hoeslaken met bedzeiltje ook kiezen voor een Aero topper. Deze beschermt zowel je matras als je kindje. Je plaatst de Aero topper direct op het matras (vaak met elastische banden om de hoeken van het matras).

  3. Plaats over de moltons of de topper het hoeslaken. Deze zijn in vele kleuren en printjes verkrijgbaar waardoor het je bedje al leuk aankleed. Zorg wel voor een hoeslaken van katoen als je kiest voor moltons. Bij de keuze voor een Aero topper is het van belang dat de weefstructuur van de stof van het hoeslaken erg open is. Dit zorgt dan namelijk voor een maximale luchtcirculatie. Katoenen Jersey is zeer geschikt, of de speciale Aero hoeslakens.
    Een hoeslaken heeft elastieken aan de hoeken die eenvoudig aansluit om de matrashoeken.

  4. De volgende stap is het laken met de deken. Je stopt het laken mooi diep onder het matras in en legt de deken erboven op. Ook deze stop je diep mee in onder het voeteneind van het matras. Het laken laat je aan de bovenkant wat langer dan het dekentje waardoor je als laatste die lakenrand terugslaat over de deken waarna je alles aan de zijkanten lekker instopt.

Kort opmaken

In grote lijnen weet je nu al veel over het veilig slapen van je baby. Enkel de term “kort opmaken van het babybedje” verdient nog de volle aandacht. Met verkort opmaken van een ledikantje voorkom je dat je kindje ruimte heeft om onder de dekens te schuiven en zo met het hoofdje onder het beddengoed te geraken. Je kindje moet daarbij met de voetjes bijna tegen het voeteneinde aan liggen om veilig te slapen. Zeker de eerste maanden ligt het hoofdje dus ergens halverwege het ledikantje in plaats van bij het hoofdeinde. De bovenkant van het lakentje en het dekentje komt daarbij tot ongeveer aan de schouders. Het ziet er soms een beetje vreemd uit, maar zowel voor het gevoel van geborgenheid als voor de veiligheid doet deze verkorte opmaakmethode goed werk.

Er zijn vele artikelen op de markt die je ondersteunen bij het veilig laten slapen van jouw kleintje. Denk aan slaapzakjes, inbakerdoeken, slaap- en steunkussens en nog veel meer. Onze klantenservice specialisten kunnen je adviseren over deze artikelen en al je vragen beantwoorden. Neem dus gerust contact op om te overleggen wat voor jouw situatie de beste keuze zou zijn, of bezoek één van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

PS Laat je me weten hoe jij je bedje hebt opgemaakt en op welke manier jullie je keuze hebben gemaakt? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en uitdagingen.

Terug naar de blog