Navigatie

Profiteer nu van de SUPER sale!

×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Help: mijn peuter is een puber!

Het is misschien niet voor te stellen dat de liefste baby van de hele wereld op een dag de grootste draak in je leven kan worden. De gedachte aan kleine kinderen is vaak vertederend, schattig en lief, en dat zijn ze natuurlijk ook. Toch komt er een moment waarop de meeste peuters in een fase komen waarin het woordje “nee” het meest favoriet is en eigenwijsheid en driftbuien de dag kleuren. De peuterpuberteit is begonnen.

Deze periode kan ouders soms behoorlijk onzeker maken of zelf tot waanzin drijven. Wat is peuterpuberteit? Hoe omgaan met peuterpuberteit? Hoelang duurt peuterpuberteit? Ik help je graag een beetje op weg.

Wat is peuterpuberteit?

We kennen allemaal het beeld wat we ons vormen bij pubers. Jongvolwassen, onderzoekend en lichtopstandig. Dit is dan het beeld van de puberteit van tieners. Eenzelfde soort opstandigheid zien we ook bij peuters. Het is de fase waarin je kleintje de “ik” gaat ontdekken.

Je kent dat wel dat je kindje zichzelf bij naam noemt in een zinnetje in plaats van het woordje “ik”. Alsof je kleintje het over een derde persoon heeft en als een beleving wordt gedeeld. Op peuterleeftijd ontdekt je dreumes dat hij of zij een eigen persoontje is met een eigen willetje en eigen keuzes. Allemaal nog heel pril en onschuldig, maar het ontdekken van de “ik” is het startschot van de periode die we peuterpuberteit noemen.  

Hoelang duurt peuterpuberteit?

De leeftijd van een peuterpuber ligt tussen 18 maanden en 4 jaar. Natuurlijk verschilt dat per kind, maar de eerste peuterpuberteit symptomen zie je meestal wel al zo voor de 2e verjaardag en zijn voordat jouw peuter naar school gaat weer overgewaaid. Gemiddeld duurt de peuterpuberteit dus zo’n 2,5 jaar. Eigenlijk is het allemaal heel onschuldig, maar niet altijd makkelijk mee om te gaan. Het kan er soms op lijken dat je kleintje het jou opzettelijk heel moeilijk wil maken, terwijl jouw dreumes alleen maar op onderzoek uit is. Op zoek naar zichzelf en naar de eigen grenzen.

Gedurende die 2,5 jaar komt je kleintje ook in verschillende fases. Zo doet je kleintje ontdekkingen die de moeite waard zijn om vaker uit te proberen of zelfs te verfijnen. Sommige probeersels zullen iets opleveren en naar meer smaken. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met hoe volhardend je kindje is en hoe jij en je omgeving reageert op het pubergedrag. Gedurende de maanden leert jouw kindje dus heel veel over zichzelf en de interactie met de wereld om hem heen. Een peuterpuber van 2 jaar is zich nog minder bewust van het eigen gedrag dan een kindje van 3 jaar in de peuterpuberteit natuurlijk.

Hoe omgaan met peuterpuberteit?

Hoe dan ook vraagt omgaan met een peuterpuber begrip en geduld. Dat betekent niet dat je alles zomaar goed moet vinden. Het vraagt soms ook echt duidelijke grenzen en consequent handelen van jou. Driftbuien en “nee” mogen zeggen helpen je kindje in het proces, maar jij bent degene die ervoor kan zorgen dat het leuk blijft voor iedereen. Jij kan het verschil maken tussen een dag vol spanningen en een dagje “op-zelfonderzoek-uitgaan”. Ik geef je graag wat tips voor omgang met een peuterpuber.

1) Laat zoveel als mogelijk zelf ontdekken

Natuurlijk willen we onze kleintjes graag behoeden voor alles waarvan wij al weten dat het niet goed of prettig is. Maar jouw kindje moet de kans krijgen zelf te ontdekken wat prettig is en wat werkt voor hem/haar. Dat kan door de vrijheid te geven en zelf te laten ontdekken. Het is daarbij natuurlijk wel jouw taak om te zorgen dat dat veilig kan.

2) Routine geeft houvast

Op ontdekking uitgaan geeft natuurlijk onzekerheid voor jouw kindje. Jij kan daarbij voor een dagelijkse regelmaat en routine zorgen. Zo kan je kindje binnen de vaste routine op onderzoek uitgaan met zichzelf. Zo weet je kleintje waar hij/zij aan toe is. De voorspelbaarheid zorgt voor een veilig gevoel. Lekker op uur en tijd eten, slapen en spelen dus. Ook jouw gedrag mag daarbij consequent en voorspelbaar zijn. Het zorgt voor houvast en dus een veilige haven tijden de ontdekkingsreis.

3) Geef keuzes en voorkom "nee"

“Nee” is in deze fase het meest favoriete woord van jouw dreumes. Door je kleintje keuzes te geven die binnen jouw grenzen passen voorkom je een ja-nee spelletje en dus een wedstrijd om wie gaat winnen. Stel dus geen vragen waar een “nee” op kan komen maar biedt bij de vraag twee keuzes aan. Vraag dus niet “Wil je fruit?”. Vraag liever “Wil je appel of banaan?” Het vraagt soms wat creativiteit, maar het levert je in de meeste gevallen minder spanningen op.

4) Betrek je kindje bij dagelijkse klusjes

Samen dingen doen en jouw bezigheden delen met jouw kindje helpt bij het leren samenwerken en met elkaar leren communiceren. Ook zal het bijdragen aan de eigenwaarde. Het van belang maken van de taakjes welke jouw kindje voor jou kan doen zorgt voor groei in onafhankelijkheid en zelfzekerheid terwijl het voor jullie beide ook gewoon gezellig is.

5) Zorg goed voor jezelf

Hoe beter jij bent uitgerust en hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe meer geduld je kan opbrengen voor jouw peuterpuber. Haast of stress zijn triggers die zorgen voor een kort lontje. Een peuterpuber heeft daar een neusje voor. Juist op de momenten dat het jou niet uitkomt zal jouw kleintje de grens overgaan die juist op dat moment niet wenselijk is. Probeer dus te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt of jezelf te veel onder druk zet. Gun jezelf een momentje rust, dan ziet de wereld er weer heel anders uit daarna.

Het kan nu lijken alsof het leven met een peuterpuber één groot drama is. Dat is natuurlijk niet zo. Peuters blijven heerlijke schatjes en ondeugende bengels tegelijk. Ieder kind is anders en iedere ouder reageert ook weer anders. Het blijven natuurlijk onze eigen interpretaties van de situatie. Bovenal blijft staan dat deze periode onschuldig is en een mooie opmaat naar een nieuwe fase in het leven van jouw kleine ukkepuk, de fase van onafhankelijkheid. Als je kleintje door de peuterpuberteit is, staat de basisschool zo goed als voor de deur. Een tijd waarin alles wat jouw kindje geleerd heeft tijdens de intensive 2,5 jaar peuterpubertijd van pas zal komen. Geniet ervan, het gaat allemaal supersnel.

Heb je nog vragen?

Voor vragen over de peuterpuberteit raadpleeg je natuurlijk eerst je vriendinnen, je moeder of het consultatiebureau. Daarnaast beschikken wij bij MamaLoes ook over een sterk team aan (ervarings)deskundigen. Mocht je dus nog vragen hebben die onbeantwoord zijn gebleven of vragen over je producten die jou en je zwangerschap of baby kunnen ondersteunen, neem gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kleintje!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog