Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Help, mijn baby wil niet slapen

We weten allemaal hoe belangrijk slaap is voor onze allerkleinsten. Het is een belangrijk onderdeel van de aanbeveling “rust, reinheid en regelmaat”. Dat maakt het des te frustrerender als dat slapen niet wil lukken. We willen natuurlijk alleen maar het allerbeste voor onze kleintjes. En daar horen slaapproblemen niet bij.
Net zo goed als dat een goede (nacht)rust belangrijk is voor je baby, is het ook van groot belang voor jou. Het geeft je de kans zelf bij te tanken of even wat tijd voor jezelf te kunnen nemen.

Het is dan ook heel begrijpelijk dat je radeloos kan worden als je baby niet kan of wil slapen. Zowel jij als je kindje kunnen de slaap niet afdwingen, dat is een belangrijk gegeven om te onthouden. We kunnen wel spelen met de omstandigheden. Graag deel ik een aantal tips met je waarmee je de omstandigheden wat kan beïnvloeden en je baby beter kan laten slapen. Deze kunnen je mogelijk helpen je gezonde verstand en moederinstinct te laten winnen van de onzekerheid en radeloosheid.

De slaapsignalen

Slapen en eten zijn de zaken waar wij als ouders zo weinig zeggenschap over hebben. Daar gaat je kindje tot op zekere hoogte zelf over. En natuurlijk ook weer niet, want op hele jonge leeftijd zijn kindjes zich nog niet bewust van die eigen keuzes. Toch zien wij ouders het al snel wanneer een kleintje vermoeid raakt. Oogjes wrijven, gapen, rode wangetjes en oortjes of juist onrustig gedrag zijn vaak tekenen dat het bedtijd is. Tip 1 bij babyslaapproblemen is om daar dan ook gehoor aan te geven, ook als het even niet uitkomt. Uitstellen vermoeit je baby alleen maar meer waardoor oververmoeidheid juist zorgt voor het moeilijk in slaap komen.

Het kan helpen om dit te combineren met een slaapritueel. Een slaapritueel bereidt je kleintje zowel fysiek als mentaal voor op het slapen gaan. Het zijn handelingen die je voor elk slaapje herhaalt. Het is dus belangrijk dat je het consequent uitvoert, dat het voorspelbaar is voor je kindje en dat het niet langer duurt dan een half uurtje. Denk aan in bad gaan, een liedje zingen of een boekje voorlezen.

Je baby laten huilen of niet

Slaapsignalen of slaaprituelen volgen kunnen dus een eerste stap zijn. Sommige ouders geven de voorkeur aan een strikt dagschema voor met name ritme en regelmaat of juist voor het laten huilen. Vaak ook zijn dat wat meer de adviezen die we van onze ouders krijgen. Het is niet nodig om altijd maar met je kindje mee te bewegen. Huilen hoeft ook niet erg te zijn. Soms kan het goed zijn om wat meer duidelijkheid te scheppen. Door je kindje te laten huilen als deze in bed ligt geef je duidelijk aan dat het niet erg is om te huilen en dat je verwacht dat je kindje vanzelf wel in slaap zal vallen. Je kan ervoor kiezen dit gecontroleerd doen. Hierbij voorkom je dat je kindje overstuur raakt wat op zich veelal in het voordeel van het inslapen zal zijn.

Bij gecontroleerd laten huilen verlaat je na het slaapritueel de slaapkamer. Zodra je kindje gaat huilen wacht je de eerste keer 3 minuten voordat je de kamer weer inloopt. Je stelt je kindje gerust, wrijft over het ruggetje, geeft een knuffeltje of een speentje, maar maakt geen oogcontact. Het is ook niet de bedoeling dat je je kindje oppakt. Daarna verlaat je de kamer weer. De tweede keer wacht je 5 minuten waarna je hetzelfde ritueel herhaald. Dit bouw je verder op. De volgende dag kan je beginnen met 5 minuten wachten etc. Zo train je je kindje als het ware om uiteindelijk zelf te leren inslapen.

