Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Heb ik een box nodig voor mijn baby?

Zodra je zwanger bent komen er veel keuzes op je pad. Een deel van die keuzes gaat over het aanschaffen van de babyuitzet. Dat zijn alle spulletjes die je nodig hebt zodra je baby geboren is. Een babyuitzetlijst geeft je een goed overzicht van al deze spulletjes en maakt onderscheid in wat echt nodig is of wat handig is om aan te schaffen. Op deze babyuitzetlijst vind je ook een babybox.

Is een box noodzakelijk of juist alleen een extraatje? Hoe maak je de overweging om tot aanschaf van een babybox te komen en waar let je op bij de aanschaf van een box? Ik vertel je er graag meer over.

Wat is een babybox?

Een babybox is een meubelstuk dat als veilige afgebakende plaats voor jouw baby dient. Meestal wordt een babybox centraal in de huiskamer geplaatst, is van hout gemaakt en bestaat uit een in hoogte verstelbare bodem waar rondom spijlen zijn geplaatst zodat je kindje voldoende bewegingsruimte in een veilige omheinde omgeving heeft. Het voorkomt dat je kleintje zich door het huis verplaatst of dat huisdieren bij hen kunnen komen. Ook biedt een box een duidelijke afgebakende speelomgeving of juist een plek om even tot rust te komen.

Waarom kiezen voor een box voor je baby?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een box voor je baby. De belangrijkste is misschien wel dat je met het plaatsen van een babybox in je huiskamer, je standaard een veilige plek hebt om je kindje neer te kunnen leggen.

Voor de eerste weken of maanden kan een box prima dienst doen voor de hazenslaapjes op de dag of gewoon om je kindje wel bij je in de buurt te hebben zonder dat je het vast hoeft te houden. Jij hebt je handen dan even vrij terwijl je kleintje wat bijtankt of gewoon om zich heen kijkt. Je kan voor die fase je box voorzien van een boxmatras. Dit is een schuimrubber matrasje van 6cm dik welke precies op maat is voor jouw box. Je plaatst deze onder het boxkleed in je box. Hiermee creëer je wat meer ligcomfort voor je kindje.

Ook kan je voor die eerste tijd kiezen om een babynestje in de box te plaatsten voor wat meer bescherming en comfort. In ieder geval biedt een babybox je de eerste weken of maanden dus wat meer bewegingsvrijheid en rust voor je kindje. Voor het vermaak van je kindje kan je kiezen om een muziekmobieltje boven de box te hangen. Je kindje kan dan naar de leuke figuurtjes kijken en naar de vrolijke melodietjes luisteren.

Welke verschillende babyboxen zijn er verkrijgbaar?

Boxen zijn er in verschillende maten, modellen en materialen. De meeste boxen zijn van hout gemaakt en zijn rechthoekig in de afmeting 80x100 cm. Naast deze standaard box vind je ook modellen die vierkant of rond zijn en iets kleiner of juist iets groter, zoals bijvoorbeeld een tweeling box. De meeste babyboxen zet je met schroeven in elkaar, maar er zijn ook inklapbare boxen. Deze boxen worden soms van hout gemaakt maar vaak bestaan ze uit een metalen frame met stof eromheen. Deze paraplumodellen zijn zeer compact in te klappen en op te slaan.

In een babybox leg je een boxkleed. Deze zorgt ervoor dat je kleintje lekker zacht ligt.

Een babybox voor de veiligheid

Zodra je kindje wat beweeglijker gaat worden en op onderzoek zou willen uitgaan, krijgt een box er nog een functie bij. De omheining beschermt je kindje dan tegen zichzelf. Jij kan ook niet overal tegelijk zijn waardoor een onderzoekende peuter nog wel eens voor een onvoorziene omstandigheid kan komen staan zoals een trap of dat kopje thee op tafel. Zodra jij je aandacht moet verdelen kan een box dus uitkomst bieden.

Je kan ervoor kiezen wat speelgoed in de box te leggen zodat je kindje zich ondertussen ook prima kan vermaken. Het is wel belangrijk niet te veel speelgoed in de box te leggen en ervoor te zorgen dat dit speelgoed zacht en niet te klein is om verstikkingsgevaar te voorkomen. Veel bewegingsruimte gecombineerd met een enkel prikkelend speeltje is vaak de beste combinatie.

Lekker oefenen in de box

Gedurende het eerste jaar ontwikkelt je kindje veel motorische vaardigheden. Dat begint met oefenen om op de buik te liggen en het hoofdje op te tillen. Een buiktrainer kan daarbij een fijne ondersteuning zijn. Na verloop van tijd gaat je kindje omrollen wat weer na veel oefening en ontdekken resulteert in kruipen en uiteindelijk lopen. De babybox kan in dat proces een belangrijke rol spelen. Natuurlijk op de eerste plaats als veilige oefenomgeving. Na verloop van tijd is het oefenen om op de beentjes te staan aan de beurt.

Op het moment dat je kindje van liggen naar zitten naar kruipen is gegaan, komt dan het optrekken aan de beurt. Je kleintje klampt zich aan van alles vast om maar op die beentje te kunnen gaan staan. Geen tafel, stoel of kastje is dan nog veilig. De spijlen van de box zijn perfecte hulpmiddelen om aan vast te houden en veilig te oefenen bij het zelfstandig op de beentje te kunnen komen.

Waarom zou je niet kiezen voor een box voor je baby?

Naast de praktische voordelen zorgt een box dus ook voor veiligheid. Het geeft jou rust dat je weet dat je kindje daar een veilige eigen omgeving heeft en jij er dichtbij in de buurt kan zijn zonder je handen te binden.

Echter is een box niet voor iedereen een passende uitkomst. Als je wat kleiner behuisd bent kan het wel eens lastig zijn om plaats te maken voor een box. De inklapbare box kan dan eventueel een uitkomst bieden. De paraplumodel box is ook makkelijk mee te nemen als je op visite gaat.

Een mooi alternatief voor een box kan ook een  babyledikantje, draagwieg, kinderwagen of juist een draagzak zijn. Al deze mogelijkheden kunnen voor een bepaalde periode ook de benodigde veiligheid bieden. Een babyledikantje staat natuurlijk meestal op de babykamer waardoor je kindje dan niet altijd bij jou in de buurt kan zijn. Een draagwieg of kinderwagen zijn wat mobieler te plaatsen in je huis maar enkel geschikt voor de eerste weken of maanden. Met een draagzak is je kindje altijd dicht bij jou, maar ook wel weer erg dichtbij waardoor de handen vrijmaken ook niet voor alle situaties opgaat.

Kortom biedt een box een uniek comfort voor zowel je kindje als voor jou als ouder. De overweging die je kan maken ligt dus op het vlak van veiligheid, gemak en ruimte. Mogelijk dat in jou geval ook het financiële plaatje een rol speelt. Probeer dan eens in je omgeving te kijken naar leenmogelijkheden. Het gemak en de veiligheid van een box zijn voor velen namelijk onmisbaar in de eerste jaren.

Mocht je nu wat meer specifieke vragen hebben met betrekking tot de aanschaf van een box, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog