Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Alles over het dragen van je baby

Wij mensen zijn van oorsprong draaglingen. Die draaghistorie gaat vele duizenden jaren terug. Onze kleintjes moeten gedragen worden om te verplaatsen en te overleven. Ze kunnen nog niet op eigen benen staan of zelf voeden zoals sommige diersoorten in de natuur. Onze kindjes worden geboren met grijphandjes en o-beentjes. Echte aanklampertjes dus. Zo kan een kleintje vrij gemakkelijk mama vasthouden. Daar is het veilig en daar is het voedsel. De vraag of baby dragen wel verantwoord is, wordt met deze informatie overbodig. Het is juist heel natuurlijk. Maar hoe doen we dat dan? En waarom zou je nog meer echt voor baby dragen kunnen kiezen? Kies je voor een draagdoek of juist een draagzak? Alles over baby dragen lees je in deze blog.

Natuurlijk baby dragen

Je baby dragen is dus iets heel natuurlijks. We helpen onze kleintjes zo van heel dichtbij te ontwikkelen. Maar het biedt nog veel meer. Jouw geur, warmte en het lichaamscontact zorgt voor een veilig en geborgen gevoel. Hierdoor zal je kindje meer ontspannen zijn. Onrustige baby’s huilen tot 45% minder als je ze bij je draagt. De sociale interactie is natuurlijker. Zo dichtbij één van je ouders is het veilig om door vreemden aangesproken of aangeraakt te worden. Het is veilig om de indrukken van de ander te verwerken. Maar fysiek heeft het zeker ook voordelen. Baby’s die gedragen worden trainen als vanzelf de nekspiertjes en een soepele en ontspannen lichaamshouding. Ook stimuleert het dragen de hersenontwikkeling, evenwichtsorgaan en het praten. Al met al veel voordelen waar we nooit zo bewust bij stilstaan. Waarom zou je het dus niet doen?

Voordelen van baby dragen voor jou

Maar ook als ouder kan je veel voordelen ervaren als je je baby wat vaker bij je draagt. Natuurlijk is een ontspannen en rustige baby goed voor je onzekerheid en gemoedsrust. Ben je wat onzeker van nature, dan kan deze natuurlijke vorm van omgang met je kindje ook jou meer comfort geven. Daarnaast heb je ook lekker je handen vrij voor wat huishoudelijk werk, boekje lezen of wandeling met de hond. Pas op met koken, fietsen etc. Dit wordt absoluut afgeraden te doen met je kindje in een buikdrager of draagdoek. Je kindje is volledig onbeschermd tegen invloeden als warmte, stoten en botsen. Zeker als jouw handen en armen met iets anders bezig zijn.

Baby dragen als een oplossing

Ook al is je kindje dragen heel natuurlijk, we willen ook wel eens lekker wandelen met een kinderwagen of buggy. Je kindje kan heerlijk liggen en vrij om zich heen kijken. De afwisseling tussen dragen en rijden heeft ook zeker voordelen. Echter kan baby dragen absoluut de oplossing zijn als je lekker wil wandelen op wat ruwer terrein als het strand, duinen of de bossen. Tijdens feestjes kan baby dragen als de oplossing tegen overprikkeling zeer goed werken en voor een vakantie scheelt het een heleboel gesjouw met een wandelwagen en natuurlijk bergruimte in de kofferbak. Zo kan baby dragen dus naast natuurlijk ook nog eens erg handig zijn.

Draagdoek of draagzak?

Maar hoe draag je nu je kindje het fijnst, met een draagzak of draagdoek? Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Een draagzak is vrijwel direct klaar voor gebruik. Voorgevormd en verstelbaar. Een draagdoek knoop je op een natuurlijke manier om jou en je kindje. Het één is niet beter dan het ander. Wel is het van belang dat je kiest voor een methode die ergonomisch is waardoor de beentjes van je kindje in een goede spreidhouding kunnen. Deze houding, ook wel kikkerhouding genoemd, staat erom bekend dat de bovenbeentjes volledig ondersteund worden tot in de knieholte. De billetjes zijn dan lager dan de knietjes. Dit draagt bij aan een goede heupontwikkeling. Ook is het van belang dat de rug een natuurlijke bolling kan behouden.

Dit alles kan zowel in een draagdoek als een ergonomische buikdrager gerealiseerd worden. Een buikdrager wordt dan ook vaak gekozen voor het gemak. Snel klaar voor gebruiken en eenvoudig te verstellen. Er zijn wel veel verschillende buikdragers te verkrijgen. Let bij de aanschaf dus in het bijzonder op de ergonomische houding voor je kindje en op draagcomfort voor jezelf. Verstevigde schouderbanden en gekruiste banden op de rug zorgen voor verdeling van het gewicht over de gehele rug en schouders. Een heupband verdeeld dat gewicht dan nog extra over de heupen. Hoe breder het gewicht verdeeld wordt, hoe comfortabeler het draagt voor jou.

Kan ik mijn baby direct vanaf de geboorte dragen?

Natuurlijk! Is het logische antwoord. Maar niet elke draagzak ik geschikt om direct vanaf de geboorte te gebruiken. Let bij de aanschaf dus goed op. Een draagzak die direct vanaf de geboorte gebruikt kan worden is vaak voorzien van een kussentje of hulpstuk om de draagzak te verkleinen. Een draagdoek kan je vanaf de geboorte precies op maat knopen en is dus vanzelfsprekend vanaf de geboorte geschikt.

Is een draagdoek knopen moeilijk?

Zie het knopen van een draagdoek als het leren strikken van je veters toen je nog een kleuter was. Veel oefenen, maar als je het eenmaal doorhebt zal je het niet meer verleren. En elke dag wordt je weer een beetje beter. Iedereen kan het leren. Het is van belang dat je je goed laat adviseren voor een draagdoek die bij jou en je kindje past. Bij iedere draagdoek ontvang je uitgebreide instructies. Vaak ook met een link naar een instructiefilmpje. En dan is het een kwestie van oefenen en gewoon doen.

Natuurlijk kan je ook de hulp inroepen van een draagconsulent. Er is er altijd wel één bij jou in de buurt. Draagconsulenten kunnen je adviseren bij het aanschaffen van een passende draagzak of draagdoek. Daarnaast kunnen ze je ook leren die draagzak of draagdoek goed te gebruiken. Je hoeft het dus niet allemaal alleen uit te vinden.

Ook onze klantenservice specialisten kunnen je adviseren over baby dragen en al je vragen beantwoorden. Neem dus gerust contact op om te overleggen wat voor jouw situatie de beste keuze zou zijn, of bezoek één van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

PS Laat je me weten hoe jij je kindje bent gaan dragen? Natuurlijk kan op de arm dragen ook voor korte afstanden nog steeds prima werken. Welke keuze hebben jullie gemaakt? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en uitdagingen.

 

Bekijk ons assortiment babydragers

Terug naar de blog