Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

moedermelk-afkolven-borstkolf

Alles over het afkolven van moedermelk en de kenmerken van borstkolven

De voordelen van borstvoeding

Borstvoeding is de natuurlijke manier om je baby te voeden. Daarnaast is het ook de meest gezonde manier van voeding geven aan je baby. Moedermelk heeft een perfecte samenstelling van alles wat de gezondheid en de groei van je kind bevordert. Denk aan vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, enzymen en water.  Daarnaast heeft moedermelk uit de borst altijd de perfecte temperatuur voor je kleine. Door het geven van borstvoeding verklein je dan ook de kans op ziektes en infecties (ook in de toekomst) en stimuleer je de ontwikkeling van de hersenen van je kind. Ten slotte bevordert borstvoeding ook de emotionele band tussen mama en kind, wat natuurlijk ook erg belangrijk is.

Moedermelk afkolven met een borstkolf

Je baby heeft regelmatig voeding nodig. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om je kleine altijd en overal direct borstvoeding te kunnen geven. Een borstkolf biedt dan dé oplossing. Met een borstkolf kun je, waar en wanneer het jou uitkomt, moedermelk afkolven om op een later tijdstip aan je kleine te voeden.

Het afkolven van moedermelk zal aan het begin niet altijd even makkelijk zijn. Je lichaam moet hier namelijk aan wennen. Het is dan ook mogelijk dat je bij het eerste gebruik van een borstkolf vrijwel geen melk afkolft. De keer daarop zal het al wat meer zijn en binnen de kortste keren zal je in één sessie voldoende moedermelk kunnen afkolven.

medela-borstkolf-afkolven-moedermelk

Waar moet je op letten bij het afkolven van moedermelk?


Zorg altijd dat je comfortabel zit en dat je je ook comfortabel voelt. Voordat je gaat beginnen met het afkolven van moedermelk zorg je dat je je handen goed gewassen hebt.  Vervolgens plaats je het borstschild van de borstkolf op je borst. Belangrijk hierbij is dat de tepel goed in de opening van het borstschild (de tunnel) past. De tepel mag niet langs de rand van de opening schuren. Dit kan de tepel namelijk beschadigen en beknelt daarnaast de doorstroom van melk. Er mag echter ook niet te veel ruimte tussen de tepel en de rand van de tunnel zijn. De borstkolf kan dan namelijk niet vacuüm zuigen en je loopt het risico dat het gebied rondom de tepel beschadigd raakt. Omdat niet iedere tepel even groot is, is het daarom belangrijk om de grootte van de tunnel van de borstkolf te controleren. Bij veel fabrikanten is het mogelijk om een borstschild met een groter of juist kleinere tunnel te bestellen.

Voor je begint met het daadwerkelijke afkolven is het handig om wat naar voren te leunen zodat de melk niet terugstroomt in het borstschild, maar direct in het flesje terecht komt.  Eerst ga je vervolgens de toeschietreflex stimuleren. De toeschietreflex in je lichaam zorgt ervoor dat je borst moedermelk gaat afgeven. Het stimuleren van deze reflex kun je o.a. doen door met een snel kolftempo te beginnen, het verwarmen van de borst met een warm washandje of het masseren van de borst. Wanneer de melk eenmaal begint te lopen zoek je een comfortabele zuigkracht / tempo op. De combinatie van deze twee noem je het vacuümniveau. Je hebt het juiste vacuümniveau gevonden wanneer het afkolven geen pijn doet en er toch een gewenste hoeveelheid moedermelk uit de borst stroomt. Wordt de melkstroom minder? Stimuleer dan opnieuw de toeschietreflex.

Wanneer je geen nieuwe toeschietreflex krijgt kun je bij de andere borst moedermelk gaan afkolven en begin je weer met het stimuleren van de toeschietreflex. Wanneer er bijna geen melk meer uit de borst komt wordt het aangeraden om nog 1 à 2 minuten door te gaan met afkolven. De laatste melk is namelijk extra calorierijk en wordt ook wel achtermelk genoemd.

afkolven-moedermelk-medela-borstkolf

Borstkolven: Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Borstkolven zijn er in verschillende soorten en maten. Iedere borstkolf heeft dan ook zo z’n eigen kenmerken. Hieronder volgt een lijstje met punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een borstkolf.

Handkolf of elektrische borstkolf

Met een handkolf kun je zelf het natuurlijke zuigritme van een baby imiteren. Je hebt zelf alle controle maar je moet ook zelf het afkolven op gang houden met de handgreep. Met een elektrische borstkolf heb je vaak de keuze uit vooraf geprogrammeerde kolfritmes en/of krachten. Je hebt dus niet zelf de volledige controle maar hoeft niet handmatig het kolven op gang te houden, wat extra comfort met zich meebrengt.

Opening tunnel

Als je weet hoe groot de opening van de tunnel voor je tepel moet zijn, kun je hiermee rekening houden bij de aanschaf van een borstkolf. Sommige borstkolven kunnen gebruikt worden met twee borstschilden waardoor je ook twee opening-groottes hebt. De meeste openingen hebben een doorsnede van 17 tot 30 mm. Bij veel fabrikanten is het mogelijk om losse borstschilden met grotere of juist kleinere tunnels te bestellen.

Gefaseerd systeem (enkel bij elektrische borstkolven)

De wat luxere elektrische borstkolven hebben meestal een gefaseerd systeem. Dit wil zeggen dat er een modus is voor het stimuleren van de toeschietreflex (hoog tempo) en een modus voor de kolffase, die je gebruikt als de toeschietreflex is opgewekt. Bij een handborstkolf kun je altijd zelf deze twee fases imiteren. Het stimuleren van de toeschietreflex doe je door met korte en snelle drukbeweging te kolven. Is de melkstroom op gang gekomen? Maak dan deze bewegingen langzamer, op een tempo waarbij je geen pijn ervaart.

Instelbaar vacuümniveau

Bij de meeste elektrische borstkolven kun je zelf het vacuümniveau instellen. Het vacuümniveau wordt bepaald door de zuigkracht, het tempo of een combinatie van beide. Een systeem met instelbaar vacuümniveau wordt door ons geadviseerd. Bij handkolven bepaal je vanzelfsprekend altijd zelf, handmatig het vacuümniveau.

Open/gesloten systeem (enkel bij elektrische borstkolven)

Bij borstkolven met een gesloten systeem is het motortje volledig gescheiden van de melkstroom. Er blijven dus geen resten achter in de motor van de borstkolf. Dit is hygiënischer in geval van bijvoorbeeld gebruik van dezelfde borstkolf bij een tweede kindje.

Doorzichtig kanaal

Het kanaal is het gedeelte tussen het borstschild en de fles. Het voordeel van een doorzichtig kanaal is dat de melkstroom goed zichtbaar is. Je kunt dan direct zien of de melkstroom goed is of dat de toeschietreflex nog wat gestimuleerd dient te worden.

Geluidsniveau

De motortjes van sommige elektrische borstkolven maken wat meer geluid dan andere. Mocht je hier gevoelig voor zijn, dan is dit ook een eigenschap om rekening mee te houden.

Stabiliteitsvoetje

Veel borstkolven worden geleverd met een stabiliteitsvoetje om de fles in te zetten. Dit is een soort basis waar je de fles in kunt zetten. Doordat je zelf de fles niet vast hoeft te houden brengt dit extra comfort met zich mee.

Formaat

Wanneer je de borstkolf veel mee moet nemen (bijvoorbeeld naar je werk), is het handig als deze lekker handzaam en compact is. Elektrische borstkolven zijn over het algemeen wat groter van formaat, hoewel er natuurlijk ook uitzonderingen zijn.

Losse onderdelen verkrijgbaar

Na verloop van tijd is het natuurlijk altijd mogelijk dat bepaalde onderdelen slijtage ondervinden. Daarnaast zijn sommige onderdelen hygiënegevoelig en worden ze na verloop van tijd niet meer goed schoon. Het is in dat geval natuurlijk makkelijk om het betreffende onderdeel los aan te kunnen schaffen. De mogelijkheid voor het aanschaffen van losse onderdelen verschilt per fabrikant. Neem hiervoor contact met ons of de betreffende fabrikant op.

Borstkolf accessoires

Naast de essentiële benodigdheden om moedermelk af te kolven, kan je bij MamaLoes ook terecht voor verschillende, handige accessoires. Zo kan je ervoor kiezen om te voeden met een borstvoedingsschort, maar vind je bij ons ook tepelbeschermers, verschillende maten borstschilden, borstcompressen en bewaarbakjes- en zakjes.

moedermelk-bewaarzakjes

Hulp nodig?

Bij MamaLoes vind je een ruim assortiment borstkolven, van handkolven tot elektrische borstkolven en natuurlijk ook de bijbehorende accessoires. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een bortskolf? Neem dan gerust contact met ons op, of kom gezellig langs in een van onze winkels. We helpen je graag!