Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Alles over het geven van flesvoeding

Borstvoeding of flesvoeding, het blijft een veel besproken onderwerp tijdens de zwangerschap. Iedereen is globaal wel op de hoogte van alle voordelen van borstvoeding. Maar naast de voordelen spelen er zeker ook nog andere aspecten een rol bij de keuze tussen borstvoeding en flesvoeding. In mijn blog “Wel of geen borstvoeding, hoe maak ik een bewuste keuze?” lees je hier meer over. Je maakt in ieder geval een weloverwogen keuze. En laten we eerlijk zijn: er bestaan op dit vlak geen slechte keuzes. De Nederlandse wet stelt strenge eisen aan de samenstelling van flesvoeding waardoor kwaliteit is gewaarborgd.

Of je nu gekozen hebt voor flesvoeding, de borstvoeding niet op gang wil komen of dat borstvoeding simpelweg fysiek niet mogelijk is, flesvoeding heeft zeker zijn voordelen. Je kan het flesje geven gemakkelijk uitbesteden en je weet precies hoeveel je kindje heeft gedronken. Hoe makkelijk is dat!

Ik kies voor flesvoeding, wat nu?

Als de keuze voor flesvoeding is gemaakt staan er nog meer keuzes en beslissingen op je te wachten. Zo ga je een keuze moeten maken voor het soort flesje en speentje en ook voor welke soort voeding je gaat geven. Wat die voeding betreft is het aanbod in de loop der jaren behoorlijk uitgebreid. Naast babyvoeding van koemelk kan je ook kiezen voor varianten met soja, geitenmelk of palmolievrije flesvoeding. Stuk voor stuk veilig door het toezicht van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), maar allemaal met eigen voor- en nadelen. Denk daarbij aan allergiegevoeligheid, diversiteit in aanbod van merken en kosten. Toch zeker de moeite waard jezelf daar eens in te verdiepen of goed te laten informeren.

Flesvoeding wordt aangeboden voor verschillende fases. Zo start je met zuigelingenvoeding en stap je na 6 maanden over op opvolgmelk. Zowel de zuigelingenvoeding als de opvolgmelk zijn voorzien van alle benodigde bouwstoffen voor een gezonde groei van jouw kindje in die leeftijdsfase. 

Hoe kies ik de juiste fles en speen voor mijn baby?

Het aanbod aan flesjes en flesspenen is groot. Voor iedere wens is er wel een model, maar waar moet je nu echt op letten bij de aanschaf van een babyflesje?

Ook hier geldt weer dat er geen slechte keuzes zijn. Alle flesjes en spenen moeten aan strenge eisen voldoen in Nederland, waardoor elke aanschaf verantwoord is. Sommige merken onderscheiden zich doordat ze een unieke ontluchting hebben welke darmkrampjes helpt voorkomen. Als voeding uit de fles wordt gedronken dient de fles zicht met lucht te kunnen vullen. Hoe rustiger dit gaat hoe rustiger de voeding gedronken kan worden en hoe minder lucht je kindje in het maag-darmkanaal krijgt. Dit voorkomt in vele gevallen onnodige darmkrampjes. Zo’n ontluchtingssysteem noemen we anti-koliek. Elk merk heeft zo zijn eigen anti-koliek-mechanisme. De één heeft een speciale ontluchting langs de speenrand, de ander via de sluitring en een derde juist via de onderkant van de fles of door een speciale vorm van de fles. De flessen van Dr Brown’s zijn voorzien van het “Natural Flow – ventielsysteem”. Een veel bekroond anti-koliek systeem.

Naast de ontluchting speelt bij de keuze ook het materiaal een rol. Een aantal generaties geleden bestond het aanbod aan babyflessen slechts uit glazen flessen. Een fase later werden die volledig vervangen door plastic varianten. Inmiddels heeft de glazen fles een stevige rentree gemaakt en is het aanbod zelfs uitgebreid met RVS varianten en siliconen flessen. Alle materialen hebben zo hun voordelen waarbij toch bijna altijd de BPA-vrije plastic fles en de glazen fles het winnen van de andere twee varianten.

De plastic flessen zijn onbreekbaar en licht in gewicht. De glazen babyfles daarentegen is duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Beide zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen in de magnetron en vaatwasser. Het lijkt dus een kwestie van voorkeur waarbij in kosten de glazen fles iets minder aantrekkelijk lijkt.

