Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

wasbare-luiers-baby

De voordelen en nadelen van katoenen luiers

In dit artikel lees je een aantal voordelen en nadelen van katoenen luiers.
In de laatste 5 jaar is het gebruik van katoenen luiers erg hard gegroeid. De katoenen luiers werden in 2012 nog maar door 2,5% van de ouders gebruikt, nu is dat al 15% en het aantal is nog steeds stijgende. Maar waarom zou je eigenlijk katoenen luiers gaan gebruiken?

Milieu

Een erg groot voordeel van katoenen luiers ten opzichte van wegwerp luiers is de milieuvriendelijkheid. Wist je dat 3% van al het huishoudelijk afval in Nederland bestaat uit wegwerp luiers? Dit is twee keer (!) zoveel als de hoeveelheid textiel en zo’n anderhalf keer zoveel als de hoeveelheid glas. Reden genoeg dus om dit aantal te gaan beperken.

Omdat katoenen luiers wasbaar zijn, gaan ze veel langer mee. De kritische lezer zal hierbij natuurlijk een weerwoord hebben: wassen is ook niet bevorderlijk voor het milieu! Dat klopt, maar helaas heeft het onderzoek door Milieu Centraal laten zien dat wegwerp luiers nog altijd 2,5 keer meer belastend zijn voor het milieu dan wasbare luiers. Dus laten we het milieu een handje helpen door van wegwerp luiers over te stappen naar katoenen luiers.

Wassen

Heel leuk, al die cijfers over het milieu, maar natuurlijk is het ook belangrijk om te weten wat de voor- en nadelen voor jou zijn. Het wassen van de katoenen luiers zal je in eerste instantie kunnen zien als een nadeel ten opzichte van wegwerp luiers; het is toch weer wat extra werk. Aan de andere kant bespaart dit natuurlijk een hoop geld, je hoeft immers niet constant nieuwe wegwerp luiers aan te schaffen. Wat uiteindelijk het belangrijkste is voor jou, is natuurlijk persoonlijk.
Bij een wasbare luier is het mogelijk om gebruik te maken van inlegvelletjes. Deze velletjes laten vocht door maar de ontlasting niet, zodat de billetjes langer droog blijven en de ontlasting niet op de luier terecht komt. Het is verstandig om de te wassen luiers op te sparen tot je een volle was hebt, zodat je water, elektriciteit en het milieu bespaart. Katoenen luiers kunnen overigens ook samen met handdoeken, theedoeken, ondergoed etc. gewassen worden. Wassen op 60°C is hierbij voldoende.

Verschonen

Wat misschien nog wel belangrijker is dan het wassen, is het verschonen. Hoe is dit in vergelijking met een wegwerp luier? Nou, hier zit eigenlijk weinig verschil in. De meeste wasbare luiers zijn namelijk hetzelfde gevormd als een wegwerpluier. Ze hebben een sluiting met klittenband of drukknoopjes, een absorberende kern en elastiek rond de beentjes. Hierbij moet wel vermeld worden dat sommige katoenen luiers anders sluiten en/of een los overbroekje nodig hebben. Bij deze luiers zal het verschonen wat langer duren dan bij een wegwerp luier.
Naast de overeenkomsten met wegwerp luiers is er toch ook een klein verschil: katoenen luiers zijn wat groter, zwaarder en steviger. Hierdoor blijft deze wat beter liggen bij beweeglijke baby’s. Daarnaast hoef je ook niet te letten op het naar buiten krullen van de elastieken randjes, wat ook als een pluspuntje voor de katoenen luier gezien kan worden.

Bambino Mio

Bambino Mio is een merk dat voorop loopt op het gebied van katoenen luiers. Ze bieden een compleet luiersysteem aan dat geschikt is vanaf de geboorte tot de zindelijkheidstraining. Doordat de luiers gemaakt zijn van 100% katoen zijn ze van nature zacht, ademend en absorberend. In de Bambino Mio collectie vind je naast de katoenen luiers ook benodigheden, luierbroekjes en oefenbroekjes. Je kan er ook een complete uitleg vinden over de Bambino Mio luiers. Kortom, alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met katoenen luiers. Wat ons betreft de beste aanbieder!

bambino-mio-wasbare-luier

De voordelen van katoenen luiers op een rijtje

  • Milieuvriendelijk
  • Uiteindelijk goedkoper
  • Katoenen luiers gaan jaren mee
  • Meeste katoenen luiers maken het verschonen wat makkelijker

De nadelen van katoenen luiers op een rijtje

  • Meer was
  • Startprijs is wat duurder
  • Voor sommige katoenen luiers iets langere verschoningstijd

Hulp nodig?

Wil je meer informatie of advies over de producten van Bambino Mio? Dan helpen wij je graag persoonlijk verder en kun je vrijblijvend contact met ons opnemen, of kom langs in één van onze winkels! Team MamaLoes staat voor je klaar!

Terug naar de blog