Inbakeren

In tijden waarin alles steeds sneller gaat en wij als ouders vaak druk zijn, kunnen onze kleintjes daar ook iets van oppikken. Dat start al tijdens de zwangerschap. Je kindje draag je overal met je mee en ervaart als het ware jouw levensritme en leefstijl in een beschermde omgeving. Na de geboorte kan het gebrek aan die bedrijvigheid dan voor onrust zorgen. Ook de natuurlijke bescherming die wegvalt kan ervoor zorgen dat je kindje moeite heeft de rust te vinden. Inbakeren kan dan een oplossing zijn.

Bij inbakeren wikkel je je kleintje in doeken wat de natuurlijke bescherming nabootst. Daarnaast perkt het de bewegingsvrijheid in wat voorkomt dat je baby zichzelf wakker maakt of houdt door onrustige bewegingen. Inbakeren creëert als het ware een veilige cocon. Je kan dit doen door doeken met een speciale vouwtechniek om je kindje te wikkelen, maar er zijn ook “kant en klare” inbakerslaapzakjes verkrijgbaar.

Baarmoedergeluiden bij slaapproblemen baby

Naast de beperkte bewegingsvrijheid voor je baby tijdens de zwangerschap, zijn ook de geluiden in de buik totaal anders dan de geluiden die je kindje opvangt na de geboorte. In de buik hoort je kindje het ruisen van de bloedvaten en de geluiden die voortkomen vanuit de activiteiten van de organen in de buik. Het kan je kindje helpen deze geluiden af te spelen op de slaapkamer. Dit werkt rustgevend. Deze geluiden kan je online downloaden of afspelen via een app, maar er zijn ook veel leuke en lieve attributen verkrijgbaar waar deze geluiden in verwerkt zijn.

Co-sleeping

Als laatste zou ook co-sleeping nog een optie kunnen zijn. Van oudsher is het heel gebruikelijk dat pasgeborenen op de kamer slapen bij de ouders. Het voelt zowel voor jou als voor je kindje heel vertrouwd en veilig om dicht bij elkaar te zijn in de nacht. Daarnaast is het ook heel praktisch met het oog op de nachtvoeding.

Het hedendaagse co-sleeping ziet er wel iets anders uit dan dat van vroeger. De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan. Het vertrouwde rotan wiegje zien we steeds minder vaak in de slaapkamer. Deze heeft plaatsgemaakt voor een co-sleeper, een wiegje waarvan één zijde afgenomen of weggeschoven kan worden. De open kant van het wiegje kan eenvoudig aan je bed geplaatst en bevestigd worden. Hierdoor slaapt je kindje als het ware tegen jouw bed aan. Jouw aanwezigheid zal absoluut van invloed zijn op het gevoel van veiligheid, het kan de slaapproblemen verminderen en je baby beter laten slapen. Een nadeel hiervan kan wel zijn dat je kindje op latere leeftijd wat meer moeite kan hebben met het slapen op de eigen slaapkamer.

Naast al deze tips zijn er nog tientallen technieken en ontwikkelingen die voor verschillende leeftijden handvaten kunnen bieden. Op het consultatiebureau helpen ze je daar graag mee op weg. Mijn ervaring is wel dat je te allen tijde jouw intuïtie mag volgen. Natuurlijk kennen we allemaal het gevoel van onzekerheid. Heeft ze wel voldoende gegeten, heeft hij toevallig net gepoept of zou er iets anders aan de hand zijn? Die onzekerheid mag er ook zijn. Het is de kwetsbare kant van het ouderschap en is het bewijs van jouw onvoorwaardelijke liefde voor dit kleine mensje. Echter is jouw intuïtie jouw kracht. Het is moeder natuur die jou een handje helpt. Samen met je partner, en misschien wat handige tips komen jullie er zeker wel uit. Daar ben ik van overtuigd.

Mocht je toch met vragen zitten over slaapzakjes en andere slaapgerelateerde aankopen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice of bezoek één van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jouw kindje!

Liefs MamaLoes

PS Laat je me weten hoe het jullie is vergaan? Veel slapeloze nachten of juist niet en hoe ben je daarmee omgegaan? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en uitdagingen.