Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Het belang van (voor)lezen: boekjes voor en over je kind

Lezen hoort bij ons leven en ons bestaan als lopen en fietsen. Lezen helpt ons, net als schrijven en praten bij het verzamelen van informatie, leren van taal en vaardigheden, plezier te maken en helpt ons bij vele dagelijkse zaken als boodschappen, reizen en communiceren met de wereld om ons heen.

Lezen is dus iets essentieels. Maar lezen is ook leuk. Een leuk boek om te ontspannen of bijvoorbeeld een ondertiteling bij een spannende film. Maar ook een voorleesboek voor een momentje van rust met een ander. Boeken zijn er voor alle leeftijden en voor vele doeleinden. Maar waarom is (voor)lezen met je baby zo belangrijk en wat brengt het jullie? 

Waarom lezen met je baby?

Natuurlijk is je kindje pas op latere leeftijd in staat zelf echt te lezen. Het vertalen van zelf gelezen woorden naar een verhaal komt pas op gang ergens in de kleuterjaren. Het lijkt dan misschien ook niet zoveel toegevoegde waarde te hebben om al voor die tijd met je kleintje te gaan lezen, maar dat is een foute opvatting. Juist het vroeg starten met voorlezen legt een basis voor taalontwikkeling, spraakontwikkeling en woordenschat. Het verhoogt de concentratie en ook de fantasie van je kindje wordt gestimuleerd door het voorlezen van verhalen. Je kindje kan daarmee een eigen wereld om het verhaal creëren. Kortom legt (voor)lezen een mooie basis voor de verdere ontwikkeling van je kindje.

Wanneer start je met voorlezen?

Je kan eigenlijk al direct na de geboorte starten met voorlezen. De eerste maanden is het voor je kindje vooral goed dat je speelt met je stem en de woorden. Praten tegen je kindje, voorlezen en liedjes zingen zorgen voor contact tussen jullie. Het versterkt de band. Ook maakt het je kindje nieuwsgierig waardoor deze op zoek zal gaan naar interactie door te lachen of zelf geluidjes te maken. Het is dus een uitnodiging om met jou mee te doen. Het prikkelen van de zintuigen maakt ook nieuwsgierig. Voelboekjes, contrastboekjes en boekjes met geluidjes of met flapjes trekken vaak de aandacht en dagen je kindje uit. Hij of zij zal alles wat jij verbaal en non-verbaal overbrengt in zich opnemen wat helpt bij het omzetten naar een eigen manier van communiceren. Een mooie basis dus. Babyboekjes zijn hier speciaal voor gemaakt en kunnen je hierbij helpen.

Vanaf 7 maanden is het leuk om samen de wereld van de prentenboeken te gaan ontdekken. Samen plaatjes bekijken en benoemen leert je kindje nieuwe woordjes. Plaatjes kunnen ook een mooie aanleiding zijn voor een vertaling naar de wereld van je kindje. Misschien dat in de omgeving iets soortgelijks als het plaatje is of heeft je kleintje iets meegemaakt wat aan het plaatje gerelateerd is. Aan de hand van “het plaatjes lezen” kan dan een eigen verhaaltje ontstaan. Ook het plaatje nodigt dus je kindje uit tot meedoen en ontwikkeling.

Zo rond de eerste verjaardag is het leuk om kleine verhaaltjes voor te gaan lezen. Korte verhaaltjes in eenvoudige bewoording zoals Nijntje, Dribbel of Kleine Panda. Kies hiervoor wel een goed moment. Je merkt snel genoeg wanneer je kindje de rust kan vinden om stil met jou samen op de bank of op bed te zitten. Voor sommige kleintjes is lezen rustgevend en helpt het bij het afsluiten van de dag en dus de rust te vinden om te gaan slapen. Voor andere kindjes is het juist beter om uitgerust een boekje erbij te pakken. Ga dat uitvinden samen. Vaak werkt het wel goed om op vaste momenten samen te gaan lezen. Ritme, rust en regelmaat doet de meeste kindjes altijd nog goed.

Boekjes voor verschillende leeftijden

Naar gelang je kindje ouder wordt zal het lezen steeds vertrouwder gaan worden en ook steeds beter gaan. Voor elke leeftijd zijn er dan ook boekjes die aansluiten op de fase waarin jouw kindje zich bevindt. Babyboekjes helpen met ontdekken en de eerste stapjes zetten op het gebied van taal. Peuterboekjes nemen je peuter al vaker mee in de wereld van een karakter. De fantasie en creativiteit van je kindje komen in die fase meer aan bod. Ook leert je kleintje in die fase zelf verhaaltjes te vertellen. Natuurlijk wel in eigen vorm met eigen woorden. Peuterboeken zijn daar een mooie aanvulling op. Naarmate de jaren volgen zal je kindje steeds meer zelf boekjes gaan pakken en misschien wel de beer of pop gaan voorlezen. Denk er dan over na om eens een bibliotheek te bezoeken. Vaak zijn daar ook voorleesochtenden.

Lezen over je kind

Natuurlijk is het voor jezelf ook leuk om te lezen. Tijdens de zwangerschap kan je je verdiepen in zwangerschap boeken. Ook is lezen over opvoeden en ontwikkeling een aanrader. Dat kan tegenwoordig natuurlijk online. Maar ook boeken als Oei, ik groei en tijdschriften nemen je mee in alles wat jou als jonge ouder te wachten staat.

En dan zijn er ook nog de babyalbums, zoals een babyboek eerste jaar, babydagboeken, kraamboeken en allerlei albums waar je jouw waardevolle momenten in kunt vastleggen. Een mooie verzameling aan persoonlijke herinneringsboeken die je op elk moment zelf of samen met je kindje kan doorbladeren en mooie herinneringen kan ophalen. Leuk om tegen een peuter te vertellen over zijn eigen babytijd.

Kortom is er voor iedereen wel iets te bedenken om lezen leuk te maken en dus een bijdrage te laten leveren aan de ontwikkeling van jouw kleintje.  Maak van lezen dan ook een feest. Geniet van de intieme momenten samen en help je kindje met een vliegende start in taal en spraak. Mocht je meer informatie over het aanbod in boekjes wensen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je adviseren over welk boekje voor welke leeftijd het meest geschikt is. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

Bekijk al onze boeken

Terug naar de blog