Ongeacht het materiaal van de fles kan je je keuze ook laten beïnvloeden door het aanbod van bijpassende flesspenen. Een flesspeen is er in vele maten. De maat van de speen zegt eerder iets over de grote van het gaatje en dus de hoeveelheid voeding met één teug wordt aangeboden, dan de echte omvang van de speen. Veelal start je met de new born speen met een klein gaatje. Een gemiddelde voeding duurt gemiddeld 15-20 minuten. Naargelang het voeden van jouw kindje langer of korter duurt kies je voor een speen met een groter of juist kleiner gaatje. Hoe meer maten speen op de fles passen hoe groter de kans op een passende maat voor jouw kleintje.

Wat heb ik nodig aan babyflessen?

Gedurende de zwangerschap schaf je natuurlijk je hele babyuitzet aan. Daar mogen babyflesjes natuurlijk niet aan ontbreken als je ervoor kiest om flesvoeding te gaan geven. Bij aanvang start je met:

  • 2 flesjes 120ml
  • 2 flesjes 240 ml (optioneel)
  • 2 newborn flesspenen
  • 1 flesborstel
  • 1 flessen droogrek
  • 1 flesverwarmer

Vaak worden deze benodigdheden, of een deel ervan ook aangeboden in een prijsvoordelige starterset.

Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig?

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid babyvoeding voor een gemiddelde baby is 150ml per kg lichaamsgewicht. Een baby van 4 kg zou dus 4 x 150ml is 600ml flesvoeding verdeeld over de dag moeten drinken. Afhankelijk van de behoefte van jouw kleintje wordt deze voeding verdeeld over meerdere voedingsmomenten op de dag. Dat kan afhankelijk van de leeftijd variëren tussen 4-5 voedingen tot 8-10 voedingen per dag.

Voeden op verzoek of via flesvoeding schema?

Daarbij kan je zelf de keuze maken op aanvraag te voeden of juist te werken met een flesvoeding schema. Bij voeden op aanvraag volg je het ritme van je kindje. Deze manier van voeden wordt vaker toegepast bij borstvoeding, maar kan zeker ook met flesvoeding worden toegepast. Vaak worden er dan kleinere hoeveelheden flesvoeding aangeboden. Je kan dan na elke voeding een notitie maken van de voedingstijd en de hoeveelheid voeding. Zo kan je vrij eenvoudig aan het einde van de dag de balans opmaken van de totale voeding en blijf je altijd zicht houden op de gedronken hoeveelheid. Het belangrijkste voordeel van voeden op verzoek is dat het “honger huilen” wordt voorkomen. Hierdoor verloopt het voeden soms wat rustiger en minder gulzig.

Maar ook met een goed flesvoeding schema kan je op een fijne manier zorgen voor een rustige voeding. Het biedt overzicht en houvast. Bij een flesvoeding schema verdeel je de voedingen over de dag. Je deelt het totaal aan milliliters flesvoeding door de hoeveelheid aan voedingen in 24 uur. Je hoeft natuurlijk niet de exacte tijden te volgen als je kindje al overduidelijk honger signalen afgeeft. Denk hierbij aan bijv. smakken, zoeken naar de borst of sabbelen op een vuistje. Wachten kan leiden tot onnodige onrust. Maar met een flesvoeding schema heb je wel altijd inzicht in wanneer je de vraag naar voeding kan verwachten. Ook hierbij kan het handig zijn bij te houden hoeveel voeding je kindje gedronken heeft of mogelijk heeft laten staan. Het kan later eventueel verklaren waarom je kindje al iets eerder onrustig wordt of juist mogelijk wat meer voeding nodig heeft. Het consultatiebureau kan je hierin zeker ook goed adviseren.

Tot slot

Naar gelang de eerste weken en maanden met je baby verstrijken zal je merken dat het voeden steeds meer vanzelf gaat. Jullie worden daarin een echt team. Je gaat je kindje steeds beter aanvoelen en de signalen herkennen. Naar verloop van tijd zal het lijken of alles haast vanzelf gaat. Daar mag je op vertrouwen. Enkel de regeldagen zullen blijven. Op die dagen gaat je kleintje op zoek naar een nieuw soort ritme passend bij de groei en ontwikkeling. Dan mag het oude flesvoeding schema in de prullenbak en is het tijd om samen op zoek te gaan naar een nieuw ritme. Het leven met een baby is nooit saai ;-).

Er zijn vele artikelen op de markt die je ondersteunen bij het voeden van jouw kleintje. Denk aan voedingskussens, melkpoederdoosjes, spuugdoekjes, flessensterilisators en nog veel meer. Onze klantenservice specialisten kunnen je adviseren over deze artikelen en al je vragen beantwoorden. Neem dus gerust contact op om te overleggen wat voor jouw situatie de beste keuze zou zijn. Ook de collega's in onze winkels helpen je graag. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

PS Laat je me weten wat jullie overwegingen zijn geweest en op welke manier jullie je keuze hebben gemaakt? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en uitdagingen.

Terug naar de blog